Bišćanove trupe spremne na fizički moćan Aberdeen, Rijeka danas mora do pobjede (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 08.08.19. | 10:06

Sve je spremno za fantastičnu utakmicu na Rujevici.

Aberdeen je, kao što smo i napisli, škotski velikan, u to uopće nema sumnje. Riječ je o trećem najvećem škotskom klubu koji je iza Celtica i Glasgow Rangersa jedini koji se može pohvaliti sa nekim europskim trofejom.

ODIGRAJ RIJEKA - ABERDEEN

Bila je to u sezoni 1982./1983., škotska momčad igrala je pravi onaj otočki nogomet, a kulminacija svega dobroga dogodila se u finalu. Protivnik je bio ni više ni manje nego Real Madrid, ali Škoti su pokazali snagu svoga duha i u produžecima zabili pogodak koji se pokazao pobjedonosnim. Znate li tko je bio trener u Aberdeenu tih godina? Sir Alex Fergusaon, glavom i bradom.

Ipak, vremena jednog od najvećih trenera svih vremena su iza nas, a Aberdeen danas nije ni sjena sile kao što je to nekada bio. Posljednjih par sezona muče se i u domaćem prvenstvu, a od kako se Rangers vratio u prvu ligu, izgubili su pretplatu na drugo mjesto koje su imali dok je slavni klub sa Ibroxa tražio svoji put nazad u Premiership, budući da su radi financijskih problema bili izbačeni u četvrti rang škotskog nogometa.

Prošlu sezonu završili su na četvrtom mjestu, a ispred njih se na tablici našao čak i Kilmarnock.

Njihova tržišna vrijednost sve je manja, osuđeni su na prodaju svojih najboljih igrača, a svi mladi talenti bježe ili put Engleske ili svoje utočište pronađu u jednom od dva najveća škotska kluba. Njihova pozicija sve je samo ne zavidna…

ODIGRAJ SPECIJALI (PLASMAN HRVATSKIH KLUBOVA U EUROPI)

Usprkos svemu napisanom, kada se osvrćemo na ovu današnju utakmicu nemoguće je ne spomenuti ono što se dogodilo prije nešto više od četiri godine.

Ove dvije momčadi sastale su se u drugom kolu kvalifikacija za Europa ligu. Za Rijeku su tada igrala dosta jaka imena kao što su Bradarić, Sharbini, Tomasov, Moises, Mitrović i mnogi drugi, ali to nije bilo dovoljno da Matjaž Kek i njegova momčad stignu do pobjede. Čak štoviše, u prvoj utakmici odigranoj na Kantridi, istinskom domu nogometaša Rijeke, Aberdeen je deklasirao Rijeku rezultatom 3:0. Pogotke su zabijali Andy Considine, branič koji još uvijek igra za Škote,  zatim Kenny McLean koji je sada igrač Norwicha i Peter Pawlett, dugododišnji igrač Aberdeena koji sada u 38. godini života igra za Dundee United.

Da rezimiramo, Škoti su u prvoj utakmici pobijedili Rijeku rezultatom 3:0, u dok je uzvratni susret završio rezultatom 2:2. Ali, i taj susret mogao je biti jedan od onih koji će se godinama kasnije pamtiti, budući da je Rijeka u 63. minuti stigla do vodstva od 2:0 te se u tom trenutku svaki navijač Rijeke ponadao kako je prolazak dalje itekako ostvariv.

Ipak, do njega nije došlo. Zabili su Riječani gol za 2:0 (točnije zabio ga je Zoran Kvržić, današnji kapetan Rijeke), ali uslijedio je hladan tuš budući da su odmah u sljedećem napadu gosti smanjili na 1:2, da bi tada stigli i do izjednačenja osam minuta nakon prvog pogotka nakon što je Rijeka stavila sve svoje karte u napad.

ODIGRAJ SPECIJALI

Danas će priča biti ipak nešto drugačija. Rijeka više nema tako jak igrački kadar kao što ga je imala prije četiri godine, ali u istim problemima se nalaze i gosti. Ipak, Bišćan i njegove trupe spremne su na okršaj sa fizički snažnim Škotima, te usprkos svemu mora prihvatiti ulogu favorita i danas stići do pozitivnog rezultata ukoliko misli razmišljat o sljedećoj fazi natjecanja.

Još uvijek je upitno hoće li strateg plavo-bijelih svoje igrače posložiti u sustavu 3-4-2-1 ili će to ipak biti 4-1-4-1.

ODIGRAJ GOLGETERSKI ČETVRTAK

Kada je riječ o gostima oni bi također trebali istrčati u formaciji 4-1-4-1, osim ukoliko ne dođe do nekih većih iznenađenja. Zanimljivo, najskuplji igrač Aberdeena je James Wilson, dijete Manchester Uniteda koji se može pohvaliti sa čak 20 nastupa za svjetskog velikana, ovaj bi susret trebao započeti na klupi za pričuvne igrače, dok će svoje mjesto u početnih 11 imati Sam Cosgrove, visoki i snažni napadač koji ove sezone ima osam pogodaka u svega pet nastupa!

Bišćan pak neće, a i ne može puno kombinirati, pa se tako postavlja pitanje hoće li svoje mjesto u početnih 11 imati Halilović ili Escoval, a to će sve ovisiti o formaciji u kojoj je zamislio svoju momčad.

ODIGRAJ EUROPSKA LIGA - KVALIFIKACIJE

U svakom slučaju pred nama je jedna jako zanimljiva utakmica na Rujevici koja započinje danas u 20:00, a tekstualni prijenos uživo moći ćete pratiti na Germanijaku.

(foto:pixsell, reuters)

 


Tagovi

Matjaž KekRujevicanajavaAlex FergusonKvalifikacije za Europa liguEuropska ligaAberdeenRijekaIgor Bišćan

Ostale Vijesti