Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Boškovićev debi iz snova: Ušao u 70. i s dva gola donio Lokomotivi pobjedu nakon preokreta

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 24.07.22. | 22:57

U posljednjoj utakmici nepotpunog drugog kola HNL-a, Lokomotiva je svladala Osijek u Kranjčevićevoj pogocima debitanta Blaža Boškovića u 80. i 87. minuti.

Kakav debi iz snova za 20-godišnjeg Mostarca Blaža Boškovića koji je ovog ljeta stigao na Kajzericu iz prvaka BiH Zrinjskog, odnosno GOŠK-a iz Gabele u kojem je prošle sezone bio na posudbi. U prvom kolu nije ulazio u igru, a onda mu je Silvijo Čabraja dao posljednjih 20 minuta utakmice u Kranjčevićevoj protiv Osijeka. Bijelo-plavi, danas u crvenim dresovima, do tog su trenutka vodili s 1:0 pogotkom Laszla Kleinheislera u 17., a onda je mladi Mostarac zabio prvo za izjednačenje, a onda i za pobjedu svoje momčad. Obama golovima prethodile su sjajne asistencije, prva Enisa Cokaja, a druga Sandra Kulenovića.

Silvijo Čabraja započeo je utakmicu u svojoj klasičnoj 4-2-3-1 formaciji s povratnicima Lukom Stojkovićem i Jakovom Antonom Vasiljem u udarnih 11, a Nenad Bjelica odlučio se na 4-2-3-1 formaciju koja se povremeno ‘transformirala’ u 4-4-2- romb, s Mihaelom Žaperom, Barrijem, Vedranom Jugovićem i Laszlom Kleinheislerom u vezi te Kristianom Fućkom i Ramonom Mierezom u napadu.

U uvodnim minutama igralo se vrlo strpljivo s obje strane, bez izrazitih prigoda za postizanje pogodaka. Najveće uzbuđenje vidjeli smo u trećoj minuti kada je Lokomotivina prinova Vladan Bubanja zaradio žuti karton.

Utakmica se inače igrala u prilično ugodno popunjenim tribinama, ukupno je bilo 847 gledatelja, a i loža je bila prepuna poznatih 'faca', među ostalima i cijeli stručni stožer Dinama, predvođen Antom Čačićem te pomoćnicima Alenom Peternacom, Royom Ferenčinom i Sandrom Žufićem. Na zapadu smo vidjeli veliki broj ‘klinaca’ vjerojatno pripadnika brojne Lokomotivine škole nogometa, a na istoku se okupila Kohorta koja je uvodnu trećinu poluvremena provela ‘raštrkana’ po tribini, bez pjesme i podrške svojoj momčadi. U 14. minuti gostujući ultrasi ekipirali su se i počeli navijati, a ta je podrška ekspresno urodila plodom. Osijek je zabio tri minute kasnije. Nikola Soldo dodao je do Jona Mersinaja koji nije najbolje zaštopao loptu. Na istu je natrčao Laszlo Kleinheisler i zabio kraj nemoćnog Krševana Santinija za 1:0 vodstvo Osijeka.

Lokomotiva u prvih 25 minuta nije bila goropadna kao protiv Dinama u prvom kolu, no što je utakmica odmicala to su domaćini bili opasniji. Opasno je glavom zaprijetio Vasilj nakon lijepog centaršuta Ivana Milićevića, a svoj sjajan udarac s 20-ak metara okupao je Luka Stojković nakon što mu je Vasilj prethodno propustio loptu kroz noge. Najboljoj prilici domaćina prethodio je sjajan udarac Enisa Cokaja u sam smiraj prvog dijela. Opalio je s ruba kaznenog prostora, a Ivica Ivušić sjajnom paradom čuva svoju mrežu.

No, ono što je hrvatski reprezentativni vratar skinuo u idućem napadu ulazi u kategoriju jednu od najboljih obrana sezone. A tek je drugo kolo. Alyju je propustio loptu koja je stigla do Sandra Kulenovića, Dinamov napadač na posudbi na Kajzerici bio je sam oči u oči s Ivušićem, vagao ga je, poslao u krivu stranu, ali je Osijekov vratar refleksnom reakcijom nogom ponovno spasio svoju momčad.

Osijek je na odmor otišao s minimalnom prednosti, no Lokomotiva je bila ta koja je bila bolja momčad na terenu.

Bjelica je u svlačionici ostavio Fućka, a u igru ubacio Ivana Fiolića.

A upravo je Fiolić priredio pravo majstoriju na otvaranju nastavka, izbio je sam pred Santinija, prebacio ga je ‘suhim listom’, ali je gol opravdano poništen jer se Fiolić nalazio u zaleđu. Isti igrač u sjajnoj se šansi našao nekoliko minuta kasnije, kada je sjajni centaršut Marija Jurčevića poslao kraj gola.

Laszlo Kleinheisler potom je uputio opasan udarac iz slobodnog udarca iskosa, Santini je teškom mukom odbio loptu u stativu, koja se potom odbila na peterac ali su braniči Lokomotive uspjeli otkloniti opasnost.

Lokomotivi je, kao i u prvom dijelu, trebalo vremena da se probudi. Prvu priliku u nastavku imali su tek u 69. minuti, ponovno se za priliku izborio Kulenović, pucao je jako, ali malo iznad prečke Ivušićevog gola.

Ivušić je došao na korak do mjesta u našoj postavi kola dvjema novim fantastičnim obranama, prvo Alyjuu, a onda i Vasilju koji se, doduše, nalazio u zaleđu, ali to ne umanjuje novu bravura Osijekovog vratara.

No, sjajni Ivušić nije mogao ništa u 80. minuti. Cokaj je izveo savršeni korner na pet metara, a Blaž Bošković, koji je u igru ušao 10 minuta ranije, udarcem glavom matirao Osijekovog golmana. A onda je isti igrač Lokomotivi donio potpuni preokret. Treba pohvaliti dodavanje Sandra Kulenovića koji je izbacio mladog Mostarca, a Bošković u maniri pravih golgetera pogađa kraj Ivušića za konačni Lokomotiva - Osijek 2:1.

U idućem kolu Lokomotiva gostuje kod Šibenika, a Osijek će nakon euro-dvoboja protiv Kyzylzhara dočekuje Slaven Belupo na Gradskom vrtu.

HNL, 2. kolo

Lokomotiva – Osijek 2:1

Stadion: Kranjčevićeva

Gledatelja: 847 (97 gostujućih)

Sudac: Duje Strukan (Split) / VAR: Mario Zebec (Varaždin)

Strijelci: 0:1 Kleinheisler (17.), 1:1 Bošković (80., Cokaj), 2:1 Bošković (87., Kulenović)

Žuti kartoni: Bubanja 3., Cokaj 75., Kulenović 84., Goričan 92. (Lokomotiva) / Jurčević 90. (Osijek)

Crveni kartoni: -

Lokomotiva: Santini – Vranjković, Mersinaj, Soldo, Milićević – Cokaj, Bubanja (od 70. Bošković) – Alyju (od 80. Florucz), Vasilj (od 80. Tuci), Stojković (od 54. Goričan) – Kulenović

Osijek: Ivušić – Miloš, Škorić, Lončar, Jurčević – Barri (od 70. Brlek), Žaper - Jugović (od 83. Topčagić), Kleinheisler (od 76. Hiroš), Fućak (od 46. Fiolić) - Mierez (od 76. Mance)

HNL, 2. kolo

Petak, 22. srpnja

Istra 1961 – Varaždin 1:2

Subota, 23. srpnja

Gorica – Šibenik 0:0

Slaven Belupo – Dinamo 1:5

Nedjelja, 24. srpnja

Hajduk – Rijeka odgođeno

Lokomotiva – Osijek 2:1

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+


Tagovi

NK OsijekOsijekNK LokomotivaLokomotiva ZagrebHrvatska nogometna ligaHNLBlaž Bošković

Ostale Vijesti