Goran Kovačić/Pixsell
Goran Kovačić/Pixsell

Bišćanov debitant za Germanijak: "Olimpijske igre svima su san, odlična smo škvadra. A uživam i u Rijeci"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 27.03.23. | 12:15

Niko Janković upisao je protiv Izraela prvi nastup za U21 reprezentaciju i nametnuo se izborniku Bišćanu te nastavio uzlet u karijeri. Pred njim je uzbudljiva završnica sezone, s Rijekom borba za Europu, potom Euro U21 i utakmice za plasman na OI

Put od 100 milja napravio je u nešto više od godinu dana Niko Janković. U siječnju prošle godine gotovo kao anonimac, u kojeg je vjerovao jedino Sergej Jakirović, otišao je na posudbu u Zrinjski i tamo proigrao. U godinu dana sa suigračima ispisao je povijest BiH nogometa i postao jedan od najboljih igrača lige Već ove zime putevi s Jakirovićem spojili su mu se u Rijeci, gdje je nastavio po starom, postao jedan od prvotimaca u momčadi koja ovog proljeća igra najproduktivniji nogomet u HNL-u. Na taj njegov iskorak nije ostao imun niti Igor Bišćan, već u rujnu prošle godine prvi je put pozvao Jankovića u U21 reprezentaciju, a neki je dan Niko i debitirao u toj selekciji protiv Izraela. I u 20-ak minuta na terenu ostavio je jako dobar dojam, pokazao da pripada u to društvo i da bi mogao biti pojačanje i za Europsko prvenstvo u lipnju. Što mu je, naravno, i san. S Nikom smo malo popričali uoči prijateljske utakmice protiv Engleske (utorak) te prije nastavka proljetne polusezone utakmicom protiv Osijeka.

Kakvi su dojmovi iz U21 reprezentacije, u debiju je zaradio pozitivne kritike?

"Sve je super. Istaknuo bih jednu ugodnu, obiteljsku atmosferu. Svi se mi dečki jako dugo i dobro poznajemo i lijepo je ponovno biti na okupu i popričati o svemu. Iz prve ruke doznajemo novosti i događaje vezane uz naše karijere, prisjećamo se naših početaka, govorimo o planovima za budućnost. Lijepo je biti dio te priče.", kaže Niko, koji će utakmicu s Izraelom (0:0) posebno pamtiti.

"Moram priznati da odavno nisam vidio ovakvu utakmicu.Tko nije gledao rekao bi nakon rezultata 0:0 da se radilo o običnjoj uspavanci. A ono, sasvim drugačija priča. Pregršt dobrih akcija i šansi na obje strane, moglo je završiti, recimo, 4:4."

Malo je nedostajalo da i on zabije i odluči pobjednika u zadnjim minutama susreta?

"Je, imao sam dvije situacije. Jednom mi je golman obranio, a jednom protvnički igrač u zadnji tren glavom spriječio čisti gol. Ali, ponavljam, neriješen rezultat možda je i najpravedniji ishod ove utakmice."

Sad utakmica protiv Engleske, to je već pravi test ove generacije. Izgleda kao da imamo veliki respekt prema mladim Englezima?

"Respekta mora biti i prema Englezima i prema svakom protivniku protiv kojeg igramo. Ali zato straha ne smije biti. Tko me imalo poznaje, taj zna da nikome ne priznajem da je bolji. Pa mi smo Hrvatska! Treba ostaviti srce na terenu pa što bude. Šef voli kazati 'dobar je protivnik ali i nas će se nešto pitati.' Tako i ja razmišljam."

Sve je to tek uvertira za ono što slijedi u lipnju, Europsko prvenstvo na koje idemo s visokim očekivanjima. I pritajenom željom da izborimo plasman na Olimpijske igre, prvi put u povijesti?

"Svima nam je želja igrati na Euru i tamo napraviti dobar rezultat. A bila bi velika stvar kad bismo izborili Olimpijske igre i ušli u povijest kao prvi koji su to učinili. Imamo potencijal, dobra smo škvadra i svi zajedno živimo za taj uspjeh. Uvijek sam se kao dijete čudio sportskim velikanima, koji su osvojili sve moguće medalje i zaradili velike količine novca kad bi rekli da im je san još nastupiti na Olimpijskim igrama. Danas shvaćam da su Igre zapravo kruna cijelog sporta i dugogodišnjeg rada. Uistinu bih voli da naša generacija bude dio tog veličanstvenog događaja. Pa, eto, neka nam to bude cilj i san u ovom periodu koji je pred nama."

Osvrnimo se malo i na tu riječku, proljetnu priču. Doista velika promjena, momčad koja se borila za ostanak, sad se bori za Europu. I tu nas čeka uzbudljiva završnica prvenstva?

"Nevjerojatno je koliko se momčadi uključilo u borbu za Europu, mislim, čak šest. Nama je bitno da smo uopće došli u poziciju da se borimo za ta mjesta. Puno smo bodova osvojili i tako smanjili ogroman zaostatak. Sad idemo iz utakmice u utakmicu, moramo nastaviti skupljati bodove."

Nakon ove stanke, odmah veliki izazov u toj borbi, Osijek?

"Iskusna momčad s jedne strane i, kako bi rekao moj djed, 'mladi junci' s naše strane. Šef i stručni stožer sigurno će napraviti detaljnu analizu Osijeka i dobro nas pripremiti. Pozivam Armadu i sve naše navijače da nas dođu podržati."

Kakvi su suigrači u Rijeci, dojam je da su svi brzo kliknuli?

"Ma, sve top dečki i top igrači, puno se družimo i non stop smo zajedno i izvan terena. Uživam u Rijeci."

Posebno je vezan za Antonija Marina, opet su suigrači, kao nekad u Dinamovim mlađih kategorijama, s kojima su bili uspješni i na europskoj razini?

"Baš sam sretan da je Marinčica (Marinov nadimak) tu. Nemoguće volim tu svoju generaciju limača kojoj pripadaju još Nikola (Soldo), Julka (Julardžija), Paćo (Braun), Krizma, Vito, Roko i drugi."

Hoće li se maksimirski lavići, Marin i Janković, jednom vratiti u maksimirsku šumu?

"Možda, jednom kad postanu lavovi, haha. Šalim se malo."



Tagovi

Niko JankovićHrvatska U21Igor BišćanHNK RijekaHNL

Ostale Vijesti