Bivši mladi Vatreni: Maradona s Karpata odgojio je polovicu rumunjske reprezentacije

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 18.06.19. | 08:03

Hrvatska od 18:30 igra s Rumunjskom, a Kelava današnje protivnike poznaje vrlo dobro.

ODIGRAJ >>> Rumunjska U21 - Hrvatska U21

Iako bi nam to trebala biti najlakša – odnosno, najmanje zahtjevna – utakmica na Euru, pogled na njihov popis sugerira da će Rumunji biti izrazito tvrd orah. S tim se slaže i bivši mladi hrvatski reprezentativac Ivan Kelava, koji je pretprošlu sezonu proveo upravo u toj državi.

U tamošnjoj Ligi 1 ostvario je povijestan prvenstveni plasman sa Politechnicom Iasi – klubom kojega je Hajduk u ljeto 2016. jedva porazio u drugom pretkolu Europske lige. Prije nego se vratio u Prvu HNL i zaprešićki Inter prošlog ljeta, Kelava je dobro upoznao tamošnji nogomet.

„Izjednačili smo najveći uspjeh kluba otkad postoji od 1945. godine. Sama liga je dosta kompetitivna, ima 14 klubova, a kasnije se dijeli na ligu za prvaka i ligu za opstanak. Kod njih ima pravilo da u momčadi moraju imati tri U21 igrača, tako da se trude dati šansu mladima“, javio se Germanijaku nekadašnji vratar zagrebačkog Dinama.

Naslov prvaka Rumunjske ove godine obranio je CFR Cluj, a taj klub će svog predstavnika imati i na ovom Euru. Riječ je o desnom bočnom, Christianu Maneu.

„Potentan je igrač koji može igrati na više pozicija. Dobar je, uostalom da nije, trener Dan Petrescu koji voli starije igrače, ne bi mu olako dao priliku, što znači da je to zaslužio svojom kvalitetom, i pored ovog pravila o U21 igračima. Prošao je školu Viitorula, akademiju Gheorgea Hagija, njihovog najvećeg igrača koji ima svoj klub i školu nogometa te razvija brojne talente u Rumunjskoj. Stvarno je jako dobar, ali ima još odličnih igrača u Rumunjskoj“, kaže 31-godišnji vratar, koji je u karijeri prodefilirao kroz talijanske klubove Udinese i Carpi, igrao je i za ove sezone dobro nam poznatu Spartak Trnavu, a član je bio i španjolske Granade te mađarskog Debrecena.

Okrenuo se potom najopasnijim igračima rumunjske U21 reprezentacije, poglavito sinu 'Maradone s Karpata', Ianisu Hagiju.

„Ianis je jako opasan u prekidima, igra s obje noge podjednako dobro, igrač je poteza, vica i vrlo je kvalitetan. Tata ga je učinio sličnim sebi jer je i on prošao školu Viitorula, a u reprezentaciji ih je još petorica iz tog kluba (veznjaci Baluta i Ciobanu, stoperi Boboc i Ghita te napadač Dragus op.a.)“, kaže nam sugovornik, naglasivši još poneko ime.

„Osim mlađeg Hagija imaju stvarno nekoliko odličnih igrača. Tu su i Dennis Man i Florinel Coman kojih se sjećam iz Steaue, jako su dobri igrači, a Georg Pucsas je opasan napadač koji igra u Palermu. Andrei Ivan je isto dobar, ali ne smije se zaboraviti na vratara Andreija Radua, prvog vratara talijanskog prvoligaša Genoe, koji je uostalom i kapetan mlade rumunjske reprezentacije“, secirao je hrvatski golman kadar izbornika Mirela Radoija.

Zaključio je: „Sigurno da će Ianis Hagi, po meni osobno, biti najopasniji jer može iznenaditi iz svake pozicije, pogotovo kada su slobodni udarci u pitanju. Veoma je lucidan u igri. Ne bih želio preuveličavati, ali igrao sam protiv njega i uvjerio sam se u njegove kvalitete. Sve u svemu, jedna jako dobra i kompaktna ekipa s vođom Raduom na golu koji im je izvrstan motivator, a to je pokazao kada mu je trener prepustio da održi govor uoči ključne kvalifikacijske utakmice za Euro“.

I sam Kelava bio je nadomak uspjehu Gračanovih pulena. Prije osam godina, tadašnja U21 reprezentacija Hrvatske igrala je play-off za plasman na Europsko prvenstvo protiv Španjolske. Vrata je čuvao upravo Kelava u obje utakmice, dok su još igrali i Dejan Lovren, Ivan Perišić, Ivan Rakitić, Domagoj Vida i Šime Vrsaljko između ostalih.

„Imali smo odličnu generaciju, a oni su imali De Geu na golu, Bojana Krkića, Thiaga Alcantaru, Juana Matu… Imali su strašnu generaciju, tamo smo izgubili 2-1, iako smo igrali u oslabljenom sastavu jer su neki naši kolege igrali tada za A reprezentaciju. U uzvratu u Varaždinu je bilo 0-0 na poluvremenu, mi smo čak i postigli gol koji nam je neopravdano poništen. U nastavku smo pali, primili gol, Rakitić nam se ozlijedio, još smo dobili crveni i to je bilo to. Na kraju je završilo 0-3 za Španjolce“, prisjeća se Kelava kao da je jučer bilo.

Adrian Lopez, današnji igrač Porta, poentirao je u obje utakmice, a dobro ga se sjeća i Kelava, kao i svih ostalih.

„Bio je vrlo neugodan igrač tada, ali svi su bili na visokoj razini. Mi smo imali vrlo dobru reprezentaciju gdje je većina momaka napravila ili solidne ili vrhunske nogometne karijere. Kod njih su tada već neki bili etablirani na europskoj sceni, Mata je bio prvotimac Valencije, De Gea je držao 'jedinicu' u Atleticu, Thiago i Krkić su kucali na vrata Barcinog udarnog sastava“, kaže Ivan.

S vremenom, 'Sveti Ivan Kelava' - kako su mu odmilja govorili navijači Dinama - postao je prekaljeni golman u Prvoj HNL, koji je bio pozivan u A reprezentaciju pod vodstvom dvojice izbornika. Zvali su ga i Slaven Bilić i Igor Štimac, ali nije upisao nastup pod njima. Sada je ušao u najkvalitetnije golmanske godine, a moguće da ga već čeka angažman negdje u inozemstvu. Div iz predgrađa već je napustio njihov lanjski kapetan Karlo Muhar – inače Kelavin cimer – a ima li ponuda za Kelavu?

„Da, 'cimi' mi je otišao u Lech, a ja gledam dan po dan i ne zamaram se tim, ako bude nešto – znat će se“, kaže Kelava koji je odradio dobru sezonu u Interu, stoga ne bi čudilo da se i nekadašnji U21 reprezentativac Hrvatske ponovno okuša van Prve HNL.

Razgovarao: Ivan Grubišić

(Foto: Pixsell, Reuters)

 


Tagovi

Rumunjska nogometna reprezentacijaEuropsko prvenstvo u nogometu U21

Ostale Vijesti