Bišćanov debi na klupi U21 Vatrenih: Dobitna kombinacija u nastanku (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 11.10.19. | 12:25

Mlad i perspektivan trener u ruke je dobio jednu od najboljih generacija Hrvatske.

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija u uzrastu do 21 godine nije dobro počela novi ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo. U prvom kolu igranom na Šubićevcu, puleni tadašnjeg izbornika Nenada Gračana ispustili su dobivenu utakmicu i šokantno izgubili od autsajdera Škotske rezultatom 2-1.

To je bio okidač Gračanu da ponudi ostavku, a Riječanin je već dugo vremena bio na ledu kod predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Davora Šukera. Iako je dobio produženje ugovora uoči Europskog prvenstva u San Marinu i Italiji gdje je Hrvatska uzela tek bod u posljednjoj utakmici 'za prestiž' protiv Engleza, koji su također ispali u grupnoj fazi.

Tečajevi za utakmicu Mađarska U21 – Hrvatska U21

Porazom od Škotske, aktualizirala se priča o otkazu Gračanu koji ih je preduhitrio i sam da mandat na raspolaganje. HNS je to prihvatio i nakon par dana zaposlio Igora Bišćana, koji je netom prije dao otkaz u Rijeci.

Međutim, ovaj poraz od Škotske mogao bi na duge staze biti jedna od najboljih stvari koja se dogodila U21 reprezentaciji. Nenad Gračan, iako je izborio plasman na Europsko prvenstvo nakon dugih 15 godijna suše, s vrlo talentiranom generacijom predvođenom Nikolom Vlašićem, Josipom Brekalom i Dujom Ćaletom-Carem, nije uspio izgraditi jasan identitet momčadi. Sve se svodilo na stihiju u napadu i individualnu klasu Vlašića i Brekala, koji nisu mogli sami protiv vrlo potentne momčadi Rumunja na Euru, a sustavni i uvježbani izlasci sa svoje polovice bili su nedosanjani san.

Iz tog razloga, trener poput Igora Bišćana, koji je taktički izrazito fleksibilan, posjeduje ogromno znanje i igračko iskustvo kojim gradi autoritet u momčadi, mogao bi biti fantastično rješenje. Nositelji ove mlade generacije su odlični veznjaci Nikola Moro, Darko Nejašmić, Lovro Majer i Luka Ivanušec uz odlične ljevake Bornu Sosu i Domagoja Bradarića. Tu ne treba zaboraviti Adriana Šempera koji je konačno počeo redovno – i odlično – braniti za Chievo, stopera Osijeka, Boška Šutala i u napadu Sandra Kulenovića, koji je već na Euru među nekoliko godina starijim suparnicima pokazao kakva je klasa.

Za ovo okupljanje zbog ozljeda naknadno su otpali Sosa i Majer, a pozvani su Ivan Posavec, Borna Bogojević i David Čolina.

 

 

Večeras od 20 sati Bišćan tako debitira protiv Mađarske u prijateljskom dvoboju, uoči utakmice drugog kola kvalifikacija protiv San Marina koja će se odigrati u ponedjeljak.

Bit će zanimljivo vidjeti za koju će se formaciju i stil igre odlučiti 41-godišnji strateg, koji je oduševio u Rijeci, poglavito predstavom u finalu Kupa kada je svladao 'europski' Dinamo pod vodstvom jednako kvalitetnog Nenadom Bjelicom.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Igor BišćanKvalifikacije za EuroLovro MajerLuka IvanušecNikola MoroDarko NejašmićSandro KulenovićMario ĆužeBoško ŠutaloAdrian ŠemperBranimir KalaicaDomagoj BradarićLuka HujberBorna SosaDavid ČolinaIvan Dolček

Ostale Vijesti