Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Bosančić za Germanijak: „Ključni igrači ostaju u Hajduku, radi se dobar posao, a za mlade igrače je Istra dobar potez“

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 15.07.22. | 08:00

Bivši stoper Hajduk i Istre 1961 najavio je za naš portal novu sezonu svoja dva bivša kluba koji u Puli zatvaraju prvo kolo. Dotaknuli smo se raznih tema od toga tko bi od mladih mogao bljesnuti, koliko nedostaje da se dogode novi Vlašić ili Pašalić, što njegovi bivši klubovi mogu u novoj sezoni te kako Hajduk može ostavariti željene ambicije...

Kako je rekao pred utakmicu Superkupa trener Hajduka Valdas Dambrauskas najdosadniji dio godine je iza nas. Počinje nova sezona HNL-a od koje svi imaju još veća očekivanja. Prošla je donijela niz uzbuđenja, obrata i napete borbe za naslov kakva se dugo nije odvijala. Pomogao je tome konkurentan Hajduk i vratio nas u trofejna vremena Splićana, a prošlu sezonu zaključili su osvojenim Kupom i drugim mjestom.

Hajduk će prvo kolo zaključiti gostovanjem u Puli kod Istre 1961, a uoči te prve utakmice sezone razgovarali smo s braničem Petrom Bosančićem. Prošao je Bosančić školu nogometa Hajduka, stigao do prve momčadi, a onda se igrački afirmirao u Istri 1961. Sedam puta je nastupao za Bijele, a u tri godine provedene u Puli upisao je 83 nastupa i u nekoliko bio kapetan. Stoga nije bilo teško pronaći boljeg sugovornika uoči otvaranja prvenstva za ova dva kluba.

Poslije tri godine Istre odlučio se Bosančić okušati u inozemstvu pa je 26-godišnji stoper s nastupima za mlade Vatrene danas član Črnog Mora iz Varne, a prošle godine bio je član i Mariupolja te Širokog Brijega. Proteklog vikenda debitirao je pobjedom za novi klub pa nam je za početak prepričao dojmove iz Bugarske.

 „Brzo se to odvilo. Došao sam odmah na početak priprema, a prvenstvo je malo ranije krenulo. Na otvaranju smo slavili protiv Lokomotiva iz Sofije. Tako da je dobro krenulo. Momčad je dobra, duže je na okupu, kao i trener. Črno More je stabilan klub u Bugarskoj, konstantno u gornjem dijelu tablice. Rade i dosta izlaznih transfera, a zadnji je bio odlazak Pabla Alvareza u Rijeku. Mislim da je ovo dobar klub i za mene dobra stepenica te da će me poslužiti zdravlje. U svakom slučaju nadam se da će to sve biti dobro“, rekao nam je Bosančić.

Prošle sezone za dlaku im je izmaknula Europa. U glavnom dijelu sezone bili su na četvrtom mjestu, a onda su u doigravanju za prvaka pali na peto.

„Bile su neke promjene u momčadi. Ostali su bez dva krila i nisu uspjeli izboriti Europu, Botev Plovdiv je na kraju bio bolji za šest bodova. Međutim, klub je konstantno u tom gornjem dijelu i cilj je svake godine plasman u europska natjecanja, tako i ove. Krenulo je dobro i nadam se će tako nastaviti.“

Prošlog ljeta napustio je Istru 1961 po kraju ugovora, a imao je nakon toga i nezgodniju ozljedu uslijed koje je malo potrajala i potraga za novom sredinom. Našao ju je krajem ljeta u ukrajinskom Mariupolju, gradu na obali Crnog mora i simbolu stradanja u rusko-ukrajinskom ratu.

„Pričalo se o ratu ranije, ali nitko nije mislio da će to stvarno krenuti. Tamo sam i malo kasno došao, nisam prošao pripreme. Bilo je tu i malo nesreće pa sam par utakmica propustio zbog korone. Klub je htio da ostanem, ali sam se odlučio za korak gdje ću više igrati. Na kraju sam donio dobru odluku s obzirom na to da su oni otišli na pripreme i posljednjeg dana se nisu ni vratili tamo kako je krenuo rat. Nakon odlaska iz Ukrajine trebala mi je polusezona da odigram i da se vratim u život, a to mi je pruženo u Širokom Brijegu. Igrao sam, ono što mi je trebalo sam dobio, ali nažalost rezultat nije bio najbolji. Nadam se da će se Široki brzo stabilizirati i vratiti na stare staze slave u BiH“, prepričao nam je Bosančić.

Izvlačenje parova za novu sezonu HNL-a odlučeno je da će 1. kolo zaključiti njegova dva bivša kluba u Puli. U Hajduku je ponikao i odrastao, a igrački se afirmirao u Istri 1961 gdje proveo najveći dio seniorske karijere.

„To je za mene uvijek bila teška utakmica dok sam bio u Istri. Hajduk je moj klub u kojem sam odrastao i krenuo, došao do prve momčadi, ali Istra mi je opet dala priliku za afirmaciju i tu sam odigrao najviše utakmica u HNL-u. Meni je to uvijek bilo malo nezgodno. Što se tiče otvaranja nove sezone, Istra je opet u nekom malom kašnjenju stvaranja momčadi, dok je Hajduk u naletu još od prošle sezone s osvojenim Kupom. Mislim da je Hajduk tu favorit i zna se da u Puli često slavi, ali Istra isto zna zapapriti. Prošla sezona je bila solidna za Istru, isplivao je Beljo i nazabijao se golova, tako bi i ove sezone mogao netko.“

Dugo Hajduk nije ulazio u sezonu s jasnim kosturom momčadi koji bi trebao iznijeti veći dio sezone. Jasan je i plan te ambicije koje imaju Bijeli za novu sezonu, međutim u javnosti je ostao dojam da još malo nedostaje za veći iskorak.

„Stvarno dugo vremena nije bila tako dobra situacija da ključni igrači ostaju u Hajduku. Opet vidjeli smo ovu utakmicu Superkupa s Dinamom gdje je po mom mišljenju razlika bila u širini kadra. Nedostaje još poneki igrač s klupe koji bi kad treba podigao još malo ritam i napravio razliku. Dinamo to ima, govoreći o njima kao najvećem rivalu Hajduka ove i svake sezone. Moje mišljenje je da bi se trebao proširiti još malo kadar jer igrat će se Europa, a tu su još borbe za naslov prvaka i Kup. Puno je to utakmica, a nadam se i da će Hajduk ove sezone izboriti skupine Konferencijske lige. U svakom slučaju za igranje na toliko frontova sigurno treba još igrača, a vidjeli smo kako se radi zadnjih godinu i pol dana otkako su u klubu predsjednik Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Radi se dobar posao i siguran sam da će napraviti sve kako treba da Hajduk i ove sezone bude konkurentan do zadnjeg momenta za trofeje i iskorak u Europi,“ rekao nam je Bosančić i na to se nadovezalo pitanje što misli koliko može Hajduk ove sezone.

„Mislim da može daleko s obzirom na to da je i trener kojem se vjeruje već duže vrijeme na klupi. Uz navijačku podršku i ako se krene kako treba mislim da Hajduk može daleko dogurati. Teško je prognozirati trofej s velikom sigurnošću, ali vrlo je lako moguće da i ova sezona završi s peharom.“

Istra 1961 se posljednjih sezona kao dobro mjesto za razvoj mladih igrača još od Josipa Šutala iz Dinama preko Diona Drene Belje iz Osijeka na posudbi, a sličnim putem kao Bosančić otišao je i mladi stoper juniora Hajduka Luka Bradarić. Pritisak rezultata je zasigurno manji za mlade igrače u sredini kao što je Istra od onog kojeg bi osjetili u klubovima velike četvorke pa im je time i nešto lakša stepenica u razvoju.

„Za mladog igrača dolazak u Istru je sigurno dobar potez. Dobije veću minutažu u odnosu na Dinamo i Hajduk. Vidjeli smo pretprošle sezone u slučaju Šutala o kojem danas pričamo kao reprezentativnom stoperu. No i tu postoji jedna druga vrsta pritiska gdje je svake sezone više-manje borba za ostanak. Prošle sezone je bilo lakše jer je Dragovoljac odmah u startu prvenstva praktički otpao. Nije bilo ni kvalifikacija pa je bilo lakše. Ipak, ove sezone je liga 10 dosta jača. Šibenik, Varaždin i Slaven Belupo su u dobrom stanju i dovode dobre igrače tako. Kako sam rekao i ova vrsta pritiska borbe za ostanak je dobra za iskustvo. Po sebi mogu kazati da se može napredovati tako i dobro razviti.“

Hajdukovi juniori osvojili su drugu sezonu službeno prvenstvo, a iz Akademije je promovirano tijekom priprema i nekolicina igrača u prvu momčad. Tu je od ranije i Stipe Biuk kojeg bi u svojim redovima voljeli vidjeti brojni europski klubovi. Zanimalo nas je koga Bosančić kao jedan od izdanaka poznate Hajdukove škole nogometa vidi tijekom nove sezone da bi mogao imati uzlet.

„Iskreno mislim da će to ove sezone napraviti Biuk. Vjerujem da će u puno svom sjaju pokazati kvalitete koje ima jer stvarno mislim da su njegovi dometi veliki. Po pripremama i ovoj utakmici Superkupa s Dinamom mislim da je ovo njegova sezona. Među ovim mlađima sigurno još ima netko tko bi to mogao. Dosta je jedan pravi trenutak da se opet dogodi novi Pašalić ili Vlašić“, zaključio je Bosančić. 


Tagovi

HajdukPetar BosančićIstra 1961HNLnajava 1.HNL

Ostale Vijesti