Bivši kapetani Hajduka i Dinama predvode hrvatsku koloniju u Poljskoj

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 17.10.19. | 11:04

Hrvati su jedna od najbrojnijih useljeničkih kolonija u poljskom nogometu, a ovo je najboljih 11 naših igrača u Ekstraklasi.

Poljska nogometna liga nije mnogo jača od Prve HNL, ali tamošnji klubovi imaju odlične stadione i sve više Hrvata u potrazi za boljom nogometnom atmosferom seli u Poljsku.

Trenutačno je u tamošnjoj ligi 20-ak hrvatskih nogometaša, a od najboljih 11 raspoređenih po pozcijama dala bi se sastaviti respektabilna momčad.

Tko god bi joj bio izbornik imao bi slatke brige jer u poljskoj Ekstraklasi brane čak trojica hrvatskih golmana, ali u našem hrvatsko-poljskom dream teamu završio je bivši čuvar mreže Hajduka Dante Stipica. On je prije dvije godine napustio Poljud po isteku ugovora s Bilima i otišao u Bugarsku, ali nakon samo 12 mjeseci u klubu odlučio je otići, preselio u Pogon Szczecin i pogodio. Danas je prvi golman vodeće momčadi poljskog prvenstva nakon 11 kola.

U obrani je velika gužva jer je ispada kako većina hrvatskih nogometaša u poljskoj ligi igra na obrambenim pozicijama pa našu zadnju četvorku čine četvorica stopera, Niko Datković, Ivan Runje, Mario Maloča i Zoran Arsenić.

Niko Datković znao je ponekad igrati desnog beka pa smo njega stavili na desnu stranu obrane, bivši junior Rijeke nije uspio u svom matičnom klubu, a ni na posudbama u Speziji pa je u veljači 2018. godine, nakon posudbi u Švicarskoj i Rumunjskoj, odlučio otići u Poljsku. U Cracoviji Krakow je već godinu i pol, a ove sezone odigrao je ukupno četiri utakmice za klub.

Mario Maloča svakako je jedno od najpoznatijih imena ove momčadi. Bivši Hajdukov kapetan još 2015. godine otišao je u Lechiju Gdanjsk u kojoj je i danas, ali je imao nekoliko epizoda u Greuter Furthu kod Damira Burića. U lipnju prošle godine po isteku ugovora u Lechiji otišao je na trajan transfer, ali već u ljeto tekuće godine vratio se u Lechiju u transferu vrijednom 150 tisuća eura.

Ivan Runje imao je neobičan put do Jagiellonije u kojoj sad igra. Karijeru je započeo u NK Mosoru iz kojeg je 2012. godine preselio u danski Nordsjaelland. Tri godine kasnije optišao je u ciparsku Omoniju Nikosiju u koju je u nekoliko navrata odlazio na posudbu, a od ljeta 2016. godine je u poljskoj Jagielloniji.

Tamo dijeli dres s još jednim Hrvatom, Zoranom Arsenićem, koji je u Poljsku stigao iz Osijeka. Univerzalni branič iz Slavonije može igrati sve pozicije u obrani, a mi smo ga stavili na lijevog beka. Prvi klub u Poljskoj bila mu je Wisla Krkakow u koju je stigao po isteku ugovora s Osijekom 2017. godine, a od siječnja 2019. igra za Jagielloniju.

U varšavskoj Legiji je bivši Dinamov kapetan Domagoj Antolić. Veznjak Modrih preselio je 2018. godine u poljski glavni grad dok je u njemu bila hrvatska kolonija predvođena Romeom Jozakom, ali po završetku epizoda koje su u klubu imali Eduardo i Sandro Kulenović, Antola je ostao jedini Hrvat u Legiji.

Društvo u vezom redu ove momčadi čini mu Diego Živulić, 27. godišnji Riječanin koji je u poljskoj ligi od početka tekuće sezone. Karijeru je započeo u Rijeci, igrao je još za Orijent i Pomorac, a 2014. godine preselio je u Zlin. U češkoj ligi igrao je još za Viktoriju Plzen, a 2018. godine otišao je na Cipar te je u kolovozu 2019. godine po isteku ugovora stigao u Slask Wroclaw.

Zvonimir Kožulj je došao u Ekstraklasu godinu ranije iz Hajduka. Ljubušak je karijeru započeo u mlađem pogonu Zrinjskog, igrao je za Široki, Vitez i HNK Branitelj, a u Hajduku je bio dvije godine, od ljeta 2016. do 2018., kad je preselio u Pogon Szczecin, a sad je standardan veznjak u klubu.

Isto se može reći i za Karla Muhara, bivšeg igrača Lokomotive, Dinama 2 i Inter Zaprešića, koji je u Poljskoj od ljeta tekuće sezone. Lech Poznan otkupio je njegov ugovor od Diva iz predgrađa za 400.000 eura, a ovaj je sad standardan član udarne momčadi. U 11 nastupa ima gol i dvije asistencije.

Radi manjka hrvatskih ofenzivnih nogometaša u Poljskoj, na lijevom krilu igra nam lijevi bek Dino Štiglec. Bivši igrač Zagreba prije poljske lige imao je dvogodišnju epizodu u Sloveniji, a ovo ljeto otišao je u Slask Wroclaw po isteku ugovora s Olimpijom. U Hrvatskoj je igrao za Zagreb, Vrapče, Lučko i Slaven Belupo, a ove sezone u 10 nastupa u prvenstvu zabio je dva i namjestio dva gola.

U špici nam je također jedan naturalizirani veznjak, lijevo krilo Ivan Jukić, bivši igrač RNK Splita i Imotskog koji je u Koroni Kielce od ljeta 2017. godine. Trenutačno pleše između udarne momčadi i rezervista, a još čeka prvi prvoligaški gol ove sezone za Kielce.

Foto: Reuters

 


Tagovi

Mario MaločaEkstraklasaPoljskaDomagoj AntolićDante StipicaDino ŠtiglecNogomet

Ostale Vijesti