Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Borba se nastavlja: Kalinić oživio san o tituli na Poljudu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.04.22. | 21:07

Tresle su se poljudske tribine i orila 'večeras je naša fešta' na valu euforije koja je ponovno zavladala u Splitu

Hajduk je pobjedom na Poljudu od 1:0 protiv Dinama oživio san o tituli prvaka. Obećao je uoči utakmice litavski stručnjak Valdas Dambrauskas da će napadati Dinamo na Poljudu i obećanje je ostvario. Ovakav Dinamo jednostavno nije imao previše šanse protiv Hajduka. Bijeli su u utakmicu ušli s puno većim žarom i željom za pobjedu, a postavka Dinamove igre i priprema za derbi svakako će ići na dušu Željku Kopiću koji je tek nakon primljenog gola postavio sustav koji je ozbiljnije prijetio vratima Hajduka.

U prvom poluvremenu nismo gledali ljepoticu u kojoj su gledatelji mogli uživati. Čak 18 prekršaja bilo je u prvom dijelu, a toliko je bilo u prošlom derbiju na Poljudu ukupno. Gledajući po inicijativi, Hajduk je imao više loptu u nogama i kreirao više prilika, ali stara je nogometna poslovica kad ne šutiraš ne možeš ni zabiti. Pritiskao je Hajduk i djelovao odgovornije, a Dinamo je većinu prvog dijela proveo na svojoj polovici uz rijetke izlete prema Lovri Kaliniću.

Najbolji pokušaj Hajduka prema vratima Dinama bio je kad je Nikola Kalinić pokušao iznenaditi istrčalog Livakovića koji je izletio na Livaju, ali vratar Dinama uspio je zaustaviti dalekometni pokušaj Hajdukovog napadača. S Dinamove strane najkonkretniji je bio pokušaj Ristovskog u 22. minuti iz kojeg su zaradili korner, a nakon tog kornera intervenirala je liječnička služba.

Skočili su na loptu Lauritsen i Melnjak, a njihov duel rezultirao je razbijenim glavama zbog čeka lijevi bek Hajduka unatoč pokušaju nije mogao nastaviti susret pa ga je mijenjao Čolina. Koju minutu ranije tražili su igru Ristovskog rukom u kaznenom prostoru Dinama, a Pajač je pokazao da se igra nastavi i da penala nema.

Tijekom prvog dijela često je intervenirala liječnička služba obje momčadi za koju se moglo na odmoru čuti da je zapravo bila najbolji igrač u tom periodu. Česti teški prekršaji i padanja po travi, a i zvižduci Pajača cjepkali su utakmicu zbog čega je prvi dio produžen za 10 minuta nadoknade. Bilo je tu i nervoze s klupe pa je zbog čestih prigovora sucima s klupe udaljen Dambrauskasov pomoćnik Marisu Skinderis.

Nastavili su igrači Hajduka i drugom dijelu ispunjavati obećanje koje je dao Valdas Dambrauskas uoči utakmice. Pritisnuli su Dinamo na njihovoj polovici, nizali prilike, a krenuli su i šutirai. Pri početku drugog dijela Vuković jedva puta pokušao s ruba kaznenog prostora, ali njegov udarac je oba puta pogodio Kalinića.

Dinamo je pokušao u par navrata složiti kontru, ali igrači Hajduka su danas odigrali obrambeno najbolju utakmicu sezone. Ferro i Elez bili su neprelazni za Petkovića, Emrelija i kasnije Ivanušeca, a izostao je i Oršićev prodor s lijeve strane koji je često zno rješavati derbije.

63. minuta ekstaza na tribinama! Nikola Kalinić primio je loptu u kaznenom prostoru, neometan se namjestio na udarac i pogodio lijevi kut Livakovića za 1:0. Pao je Poljud u trans u tom trenutku, tribine su se rasplamsale kao i Hajdukov san o borbi za naslov prvaka.

Shvatio je i Kopić da ne može više igrati tako pa se odlučio baciti karte u napad. Krenuli su napadi Modrih, a prvi opasniji pokušaj bio je Mišićev u 70. minuti. Ponajbolji veznjak Dinama raspalio je s ruba kaznenog prostora, ali da lopta ne zvrši u mreži pobrinuo se Lovre Kalinić koji je paradom izbacio u korner.

Devet minuta kasnije pokušao je slično Tolić, ali njegov udarac završio je pored gola. Opasno je bilo po vrata Hajduka i u 82. minuti kad se prema Kaliniću sjurio Špikić koji je pao u kaznenom prostoru, a sudac Pajač je pokazao da se digne i da nema ništa od penala.

Pred kraj susreta Pajač je pokazao žuti karton Livaji kojem je to treći pa će propustiti iduće kolo u Koprivnici kad Hajduk igra sa Slaven Belupom.

Sudačka nadoknada prošla je napeto. Dinamo je pokušao doći do izjednačenja, a Hajduk je imao opasniju priliku. Livaja je izbio sam u kontru na Theophilea Cathrinea, a priključivao mu se Sahiti kojeg je uposlio. No pokušaj kosovskog reprezentativca završio je preko vrata Livakovića.

 Tekstualni prijenos derbija pogledajte OVDJE.

Hajduk – Dinamo

Stadion: Poljud, Split Broj gledatelja:

Sudac: Igor Pajač Pomoćni suci: Bojan Zobenica, Vedran Đurak, Marin Vudilin

VAR: Tihomir Pejin AVAR: Marjan Tomas

Strijelci: Nikola Kalinić 1:0

Žuti kartoni: Nikola Kalinić, Lovre Kalinić, Marko Livaja (Hajduk); Kevin Thephile Cathrine (Dinamo)

Crveni kartoni:

SASTAVI:

Hajduk (4-2-3-1): L. Kalinić - Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak (od 32. Čolina(od 86. Simić)) - Vuković (od 74. Sahiti), Fossati - Mlakar, Krovinović, Livaja - Kalinić (od 86. Lovrencsics)

Dinamo (4-3-3) :Livaković - Ristovski(od 66. Špikić), Lauritsen(od 75. Bočkaj), Šutalo, Theophile - Gojak(od 54. Ivanušec), Mišić(od 74. Tolić), Ademi - Emreli, Petković, Oršić



Ostale Vijesti