Marin Tironi/PIXSELL
Marin Tironi/PIXSELL

Bosančić poklonio Dinamu povratak na vrh prvenstvene ljestvice u utakmici za zaborav (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.04.21. | 20:51

Gosti su imali dobru priliku doći do izjednačenja u 80. minuti, ali je pokušaj Vuka izvrsno obranio koncentrirani Livaković.

Posljednju utakmicu 29. kola 1. HNL na stadionu Maksimir odigrali su GNK Dinamo i Istra 1961. Konačan rezultat utakmice bio je 1:0 , a jedini pogodak na susretu zabio je Bruno Petković s bijele točke.

Nakon fantastične utakmice u polufinalu Hrvatskog kupa ove srijede kad su pobjedom 3:2 protiv Rijeke izborili svoje prvo finale nakon 18 godina, nogometaši Istre 1961 na Maksimir su stigli potpuno neopterećeni. Doduše, svaki bod im je bitan u borbi za ostankom u ligi, ali ista stvar vrijedi i za Dinamo koji si ne smije dopustiti ni najmanji kiks budući da im Bjeličin Osijek puše za vratom.

Svega nekoliko minuta prije početka susreta, poznati talijanski novinar Nicolo Schira objavio je vijest kako su Atalanta i Fiorentina zainteresirani za uslugama Lovre Majera, a razvoj situacije prati i RB Leipzig koji je očito zadovoljan zasad jedinom kupnjom obavljenom u Maksimiru.

Utakmica je počela na način kao što se i očekivalo. Gosti su stali u dupli blok, svoje prilike tražili su u kontrama i polukontrama, dok se domaćin nametnuo posjedom te su u potpunosti kontrolirali tijek susreta. Prvu priliku imao je Dino Perić u trećoj minuti, ali njegov pokušaj glavom nakon kornera lako brani veoma dobri Lučić.

Dinamo je imao jako dobru priliku doći do vodstva u devetoj minuti. Sijevnula je kontra domaćeg sastava, Petković upošljava Majera koji ulazi u 16-erac, ubacuje na drugu vratnicu gdje ja Atiemwen, Nigerijac spušta loptu za natrčalog Stojanovića, ali slovenski reprezentativac ne uspijeva kvalitetno zahvatiti loptu pa tako ova veoma dobra prilika odlazi u nepovrat.

U 15. minuti Dinamo je dobio priliku iz slobodnog udarca s 20 metara doći do prednosti. Petković je 'iskusno' iznudio prekršaj, bila je to idealna pozicija za Mislava Oršića, ali udarac Dinamovog krilnog napadača odlazi metar preko gola.

U 28. minuti Istra je prvi put 'kako-tako' zaprijetila. Ivančić je pucao, ali bilo je to suviše slabašno da bi se Livaković morao zabrinuti.

Zbivanja na terenu bila su toliko zanimljiva da se najviše pričalo o kiši koja je pojačavala i nekim dvojbenim odlukama Igora Pajača, a sve je prekinuo poklonjeni kazneni udarac kojeg je izborio Bruno Petković. Gosti su imali posjed, ali je Bosančić katastrofalnim dodavanjem u 41. minuti gurnuo Brunu Petkovića u situaciju jedan na jedan. Prvi napadač Dinama i Vatrenih rolicom se riješio svojeg čuvara, ali ga je isti pomeo po nogama pa tako Pajač nije imao drugog izbora nego pokazati na bijelu točku. Petković je sve odlučio sam riješiti te mirno šalje loptu u jednu, a Lučića u drugu stranu – 1:0

Prekršaj za najstrožu kaznu pogledajte OVDJE, a pogodak Brune Petkovića OVDJE.

Odmah u sljedećem napadu svoj udarac iz daljine oprobao je Rafa Navarro, ali Livaković nije primoran intervenirati budući da udarac Španjolca odlazi visoko preko gola.

Do kraja poluvremena više se ništa ozbiljnije nije dogodilo na maksimirskom travnjaku pa se tako na predah otišlo s minimalnom prednošću domaćeg sastava.

U nastavku, prvi su 'konkretnije' zaprijetili gosti, ali udarac Hare bez većih poteškoća brani Dominik Livaković. Prvu pravu priliku domaćina vidjeli smo u 58. minuti, ali Oršićev pokušaj glavom zapeo je u bloku.

Bila je to jedna prava uspavanka u nastavku susreta. Sve do 69. minute gledali smo borbenu Istru i dekoncentrirani Dinamo, a najbolju priliku za povećati vodstvo propustio je Lovro Majer koji je u70. minuti iz slobodnog udarca iz dobre pozicije bio krajnje neprecizan.

Najbolju priliku na utakmici gosti su propustili realizirati u 80. minuti. Obrana Dinama loše je reagirala na jedan centaršut s desne strane, Vuk se našao potpuno usamljen u srcu domaćeg 16-erca, ali njegov pokušaj glavom izvrsno brani koncentrirani Livaković.

Svega nekoliko minuta nakon što je ušao u igru, Robbie Burton zaradio je direktan crveni karton zbog grubog prekršaja na sredini terena, a to je ujedno bila i posljednja 'zanimljivost' na utakmici koja će se brzo zaboraviti.

S ovom pobjedom Dinamo je ponovno preuzeo vrh 1. HNL s tim da imaju jednu utakmicu manje od drugoplasiranog Osijeka, dok je Istra 1961 ostala na pretposljednjem mjestu sa svega 24 osvojena boda

U sljedećem kolu Dinamo u velikom derbiju gostuje u Gradskom vrtu kod Osijeka, dok Istru 1961 na Aldo Drosini očekuje repriza polufinala Hrvatskog kupa budući da im u goste stiže Rijeka.

 

 

Dinamo (4-2-3-1): Livaković – Stojanović, Theophile, Perić, Gvardiol (46' Čabraja) – Franjić, Mišić (81' Ademi) – Atiemwen (81' Burton), Majer (87' Jakić), Oršić – Petković (64' Kastrati)

Istra 1961 (3-5-2): Lučić –Bosančić (41' Silva), Galilea, Tomašević– Navarro, Blagojević, Levitt (63' Hujber), Ivančić, Gržan, Hara, Bande (63' Vuk)

Stadion: Maksimir

Sudac: Igor Pajač (Zelina), VAR: Goran Gabrilo (Split)

Strijelci: Petković 41'

Žuti kartoni: Stojanović (Dinamo) Galilea, Blagojević, Gržan (Istra 1961)

Crveni kartoni: Burton (Dinamo)


Tagovi

Dinamo ZagrebIstra 1961HNLRobbie BurtonBruno Petković

Ostale Vijesti