Privatna arhiva
Privatna arhiva

Bivši trener Dinama za Germanijak: "Belinho je čudesan, ali Dinamo ima još dragulja. Jednog sam zvao Messi"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 17.02.23. | 13:00

Dino Julardžija, trener koji se po odlasku iz Dinama odlično snašao u Saudijskoj Arabiji, ispričao je za Germanijak svoja iskustva s Brazilcem koji je nedavno došao u Maksimir, ali i generaciji koju je vodio i u kojoj ima nekoliko velikih talenata. Jedan je igrač najmlađi s ugovorom u Dinamu

Pisali smo nedavno da je Dinamo doveo Rafaela Belinha (14), talentiranog Brazilca, koji je sve u Maksimiru oduševio svojim nogometnim vještinama. Stigao je iz Brazila, jer mu je samohrani otac pronašao posao u Hrvatskoj pa je čitava obitelj došla za njim, što je bio opravdan razlog da ga FIFA pristane registrirati. Jer, pravila za registraciju maloljetnih igrača su, kao što znamo, vrlo stroga. A Belinho je već kao 12-godišnjak odradio neke treninge u Dinamu, tada je obitelj bila na proputovanju Europom, stigli su u Zagreb i Belinho je dobio priliku usput trenirati u Maksimiru.

Upravo je to bio temelj kasnijeg dolaska, Belinhu i obitelji svidjelo se u Hrvatskoj i Zagrebu, nadali su se da će se jednom vratiti. I, otac je pronašao posao u Novom Vinodolskom, gdje je i 'klinac' počeo igrati i pokazivao sve ono što se dotad moglo vidjeti na Youtubeu ili tih nekoliko treninga u Maksimiru. Tada je došao poziv Dinama.

A na tih nekoliko treninga Belinha je vodio Dino Julardžija, tadašnji Dinamov trener generacije 2009. Sad je u saudijskom Damacu, vodi momčad U19 s kojom ruši rekorde. Pa, prije no što se vratimo na Belinha, malo ćemo o aktualnom trenutku.

"U ovih nekoliko mjeseci što sam u Damacu, osvojili smo regionalno prvenstvo, što je senzacionalni uspjeh i sad igramo na državnom prvenstvu. U osam utakmica pobijedili smo u svih osam, primili samo tri pogotka. Baš sam zadovoljan ovdje, sve je super, uvjeti za trening su odlični, ljudi su pristupačni i sjajno su me primili. Moram istaknuti Krešimira Režića, trenera prve momčadi, koji je i zaslužan za moj dolazak, on je isto ovdje već institucija. Tu su i Domagoj Antolić i Soudani, koje domaćini također iznimno cijene. Romeo Jozak, koji je tehnički direktor za nogomet pri Ministarstvu sporta još je jedna važna osoba u saudijskom nogometu. Uglavnom, sve funkcionira vrhunski, a velika mi je čast bila što su me pozvali i da pomognem oko selekcije U19, rezultati koje smo napravili u Damacu nisu ostali nezapaženi.", priča Julardžija i hvali i svoj stožer u kojemu je Mislav Juričević, kondicijski trener iz Splita, analitičar, Francuz Makram Sraieb, sportski direktor Valid, treneri Diego i Otman.

Oglas

Varaždin - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

"Svi su oni zaslužni i treba ih spomenuti, odlična smo ekipa.", govori Julardžija, koji je iz Dinama otišao lani, nakon što je s pionirima osvojio dvostruku krunu, prvenstvo i Kup.

U Maksmiru je bio, s ponekim prekidom, 15-ak godina, trenirao je mnoge Dinamove talente, ali vratili smo se ovom prilikom na priču o Belinhu.

"Već na prvom treningu vidjelo se kakav je igrač, strašan talent, čudesan. No, nije jedini iz tog godišta, koje spada u jedno od najtalentiranijih u Dinamu zadnjih puno godina. Naravno, daleko su još ti dečki od seniorskog nogometa i velikih karijera, puno im se toga treba poklopiti. Recimo, bio sam među onima koji su trenirali Alena Halilovića, svi znamo kakav je bio talent, a vidite što mu se dogodilo kad je zakoračio u profesionalni nogomet. Ali, da u toj generaciji ima istinskih dragulja, to je nedvojbeno, o tim ćete dečkima još slušati."

Ispričao nam je Julardžija anegdotu upravo s prvog Belinhovog treninga kad je tada, prije dvije godine, u prolazu podsjetio Maksimir.

"Brat Andyja Bare, Denny, rekao mi je da je čuo da je taj Brazilac koji dolazi na trening neviđeni talent, da Dinamo takvoga nije imao godinama. A ja sam mu rekao:'Imam i ja jednog, Messija, ako je taj Brazilac bolji od njega, onda je stvarno fenomenalan.' Kladili smo se u večeru, Denny je došao na trening i vidio i tog bisera, koji je pokazivao strašan potencijal. Pa, nismo mogli zaključiti tko je bolji, haha. Taj se dečko zove Ivan Kolar, a to što su on i Belinho radili na tim treninzima, to je stvarno bilo spektakularno."

Kolar je, kažu mnogi, jedna od novih velikih priča Dinama.

"Koliko znam Kolar je najmlađi igrač, koji je potpisao ugovor s Dinamom! Sa samo 13 godina. Ma kad ga gledate, stvarno je kao Messi, ne znaš koja mu je noga bolja. Sjećam se kad je na jednoj utakmici zabio dva pogotka lobom, jedan lijevom, jedan desnom nogom. Uz njih dvojicu tu je i Tomo Mujanović, on Kolar i Belinho, trojica veznih igrača, sve veliki talenti. Svi nižeg rasta, ali takvih nogometnih vještina kakve se rijetko viđaju. Ma, ima još igrača u toj generaciji, bek Ivan Paunović, napadač Dino Delkić. Bio je tu i odlični Karlo Matko, no on je otišao u Hajduk. Baš će biti zanimljivo gledati razvoj tih dječaka do seniorske kategorije, a drago mi je da došao Belinho, Dinamo je stvarno doveo strašnog talenta."

Jedan od igrača koje je Julardžija vodio u Dinamu bio je i Martin Baturina. Koji sad postaje sve važnija karika i kod Ante Čačića.

"Gledam ga, dobar je, nametnuo se u prvoj momčadi i sve više pokazuje svoj ogromni potencijal. Još ima mjesta za napredak, naravno, pogotovo u defenzivnom dijelu igre, ali napreduje i po tom pitanju, ne sumnjam da će dostići razinu koju svi očekuju."

Iako se Dinamova škola u zadnje vrijeme sve više spominje u kontekstu pada kvalitete, a mladi igrači u prvoj momčadi više ne dobivaju šansu kao nekad, po ovome što priča čovjek koji je bio dio sustava, mogli bismo za nekoliko godina opet imati na sceni svjetske talente. Naravno, bude li se s njima radilo kako treba. No, koliko se cijeni Dinamova škola u inozemstvu, pokazuje i Julardžijin primjer, odmah po odlasku iz Dinama pronašao je posao u Saudijskoj Arabiji i u samo nekoliko mjeseci postigao povijesne rezultate. Letvica u Maksimiru postavljena je visoko, ako trenutno Dinamo i ne dominira kako je navikao na domaćoj sceni u svim kategorijama, talenti koji ovdje treniraju velika su odgovornost za sve u Maksimiru. Jer, Dinamo je uvijek najbolje živio od svojih klinaca. A Belinho, Kolar i društvo za tri. četiri godine mogli bi biti 'vruća roba.'



Tagovi

Dino JulardžijaBelinhoGNK DinamoDamacSaudijska ArabijaHNLHrvatska nogometna ligaIvan Kolar

Ostale Vijesti