Kako je Bjelica bušio Dinamo: Još pamtim zadnji, nakon njega sam otišao u Kaiserslautern

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.02.20. | 08:07

Dinamov sadašnji trener jedan je od omiljenih likova maksimirskih tribina, ali dok je još nosio kopačke nije baš bio libling BBB-a jer je često zabijao Modrima. Naprotiv, i danas je Osijekov rekorder u toj rubrici...

>>> Pogledajte TEČAJEVE na utakmicu Osijek – Dinamo

Naime, Dinamov šef je svojedobno bio majstor za bušenje svog sadašnjeg kluba. Kao igrač volio je zabiti Modrima, više nego „boga vidjeti“ te je dan danas uz Gorana Ljubojevića najbolji Osijekov strijelac u okršajima s Dinamom s tri zabijena komada.

Uostalom, zato je ne tako davno Kohorta skandirala „jedan je Bjelica Nenad“, pjevali su to svom igračkom miljeniku još godinama od zadnje utakmice u bijelo-plavom, ali ljubav je pukla kad se vratio u Hrvatsku. Najzagriženiji kohortaši nisu mu oprostili odlazak na Dinamovu klupu u trenucima kad je i Osijek tražio trenera te su njegov lik i uspomenu na sve što je učinio za klub jednostavno prekrižili s murala posvećenog osječkim nogometnim legendama.

Pojedini će mu možda progledati kroz prste kad shvate kako je taj potez bio isključivo poslovne prirode, a ono što je radio u dresu Osijeka mu ne bi smijeli zaboraviti. Čovjek je ipak rođeni Osječanin iz gradske četvrti Senjak i nekoć je bio član Osijekove generacije nepobjedivih omladinaca koja četiri godine nije znala za poraz. Bjelko je u mlađim kategorijama bio klupski kapetan, a kad je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor s matičnim klubom, svoje najbolje partije, pojedini svjedoci će reći, pružao je upravo protiv Dinama.

„Dinamo je imao odličnu momčad tih godina – naše utakmice uvijek su bili derbiji, osobito u Gradskom vrtu jer bi stadion bio dupkom ispunjen,“ javio se Germanijaku njegov bivši suigrač Stanko Bubalo.

Bjelica je u svojih 55 utakmica u HNL-u za Osijek zabio 24 gola, a čak tri je postigao Modrima. Svoj prvijenac za Dinamu zabio je u sezoni 1999/20 u 20. kolu na Maksimiru u porazu 3:1., a sadašnji trener Modrih bio je strijelac u 31. minuti. Drugi gol najjačem hrvatskom klubu u dresu Osijeka bio mu je i najljepši, Plavi su stigli na Gradski vrt u 32. kolu HNL-a u sezoni 99-00., a Osijek ih je šokirao povevši prekrasnim Bjelkovim golom iz slobodnog udarca. Dražen Ladić se bio rastegnuo koliko je dug i širok, ali nije mogao izvaditi taj šut iz svog gornjeg desnog kuta.

Posljednji put u karijeri zatresao je Dinamovu mrežu u Osijekovu dresu u 17. kolu HNL-a u sezoni 00/01., Modri su na Maksimiru imali 1:0 po autogolu Mate Neretljaka iz 20. minute, a Bjelko je poravnao rezultat u 56. minuti iz najstrože kazne za, pokazat će se, konačnih 1:1.

„Bjelko je uvijek bio motiviraniji kad je igrao protiv Dinama i Hajduka zato što su bili puno jači od nas. Uvijek bi napunili stadion, a Bjelica je uživao u takvim trenucima i htio je pokazati što može protiv tad najboljih klubova u ligi,“ priča nam Bjeličin nekadašnji suigrač Stanko Bubalo.

 „Imali smo dobru momčad, Beširević, Mitu, Turković, Bjeljan, Vranješi... Znali smo da kad Dinamo dođe, moramo dati sve od sebe kako bismo izvukli kakav, takav rezultat. Nekoliko puta smo bili blizu pobjedi protiv njih...,“ ispričao je Bubalo pa otkrio kako je izgledala svlačionica Osijeka prije nego bi istrčali na megdan Modrima.

„Prije izlaska na teren bi pao dogovor. Bili smo svjesni - nije sramota izgubit od takve momčadi, ali smo bi se dogovorili kako ćemo dati od sebe, ono što se kaže - poginuti muški,“ kaže Ronaldo iz Turčinovića.

Takav pristup protiv najjačih Bjelici je uostalom i priskrbio status nogometne ikone u svom rodnom gradu, a stariji Kohortaši i kroničari osječkog nogometa pričaju nam kako nije osobito isticao golove protiv najjačih hrvatskih momčadi.

„Svjedočio sam svim tim golovima... Uvijek je bio najbolji protiv najjačih, ali golove Hajduku i Dinamu nije posebno isticao. Više su mu značili golovi protiv europskih suparnika Slavije, Rapida iz Beča, itd...,“ pričaju za Germanijak stariji Osijekovi navijači.

A što na tvrdnju da je volio srušiti svoju sadašnju momčad kaže akter ove priče...

„Zabio sam Ladiću u Maksimiru i Gradskom vrtu, a Butini iz penala na Maksimiru,“ rekao je za Germanijak Nenad Bjelica. „Nažalost uzeli smo samo bod iz tih utakmica.“

„Posebna priprema za Dinamo? Pa i nisam baš imao neke posebne pripreme pred svoje utakmice. Znao sam za tri gola Dinamu, ali nisam znao da je samo Ljubojević zabio isti broj golova. Lijepa vremena za mene kao Osječanina i kao nogometaša.“

„Sjećam li se tih golova? Pamtim sva tri. Evo, baš sam neki dan na CD-u gledao jedan od njih, onaj Ladiću u Osijeku. Osobito pamtim zadnji gol Dinamu koji mi je ujedno bio i zadnji za moj Osijek prije nego sam otišao u Kaiserslautern.“

Sjećate li se što vam je prolazilo kroz glavu, bili ste vidno uzbuđeni?

„Teško da se mogu sjetiti misli jer je ipak prošlo neko vrijeme, ali sjećam se utakmice. Dinamo je uvijek bio velik klub, a golovi velikanima su uvijek posebni pa je posebno i slavlje nakon što ih postignete,“ poentirao je za kraj.

Razgovarao: Andrija Vuković

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Reuters, Pixsell)

 

 

 

 

 


Tagovi

Nenad BjelicaDinamo ZagrebNogometPrva HNLizdvajamo

Ostale Vijesti