Action Images
Action Images

Bistrović za Germanijak: Na Euru možemo do medalje, a o pozivu Dinama bih dobro razmislio

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 14.02.21. | 08:50

Vlašić i Golovin, trenutni igrač Monaca, dva su najbolja igrača s kojima sam igrao. Niksi je stvarno top, napreduje iz utakmice u utakmicu i siguran sam da će ubrzo biti u nekom od top klubova u Europi. Isto tako, siguran sam da će biti nositelj reprezentacije u sljedećim godinama.

Kristijan Bistrović, mladi hrvatski reprezentativac, nedavno je Rusiju zamijenio Turskom, odnosno Moskvu Istanbulom. Da budemo još precizniji, iz redova CSKA Moskve preselio je na šestomjesečnu posudbu u Kasimpasu, a sudeći prema prvim nastupima, 22-godišnjak rodom iz Imbriovca, malog sela pored Koprivnice, odlično se snalazi na novoj adresi. Svaku utakmicu igra punih 90 minuta, a u jednoj od njih proglašen je i najboljim igračem. Zanimljivo, neposredno prije odlaska na posudbu potpisao je novi ugovor s Rusima, čiji je igrač službeno do 2025. godine, a glavni motiv za preseljenje bilo mu je, kako i sam kaže, nadolazeće Europsko prvenstvo za igrače do 21 godine, na kojem naši mladići igraju u skupini s Engleskom, Portugalom i Švicarskom.

S obzirom na sve ove teme, nazvali smo Bistrovića, a on je ekskluzivno za Germanijak progovorio o očekivanjima na Euru, kako se snašao u Turskoj, razlozima odlaska iz Rusije, mišljenju o suigraču Vlašiću i što mu je rekao Livaković nakon što ga je jedini uspio matirati protekle jeseni u Europi...

Odmah na početku moramo te pitati, zašto baš Kasimpasa i je li bilo još ponuda u igri? Naime, mnogi se slažu da zaslužuješ jače ime, odnosno jaču ligu.

Iskreno, bilo je još nekih opcija, ali odlučio sam se za Kasimpasu, prije svega, jer sam znao da ću igrati gotovo svaku utakmicu 90 minuta, a to je ono što mi je trenutno najpotrebnije. Veliki plus bila je i turska liga, koja ima 40 kola, tako da ću skupiti puno utakmica do ljeta. U konačnici, klub se nalazi u Istanbulu, što je također bilo važno pri odabiru, a ne smijem zaboraviti ni na novi kamp u Kasimpasi, moderan i skroz opremljen sa svime, što mi je isto tako bilo privlačno za napredak u karijeri.

Sudeći prema tome, ali i prikazanim igrama u ovih mjesec dana koliko si u Turskoj, prvi dojmovi su i više nego dobri?

To je istina. Liga je super zanimljiva i svatko svakog može dobiti. Ima dosta kvalitetnih igrača i tempo je jako dobar. No, kao što sam već rekao, meni je najbitnije da igram svaku utakmicu i da budem što spremniji za Euro U21.

Znači, Europsko prvenstvo za mlade bilo je okidač za privremeni prelazak iz Rusije u Tursku?

Rekao bih da, iako sam već u ljeto htio ići negdje na posudbu, jer sam vidio da neću dobiti puno minuta u CSKA. A u ovoj fazi karijere najvažniji su mi igra u kontinuitetu i skupljanje iskustva.

Što se točno dogodilo u Rusiji? Tri godine si bio tamo, prije si igrao mnogo više, bio redoviti član prvih 11 i onda si odjednom pao u drugi plan.

Do korona krize bio sam praktički standardan član prvih 11, ali poslije te pauze izgubili smo prvu utakmicu i dogodile su se neke promjene u klubu, nakon kojih sam jednostavno pao u drugi plan.

No unatoč tome, ipak, si potpisao novi ugovor s ruskim velikanom koji traje do 2025 godine. Znači da ti je plan vratiti se u Moskvu i ponovno dokazati treneru?

Tako je. Uprava CSKA Moskve dala mi je do znanja koliko me cijeni i da me žele tamo narednih nekoliko godina. E sad, vidjet ćemo kako će proći ova polusezona u Turskoj pa dok se vratim na ljeto u CSKA možda će situacija tamo biti puno pogodnija za mene. A možda i ostanem u Turskoj, jer Kasimpasa me ima pravo otkupiti. Također, možda odem i u neku drugu ligu. Teško je sad reći, ali sve su opcije otvorene, u nogometu nikad ne znaš što ti donosi sutra.

A koje su tvoje želje? Rusija, Turska ili neka treća liga?

Trenutno mi je sva koncentracija i fokus na Kasimpasi i svakoj narednoj utakmici. Jednostavno se ne zamaram onime što će biti kasnije. Naravno da bih se volio okušati u jednoj od najjačih liga poput engleske, španjolske ili njemačke i to su mi ciljevi koje bih volio dostići, ali vidjet ćemo, rano je o tome pričati.

Turska je sve popularnija hrvatskim igračima, čuješ li se ili vidiš s nekima od njih?

Ima mnogo Hrvata, ali i igrača iz regije. Očito im se sviđa liga, ali i način života. Što se tiče naših, nisam s nikim posebno u kontaktu, osim sa Zvonimirom Šarlijom, koji je isto bio u Kasimpasi te mi je dao neke korisne informacije. Sa Šarlijom se znam i iz Koprivnice, obojica smo potekli u Slavenu Belupu pa je i logično da smo u kontaktu.


Spomenuo si Slaven Belupo pa se možemo malo prebaciti na hrvatski nogomet. Za one koji ne znaju, veliki si „fan“ naše lige i pratiš je redovito. Stoga nas zanima tvoje mišljenje o HNL-u, borbi Osijeka i Dinama?

Istina je, kada mogu, volim pogledati neke utakmice HNL-a. I mogu reći da se svake godine diže kvaliteta naše lige, barem što se tiče samog nogometa. Ljudi u Hrvatskoj možda nemaju takav dojam zbog problema s infrastrukturom i manjkom navijača, ali u globalu, liga je dobra i zanimljiva. Sukladno tome, mislim da do zadnjih kola nećemo znati tko će biti prvak, a svakako će biti zanimljiva i borba za Europu, odnosno za ostanak u ligi.

Neki su zazivali proteklih mjeseci tvoj prelazak u Dinamo. Je li bilo ikakvih kontakata i bi li se tebi uopće svidjela ta opcija?

Ako je i bilo nekih kontakata, to nije došlo do mene. No, u svakom slučaju Dinamo je veliki klub, ne samo u Hrvatskoj već i na europskoj sceni. Dobro je poznat svima i svakako bih tu opciju uzeo u obzir.

Zabio si mu i jedini pogodak ove sezone u Europi. Što ti je rekao Livaković nakon toga?

Livaković je stvarno super osoba i izvanredan golman. Upoznali smo se nakon utakmice u Moskvi i pričali smo tom prilikom kao da se već godinama znamo. Što se tiče pogotka na Maksimiru, nakon utakmice zezao me malo zašto nisam pucao sa strane i jesam li ga baš morao zabiti, ali ništa posebno.


Spomenuo si da je Livaković izvanredan golman, ali dosad si u karijeri igrao s puno dobrih igrača, a jedan od njih je i Vlašić, suigrač iz CSKA Moskve. Ako može riječ-dvije o njemu, ipak je proglašen najboljim igračem ruske lige?

Rekao bih da su Vlašić i Golovin, trenutni igrač Monaca, dva najbolja igrača s kojima sam igrao. Niksi je stvarno top, napreduje iz utakmice u utakmicu i siguran sam da će ubrzo biti u nekom od top klubova u Europi. Isto tako, siguran sam da će biti nositelj reprezentacije u sljedećim godinama.

Upravo je reprezentacija naša sljedeća tema, ali ona mlada. Već si rekao da su misli usmjerene prema Europskom prvenstvu, a skupina s Portugalom, Engleskom i Švicarskom sve je samo ne lagana. Što možemo očekivati od tebe i suigrača?

Da, skupina je poprilično zahtjevna, vrlo vjerojatno i najteža, ali zato je to Europsko prvenstvo. Tu su samo najbolji i nema lakih suparnika. No, imamo vrlo kvalitetnu generaciju na čelu s dobrim izbornikom i stožerom i mislim da možemo ostvariti dobar rezultat.

Što to znači dobar rezultat? Mogu li mladi Hrvati do medalje?

Mi se nadamo. Atmosfera u momčadi je jako dobra. Kvalitetno smo pokriveni na svim pozicijama, isto tako kvalitetno i maksimalno se radi na svakom treningu tako da sam veliki optimist uoči Eura. Ali vidjet ćemo, na takvim natjecanjima je sve moguće u što smo se i sami uvjerili na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.


Tagovi

Kristijan BistrovićCSKAKasimpasaizdvajamo

Ostale Vijesti