Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši hrvatski reprezentativac i jedan od najkontraverznijih igrača HNL-a prekida karijeru

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 01.03.21. | 08:45

Zbog kronične ozljede tetiva odlučio je objesiti kopačke o klin.

Ime Joregea Sammira Cruza Camposa rijetko koga u Hrvatskoj ostavlja ravnodušnima. Zasigurno jedan od najboljih stranaca koji je trčao našim travnjacima, lucidni veznjak koji je stigao na Maksimir da zamjeni Luku Modrića, a donio je brazilsku ljepotu nogometa kao nikad nitko prije, a ni poslije njega.

Definitivno igrač za kojeg kod domaćih simpatizera najvažnije sporedne stvari na svijetu nije postojala sredina, ili ga voliš ili ne. No, neosporna je njegova kvaliteta zbog koje je dva puta proglašavan najboljim igračem Prve HNL, a o trofejima s Dinamom nema smisla ni pričati.

Sammir se mnogima zamjerio zbog toga što je odabrao igrati za Hrvatsku, no on je definitivno bio samo žrtva vladavine Zdravka Mamića HNS-om i ništa drugo. Nikad se o nijednom strancu koji je odlučio nositi dres naše reprezentacije nije podizala takva bura, doslovno nikad i niti u jednom sportu. Eduardo da Silva je najbolji primjer iz nogometa, Dudu je u Hrvatskoj obožavan lik, simpatični Brazilac, kao i vaterpolist Xavier Garcija, Nikolaj Pešalov ili odbojkašica Irina Kirilova, dok jedino "Sammir nikad neće biti Damir".

No, ovdje je riječ o Dinamu i stanju u hrvatskom nogometu, a najveći ceh je upravo platio Sammir. Brazilc zasigurno nije bio cvijet i anđeo, stalno su mu se izvlačile afere kako noći provodi po disco klubovima i kako povremeno zna zaviriti u čašicu, dok za domeće talente to nije bio problem, čak suprotno.

Sammir će voljeli ga ili mrzili ostat upisan u almanahe hrvatskog nogometa kao ponajbolji stranac koji je ganjao loptu na našim travnjacima. Najtrofejniji je stranac te na drugom mjestu vječne liste maksimirskog kluba po broju europskih nastupa.

Jorge Campos je u Dinamo stigao s prvim danom studenog 206. godine iz Atletico Paranensea, prvo na posudbu da bi ga Dinamo sljedeće godine otkupio za 1,4 milijun eura. Maksimir je napustio sedam godina kasnije kad je Getafe za njega uplatio 2,5 milijuna eura, a već sljedeću godinu prelazi u JS Guoxin Sainty za dupli iznos.

Ukupno je Dinamo odigrao 263 utakmice, zabio 60 golova i pridodao 59 asistencija. Osvojio je osam naslova prvaka HNL-a te uzeo pet Kupova. Za Vatrene je u konačnici upisao tek sedam nastupa.

Pretprošle jeseni se vratio u Hrvatski nogomet te obukao dres Lokomotive, a sad je odlučio kako je došlo vrijeme za prekid aktivnog igranja zbog učestalih problema s tetivama, javljaju Sportske novosti.

„Sammira već kronično muče tetive, nakon svakog većeg napora dobije upalu tetiva pa je odlučio prestati s igranjem. Računao sam na njega u Šibeniku, bio je među 20 kandidata za nastup, ali javio se uoči puta u klub i rekao da se više ne vidi u našoj svlačionici. To je njegova odluka, uvijek je samostalno donosio odluke za koje je smatrao da mu odgovaraju pa je tako i sad odlučio. Na nama je da to respektiramo i da mu se zahvalimo, kao i Jelaviću za sve što je napravio za ovaj klub“, izjavio je trener Lokomotive Jerko Leko za SN.


Tagovi

Jorge Sammir

Ostale Vijesti