LYNNE CAMERON/Action Images
LYNNE CAMERON/Action Images

Bivši trener Šibenika doveo miljenika El Loca Bielse i bivšeg reprezentativca Furije (FOTO, VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 20.07.21. | 20:54

Lani se nije naigrao u Premier ligi, a jedini pogodak za Španjolsku zabio je u prijateljskom ogledu protiv Austrije.

Neki nogometaši su baš poput vina – što stariji, to bolji. Jedan od onih koji odgovara tom opisu definitivno je i Pablo Hernandez, bivši španjolski reprezentativac koji je tek nakon što je proslavio svoj 30. rođendan do kraja pokazao svu svoju klasu i igračko znanje.

Da ne bi bilo zabune, Hernandez je igrao jako dobro i u mladosti, u dresu Valencije skupio je 157 nastupa, 25 pogodaka i 28 asistencija, ali njegov labuđi pjev vidjeli smo tek kad je Ellan Road postao njegov dom.

Prije potpisa za Leeds United, u kojeg je prvo došao 2016. godine kao posuđeni igrač Al-Arabija, Hernandez je igrao za Swansea. Iako je stigao kao veliko pojačanje, Wales mu očito nije najbolje legao, a to se vidi i po tome što je nakon dvije godine otišao put Katara gdje je igrao za prethodno spomenuti Al-Arabi i Al-Nasr.

Hernandez je ipak dao drugu šansu otočkom nogometu kad je na njegovu adresu stigao poziv Leeds Uniteda. Tad je glavni trener kluba bio Gary Monk, nakon njega su Leeds vodili još Thomas Christiansen i Paul Hackingbottom, da bi onda u ljeto 2018. godine u zapadni Yorkshire stigao El Loco Bielsa.

Godinu i pol dana ranije Hernandez je i formalno postao igrač Leedsa, ali je dolazak karizmatičnog i nadasve zanimljivog Argentinca za njega bilo nešto najbolje što mu se moglo dogoditi.

U sezoni 18/19. Hernandez je u Championshipu skupio 12 pogodaka i 12 asistencija, a još bolji je bio sezonu kasnije iako su mu se brojke 'smanjile'. Na kraju, imao je devet pogodaka i jednako toliko asistencija, ali važno je naglasiti kako je te sezone na terenu proveo čak 800 minuta manje u odnosu na onu prethodnu.

Pod vodstvom Bielse, koji je poznat po tome što preferira napadački nogomet te njegove momčadi uvijek igraju 'na gol više', Hernandez je procvao.

Ipak, bilo je to malo prekasno za njega, jer godine su ga sustigle, a zahtjevi engleskog nogometa svake nove sezone su sve veći i veći. Ušao je Hernandez u posljednju godinu ugovora, i to baš kad je Leeds nakon 'sto godina čekanja' ponovno izborio povratak u Premier ligu. Mnogi su vjerovali da će baš on biti ta prevaga s klupe i produžena trenerova ruka na terenu kad 'zaškripi', ali iako je glava htjela, tijelo nije moglo.

Skupio je 16 nastupa, tek 417 minuta. Usprkos svoj silnoj ljubavi između njega i trenera, dvije asistencije, 'godina proizvodnje' i činjenica da nije jedan od onih kojeg zaobilaze ozljede koštale su ga novog ugovora s klubom u kojem je proveo vjerojatno najljepše dane svoje karijere.

Ovog je ljeta postao slobodan igrač, a budući da se već otisnuo na Bliski istok u ranijoj fazi karijere, mnogi su očekivali da će se na isti potez odlučiti i sada. No, on je kartu bukirao za domovinu, i više ju ne misli napuštati.

Prihvatio je Hernandez poziv Segija Escobara, bivšeg trenera Šibenika koji je nakon dva mjeseca provedenih na Šubićevcu otišao iz kluba doslovno dan nakon što je sezona završila. Njegov novi/stari klub postao je Castellon, a Escobar je doveden kao vatrogasno rješenje ne bi li nekim čudom uspio izboriti ostanak u drugom razredu španjolskog nogometa.

Nije mu to pošlo za rukom, od ove sezone njegov će Castellon ponovno biti 'trećeligaš', ali dolazak igrača kao što je Hernandez dopušta im nadati se da će već sljedeće sezone biti dio La Lige 2.

Potpisan je jednogodišnji ugovor, jasno je kako financije nisu nimalo bitne, a o tome hoće li se suradnja nastaviti i po isteku ovog ugovora, ovisi, naravno, samo o Pablu Hernandezu.



Tagovi

Marcelo BielsaLeeds Unitednogometni transferiLjetni prijelazni rokPablo HernandezSergi EscobarŠpanjolska

Ostale Vijesti