Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Bio je velika nada Zagreba, prošao je devet zemalja, a sad je potpisao za prvu momčad Cipra

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 01.10.22. | 13:59

Svojevremeno se na njega gledalo kao ponjaboljeg mladog igrača HNL-a, bio je U21 reprezentativac Hrvatske i A reprezentativac Makedonije, a sad je potpisao za klub gdje su veliki trag ostavili Hrvati.

Sezona je 09./10., Zagreb niže poraz za porazom u HNL-u pa Luka Pavlović nakon sedam vezanih dobiva otkaz. Pjesnici u svojim redovima imaju nekoliko fenomenalnih igrača, s tim da je ipak za nekoliko koplja iznad svih bio Davor Vugrinec, bivši reprezentativac koji će kasnije postati najbolji strijelac u povijesti HNL-a. Od onih iskusnijih, društvo u svlačionici pravili su mu Mario Tokić i Marin Skender, tog su ljeta u klub stigli Ljubojević i Jefthon, a prvu momčad pojačali su i 'klinci' poput Štigleca, Džolana i Babića, baš kao što je to godinu ranije bio slučaj s Celjakom, Pavlovićem i Šovšićem. O svima njima pričalo se u superlativima, Zagreb je bio na dobrom putu da oformi momčad koja će narednih pet-šest godina biti 'pretplaćena' na jedno od prvih četiri mjesta u HNL-u, ali loše poslovne odluke u tome su ih zakočile. Kasnijih godina iz omladinskog su pogona dolazili još neki fenomenalni mladi igrači (Livaković, Krovinović, Kolinger, Mudražija itd.), ali priča kluba koji je prvi prekinuo duopol na vrhu HR nogometa na kraju je završila tragično. I kako sad stvari stoje, svjetlo na kraju tunela i dalje se ne nazire.

(2.30) Apollon (3.05) Pafos (3.05)

No, vratimo se mi u 2009. godinu. Dinamo je, kako tada, tako i sada, u svemu bio stepenicu iznad konkurencije, ali ako se neki hrvatski klub (izuzev Hajduka koji je uvijek bio 'tu negdje') po nečemu mogao uspoređivati s Plavima, onda je to Zagreb. Jasno, ne po rezultatima prve momčadi, već po svim silnim uspjesima koje je su ostvarivali pioniri, kadeti, juniori. Uostalom, tih godina si bio jednako velika 'faca' u srednjoj školi ako si bio u mlađim uzrastima Dinama ili Zagreba, a to najbolje oslikava tadašnji status kluba koji danas proživljava svoje najteže dane u povijesti.

Od svih tih silnih talenta, jedan se ipak posebno isticao. Hitar, krhak, nevjerojatno opasan. Tada mu je možda nedostajala veća konzistentnost u završnici, ali nema trenera koji za tog hitronogog krilnog napadača ne bi stavio ruku u vatru i rekao 'to je taj'. Kad pored sebe imaš Vugrineca, tihog vođu koji je vodio primjerom na terenu, onda je jasno da možeš samo gledati i učiti, a igrajući s takvim majstorom mogao si postati samo sve bolji i bolji.

(2.30) Apollon (3.05) Pafos (3.05)

Besart Abdurahimi bio je iznimno talentiran, mnogi su ga smatrali jednom od najvećih nada HNL-a tih godina. Nakon Pavlovića, na klupu Zagreba sjeo je Igor Štimac, a baš je on Abdurahimija promovirao u standardnog prvotimca. Vugrinec je te sezone zabio 18, Abdurahimi sedam, a Ljubojević, Krstanović (kojem je to bila druga sezona u HNL-u) i Pejić ostali su iza njega. Zagreb je na kraju sezonu okončao na 13. mjestu, ali ni u sezonama koje su slijedile nisu uspjeli napraviti iskorak kakav se od njih očekivao.

Abdurahimi se u matičnom Zagrebu zadržao do 2013. godine, nakon čega se prvi put otisnuo u inozemstvo. Nakon jednogodišnje posude u Hapoel Tel Avivu njegov je ugovor 2014. godine otkupio Lokeren za oko 600 tisuća eura. Od brojnih klubova u inozemstvu (promijenio je ukupno devet klubova u isto toliko zemalja), jedino je u Belgiji ostavio veoma dobar trag (38 nastupa, 6 pogodaka, 3 asistencije), da bi onda prošlog ljeta, nakon odlične sezone u dresu Rudeša, zajedno s Edinom Šehićem i Marijom Jelavićem, prihvatio poziv ciparskog Akritasa. Igrao je, izgleda, veoma dobro, jer sad je na njegovu adresu stigao poziv tamošnjeg prvoligaša Pafosa gdje je 32-godišnji Makedonac otišao na jednogodišnju posudbu.

(2.30) Apollon (3.05) Pafos (3.05)

Pafos je ovog ljeta doživio velike promjene. Klub su, između ostalih, napustili Ivan Tomečak, Franko Kovačević, Martin Pajić i Talys, ali i sportski direktor Ivan Mance koji je klub podigao na stepenicu više. No, Riječanin se s bogatim ruskim vlasnicima dogovorio kako će prije odlaska u Tursku odraditi pripremu za ljetni prijelazni rok te da će momčad pokušati ostaviti u puno boljem stanju nego što ju je zatekao, a da je u tome uspio vidi se i po tome što je Pafos nakon prva četiri kola vodeći u Ciparskoj ligi.

Norveški strateg Henning Borg u Abdurahimiju je dobio jednu dodatnu opciju u vrhu napada, s tim da nekoć velika nada Zagreba može jednako kvalitetno odigrati na nekoliko različitih pozicija. Prva zvijezda (i kapetan) momčadi je bivši ofenzivac Hajduka Jairo, a sjajan posao napravljen je dovođenjem Senegalca Namea i Šveđanina (porijeklom iz BiH) Tankovića koji su poprilično podigli vrijednost momčadi.

Abdurahimi neće konkurirati za današnji ogled protiv Apollon Limassola (18 sati), ali će norveški strateg na njega moći računati već sljedećeg tjedna budući da Abdurahimi sigurno nije u novu sredinu stigao 'nespreman'.

Ciparska prva liga, 5. kolo

Subota, 1. kolovoza

Apollon L. – Pafos 18.00

Doxa – Omonia 18.00

AEK Larnaca – Anorthosis 19.00

Nedjelja, 2. kolovoza

APOEL – AEL L. 18.00

Chloraka – Aris L. 18.00

Ponedjeljak, 3. kolovoza

Karmiotissa – Ol. Nicosia 18.00

Paralimni – Nea Salamis 18.00


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Besart Abdurahimiciparska nogometna ligaPafos

Ostale Vijesti