REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Bio je zvijezda Intera i Rome, a sada trpa projektile u najstarijem belgijskom klubu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 17.12.21. | 08:35

Nakon 17 godina u Italiji, vratio se u rodnu državu.

Radja Nainggolan stigao je u Italiju još kao 16-godišnjak iz juniorske momčadi Beerschota, tri godine kasnije debitirao je za Piazenzu, a pravu afirmaciju doživio je 2010. prelaskom u Cagliari. Naiggolan je u klubu sa Sardinije potvrdio svoje kvalitete, sjajnu igru u oba pravca, požrtvovnost, energiju i gromovit udarac. Riječ je o klasičnom 'box to box' veznjaku kakvog bi poželio svaki trener.

Četiri i pol sezone u Cagliariju bile su dovoljne da ovog Belgijca indonezijskih korijena rođenog u Antwerpenu otkupi Roma za 18 milijuna eura. U Vječnom gradu brzo se nametnuo kao jedan od najomiljenijih igrača Rominih navijača, ali je isto tako brzo stigao na listu želja europskih nogometnih giganta. Tražili su ga svojedobno engleski velikani poput Manchester Unitea, Liverpoola, Chelseaja i Arsenala, za njegove usluge raspitivali su se PSG i Atletico Madrid, a pojavila se mogućnost i prelaska u Juventus.

Naiggolan je na kraju završio u Interu za vrtoglavih 38 milijuna eura, doveo ga je njegov bivši trener u Romi Luciano Spalletti, no na San Siru je plesao samo jednu sezonu. Nainggolan je saznao da mu supruga Claudia, koju je upoznao kao anonimni igrač u Cagliariju, boluje od raka. Zatražio je posudbu u svoj bivši klub kako bi mu supruga u teškim trenucima bila uz svoju familiju i prijatelje.

Iako je imao mjesta u Interu koji je igrao Ligu prvaka, odlučio se za klub kojem je bila predviđena borba za ostanak. No, Cagliari je u toj sezoni 2019/20 bio hit talijanskog prvenstva, nakon dva uvodna poraza nanizali su 13 utakmica bez poraza, Nainggolan je nosio kapetansku traku i u tom periodu zabio je četiri pogotka uz isto toliko asistencija. Možda i utakmicu karijere odigrao je 10. studenog 2019. kada je u 5:2 pobjedi nad Fiorentinom zabio jedan i asistirao tri puta.

Serija je ipak stigla do kraja. Nakon 13 utakmica bez poraza, uslijedilo je 12 utakmica bez pobjede i pad s četvrtog na 11. mjesto. Završnicu sezone, koja se zbog korone igrala u lipnju, srpnju i kolovozu, proveo je izvan terena zbog ozljede lista.

U prošloj, šampionskoj Interovoj sezoni, u kojeg se Nainggolan vratio s posudbe, nije imao mjesta u Conteovoj momčadi. Priliku je dobio u svega pet utakmica, ukupno 45 minuta. Uslijedila je nova posudba u Cagliari do kraja sezone u kojem je Nainggolan dočekao raskid ugovora s Interom.

A onda se ovoga ljeta, s 33 godine, odlučio na povratak u rodni grad i rodnu državu u kojoj nikada nije zaigrao seniorski nogomet, osim, dakako, za moćnu belgijsku reprezentaciju u kojoj je od 2009. do 2018. odigrao 30 utakmica.

Kao slobodni igrač postao je članom Royal Antwerpa, najstarijeg belgijskog kluba i jednog od najstarijih klubova svijeta, osnovanom 1880. godine. Antwerp se u prvu ligu vratio 2017., nakon 13 godina odsustva i od tada su svaku sezonu završili u gornjem domu ljestvice.

Nainggolan se odmah nametnuo kao vođa momčadi, Antwerp nakon 19 kola drži treće mjesto na ljestvici sa sedam bodova manje od još jednog kultnog kluba Royal Uninon St. Gilloisea o kojem vam za Božić pripremamo veliku priču.

Nakon domaćeg poraza od Standard Liegea u 18. kolu (2:3), u prošlom je na domaćem terenu pao Eupen s 4:2, a Nainggolan je u 48. zabio projektil za 3:1 koji je podsjetio na njegove najbolje dane iz Intera i Rome. To mu je ujedno bio treći pogodak u sezoni.

Nainggolan je taj kapitalac, igrač koji je nosio dresove talijanskih velikana, koji navijačima Antwerpa daje nadu da bi ove godine mogli stići do pete titule u povijesti, prve nakon 1957.

Samo do kraja godine pred Antwerpom su još dvije utakmice, protiv Genka i Kortrijka na gostovanjima. Ako u njima osvoji svih pest bodova, san o prvoj tituli nakon 65 godina polagano bi se mogao početi pretvarati u javu.

(2.00) Genk (3.45) Antwerp (3.45)



*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Radja NainggolanRoyal AntwerpInterRomaCagliari

Ostale Vijesti