Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Bišćanov Dinamo s goropadnim licem, Modri napokon sličili na sebe, Slaven još dobro i prošao!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 15.04.23. | 21:15

Dinamo je odigrao ponajbolju utakmicu ovog proljeća, od prve do 90. minute Bišćanova momčad nije spuštala nogu s gasa. Bio je to Dinamo kakav svi žele gledati

Napokon pravi Dinamo, napokon izdanje Modrih kakvo se čekalo od derbija s Hajdukom! Svih 90 minuta Modri su mljeli Slaven Belupo (4:0) bez ikakve namjere da stanu na kočnicu, bila je to uvjerljiva predstava, potpuno drugačija slika od one koju smo gledali zadnjih tjedana. Ako je ovo samo početak, onda bismo do kraja sezone mogli gledati još Dinamovih raspodija!

Teško će se Dinamovi navijači sjetiti kad su zadnji put, osim u derbiju protiv Hajduka, ovako bezbrižno dočekali kraj utakmice. Odnosno, kad im je bilo žao što je utakmica završila, što više ne mogu uživati u igri svojih ljubimaca. Bila je to pokazna utakmica, kako Dinamo treba izgledati u HNL-u, kako treba pobjeđivati. Od prve do zadnje minute, presing, brza i okomita dodavanja, reakcija na izgubljenu loptu... Sve je to imao Dinamo u dvoboju protiv Slavena Belupa i kad to tako izgleda, onda je Dinamo za sve u ligi druga razina. Igor Bišćan uspio je u samo tjedan dana promijeniti krvnu sliku momčadi, kao da na terenu nije bila ista družina koja se prije sedam dana mučila protiv Lokomotive i opasno živjela do zadnje minute. A krenuo je Bišćan s istih prvih 11, nije crijevna viroza uspjela poremetiti planove. Ako je to nogomet kakav će prakticirati i na kojem će inzistirati novi trener, ako je već dio svojih zamisli uspio usaditi igračima, onda ćemo do kraja sezone gledati sasvim drugačiji Dinamo nego u većini utakmici ovog proljeća, susret protiv Koprivničana izgledao je poput preporoda jedne ugasle momčadi. Naravno, dio zasluga ide i igračima, koji su se i sami trgnuli, shvatili da moraju pokazati drugo lice. I jesu, bio je to Dinamo u kojemu se moglo uživati. Da nije bilo grede i vratnice, da gostujući vratar Čović nije skinuo još nekoliko opasnih udaraca, mogla je ovo biti i rekordna pobjeda.

Od prve minute na svaku loptu, od prve minute po pogodak. Tako je krenuo Dinamo, u prvih 10-ak minuta imao posjed oko 90 posto, gosti nisu mogli do lopte. A kad su je slučajno i osvojili, brzo bi je izgubili, odnosno, Dinamovi igrači bi im je presingom uzeli. Takva je igra donijela Dinamu već do osme minute tri prilike. Prvo je Risrovski jednu dugačku akciju okončao oštrim ubacivanjem na peterac, ali Drmića su gostujući stoperi dobro držali, nije izborio poziciju za egzekuciju. Onda je Ivanušec pucao preko gola, a zatim Mišić nakon povratne lopte s 15-ak metara pogodio gredu, na odbijancu je bio Baturina, gađao rašlje, ali je Čović sjajno obranio. Tu se već vidjelo da ovaj Dinamo drugačije diše nego dosad, Slaven Belupo teško je hvatao zrak, Modri su pritiskali, stalno bili na lopti, svi odbijanci su bili njihovi. Imao je veliku šansu Špikić, bio je sam pred Čovićem, malo iskosa, Slavenov vratar je opet spriječio vodstvo. Potom nova prijetnja, Špikić na peterac, tamo nitko nije ubacio loptu u mrežu.

I odolijevala je Zekićeva momčad do 27. minute, tada više nije mogla spriječiti vodstvo. Drmić je pogodio za 1:0, a već šest minuta kasnije zabio je i Špikić glavom, nakon ubačaja Maura Perkovića. Pokazuje se i taj Perković kao dobra akvizicija, odlično se snašao na lijevom boku i iz utakmice u utakmicu igra sve bolje, nametnuo se kao prva opcija na ovoj poziciji. Ni tad se Dinamo nije zaustavio, nije spustio nogu s gasa, Slaven je imao tek jedan pokušaj, Hoxha je s 20 metara pucao, ali Livaković je bio siguran. Na samom kraju prvog dijela vidjeli smo i najljepšu akciju, svojevrsni trade mark ove utakmice. Dinamo je oduzeo loptu, nakon nekoliko kratkih i brzih dodavanja, Ivanušec je utrčao u šesnaesterac, Baturina je proigrao preko suparničkih stopera, Ivanušec stigao do lopte prije Čovića i lucidno ga matirao.

Pljesak maksimirskih tribina na odmoru dovoljno je govorio o igri Modrih, gledatelji su napokon mogli umjesto tableta u poluvremenu popiti pivo ili sok, vjerujući ipak da će u nastavku doći do određenog pada u igri, za momčad koja slovi kao nedovoljno fizički spremna bio bi to logičan slijed. Ali, naprotiv, Dinamo je nastavio u istom tonu, Slaven do kraja utakmice nije uspio ozbiljno ugroziti Livakovića, tek dva-tri pokušaja prema golu, da se vidi da su 'živi'. Sve se događalo na polovici gostiju, svi su Dinamovi igrači bili raspoloženi, prednjačio je Martin Baturina. Prvo je s 20-ak metara zatresao vratnicu, onda iz skraćenog kornera pronašao Josipa Šutala, koji je glavom povisio rezultat. Uvjerljivo, baš uvijerljivo, vrhunsko izdanje Modrih, Čović je do kraja susreta s još dvije-tri obrane zaustavi potpuni potop Slavena.

Istina, Koprivničani su se potrošili neki dan u Kupu, može to biti alibi za ovakvu podređenost u Maksimiru, ali, ipak zasluge više idu Dinamu. Koji, kad igrao ovako, kad je tako raspoložen, razigran i efikasan, onda mu nitko ne može parirati. Istaknimo i da je Bišćan i u ovoj utakmici predstavio debitanta, prve je minute za Modre odigrao Moreno Živković.

Dinamo - Slaven Belupo 4:0

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 3181. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Marjan Tomas (Valpovo) i Kristijan Novosel (Gat). VAR: Zdenko Lovrić (Đakovo). AVAR: Goran Pataki (Đakovo).

Dinamo (4-1-4-1): Livaković – Ristovski (od 81, Moharrami), Šutalo, Perić (od 72. Živković), Perković – Mišić – Špikić, Baturina (od 72. Bulat), Ljubičić (od 72. Menalo), Ivanušec – Drmić (od 81. Topić). Trener: Igor Bišćan.

Slaven Belupo (3-5-1-1): Čović – Christopoulos (od 46. Martinaga), Božić, Soldo – Hlevnjak, Jambor (od 46. Manaj), Marina (od 82. Bašić), Mioč, Hoxha – Mudražija (od 70.Krušelj) – Perošević (od 70. Krstanović). Trener: Zoran Zekić.

Strijelci: 1:0 - Drmić (27., Špikić), 2:0 - Špikić (33., Perković), 3:0 - Ivanušec (45., Baturina), 4:0 - J.Šutalo (62., Baturina)

Žuti kartoni:

Crveni kartoni:



Tagovi

GNK DinamoIgor BišćanSlaven BelupoHNLZoran ZekićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti