Blizu treće zvjezdice: Dinamo bi danas – u sumornoj atmosferi - trebao osvojiti 29. naslov prvaka

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 08.05.18. | 09:11

Kakva je budućnost Modrih?

Zagrebački Dinamo danas u 18 sati gostuje kod Lokomotive u Kranjčevićevoj i ako pobijedi, osvojit će 29. naslov prvaka države u povijesti. Plavi su da sada osvojili 18 prvenstva Hrvatske, četiri prvenstva SFRJ, a ako Dinamu u obzir uzmemo 1911. kao godinu osnutka, kada je osnovan Građanski, od režima prisilno ugašeni klub na čijim je temeljima Dinamo 1945. nastao, brojidbi još trebamo pridodati pet naslova prvaka Kraljevine Jugoslavije, ali i jedan naslov Nezavisne države Hrvatske (1943.), službenog prvenstva priznatog od krovne nogometne organizacije FIFA-e.

Ako, pak, niste poklonici „teorije“ da je Dinamo pravni slijednik Građanskog, to znači da će Plavi danas vjerojatno osvojiti 23. naslov prvaka države, odnosno 19. naslov prvaka Hrvatske.

Dinamo tri kola prije kraja ima sedam bodova više od Rijeke i osam od Hajduka. Iako se Dinamo nalazi u očajnoj formi, u zadnje četiri utakmice pobijedio je Hajduk u gostima (2:1), ali je izgubio od Osijeka i Rijeke na Maksimiru (0:1) te je „izvukao“ bod protiv Slavena u Koprivnici (2:2), a Lokomotiva u odličnoj (četiri pobjede i remi u posljednjih pet utakmica), momčad Nikole Jurčevića danas bi, dva kola prije kraja prvenstva, trebala trijumfirati i dignuti „kantu“.

Neki će reći puno prekasno, s obzirom na to da je Dinamo u proljeće ušao s prednosti od 12 bodova pred Hajdukom, a u jednom trenutku, prije derbija na Poljudu, činilo se da bi Dinamo mogao potpuno kompromitirati stečenu prednost i da bi mu se Hajduk mogao približiti na -2. Međutim, pobjeda u najvažnijoj utakmici je upisana i Jurčevićevoj momčadi, djelomično i zbog očajne forme Hajduka i Rijeke, samo jedan osvojen bod u sljedeće dvije utakmice neje ugrozio status.

Trebamo se podsjetiti kako je Lokomotiva je ovog proljeća prvi puta u povijesti nanijela Dinamu poraz. I to kakav, 4:1 na Maksimiru, nakon kojeg je ostavku podnio Mario Cvitanović trener koji je, treba biti iskren, Dinamu osvojio naslov prvaka napravivši ipak nenadoknadivu prednost na jesen.

No, još jedno „čudo svih čuda“ nije toliko realno. Iako Goran Tomić kao trener silno želi još jednom iznenaditi i demantirati javnost, iako u Lokomotivi igraju šest sadašnjih i još nekoliko bivših igrača Dinama, koji će biti motivirani da dokažu vrijednost svojem matičnom klubu, pitanje je kako će reagirati vrh, odnosno uprava Lokomotive koja se ne bi smjela dodatno zamjeriti upravi (i savjetnicima) krovnog kluba, koji ih je i stvorio.

>> Odigraj Lokomotiva - Dinamo (1 - 10,5; X - 5,25; 2 - 1,40)

 

Vrijeme RB Liga Događaj Tip Tečaj
Uto 18:00 2071 HRV 1 Lokomotiva - Dinamo Klađ. na utakmicu 2 1,40

Za Dinamo je svakako bolje što će naslov prvaka osvojiti na gostovanju, a ne na domaćem terenu. Atmosfera oko Maksimira je već dugi niz godina sumorna, a u ovom trenutku izgleda još sumornije iako je Dinamo na milimetar od novog naslova.

Ionako mali broj navijača Dinama je u popriličnom padu, djelomično zbog bojkota Bad Blue Boysa, koji ne dolaze na domaće utakmice zbog kontroverzne zabrane „U18“ na navijačkoj tribini, a djelomično jer „običan“ puk ne želi gledati najskuplju momčad u državi koja na domaćem terenu redovito prima porcije od Hajduka, Rijeke, Osijeka, pa čak i Lokomotive…

Dinamo je prošlu godinu završio u minusu 112.8 milijuna kuna i ako se u 2018. ne zaradi novac, klub će se naći u velikim financijskim problemima. Uprava kluba tako ima dvije opcije: Ili zadržati momčad, dodatno ju pojačati i kvalificirati se u grupnu fazu europskih natjecanja (i tamo napraviti rezultat), što je puno rizičniji put, pogotovo s aktualnim kadrom, ili rasprodati sve što valja i tako anulirati dug iz prošle godine.

Borna Sosa je navodno već prodan u Stuttgart, Ante Ćorić je na pragu prelaska u Romu. Tražen je još i Filip Benković, kao i ozlijeđeni Nikola Moro. Ukratko, uprava kluba će rasprodati sve što može kako bi se spasila.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da je Dinamo, koji je u zadnjih desetak godina zaradio više od 300 milijuna eura od prodaje igrača, više od 60 od UEFA-inih nagrada i više od 30 od Grada Zagreba, znači ukupno oko 400 milijuna eura (odnosno 3 milijarde kuna), u situaciji da (ponovno) mora prodavati sve što ima kako bi preživio?

Nema novaca od marketinga i prodaje ulaznica, tvrde u upravi kluba. Klub nije nikoga prodao zadnjih godinu dana. Klub se prošlo ljeto propustio plasirati u Europu. Savjetnike kluba sumnjiči se da su iz njega izvukli više od 330 milijuna kuna. Ok, ovu zadnju tvrdnju uprava kluba ne spominje, dapače, čak su javno izjavili kako neće smatrati da je klub oštećen, čak i ako „savjetnike“ osude na osječkom suđenju.

Klubu ne prolazi niti pokušaj privatizacije, kojeg svojim djelovanjem stopira nedavno osnovana udruga članova „Dinamo – to smo mi“ i državne institucije.

>> „Interes“ Kineza je dokaz da upravi Dinama gori pod petama
>> Janica Kostelić stopira pretvorbu Dinama

U svakom slučaju, Dinamo će danas vjerojatno osvojiti naslov. No atmosfera u i oko kluba je sve samo ne bajna, a budućnost Modrih prilično neizvjesna.

Igrači i stručni stožer Dinama će danas vjerojatno otvoriti šampanjac pred par tisuća ljudi u Kranjčevićevoj, od kojih će barem trećina, smještena na istočnoj tribini, skandirati protiv aktualne uprave i neće se veseliti osvojenom naslovu, a na službenoj proslavi naslova, u posljednjem kolu protiv Intera na Maksimiru, atmosfera bi mogla biti još sumornija…

Piše: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)


Tagovi

izdvajamoNikola JurčevićUdruga Dinamo to smo mi

Ostale Vijesti