Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Bilić: “Do kraja sljedećeg tjedna imat ćemo trenera! Želimo skupinu Konferencijske lige“

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 06.06.24. | 19:42

Na Skupštini Hajduka je iznesen i plan B, ako se ne ostvari cilj u Europi

U kino dvorani stadiona na Poljudu nakon tri i pol sata završena je Glavna skupština Hajduka.

Nakon što je utvrđen kvorum (96,5 posto temeljnog kapitala) govorila je donedavna v.d. predsjednica Marinka Akrap, koja je i dalje članica Uprave.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ona je istaknula da je u prošloj godini napravljen uspjeh osvajanjem Kupa te finalom Lige prvaka mladih te naglasila odlične marketinške rezultate, transfer Luke Vuškovića koji je najveći u povijesti Hajduka. Na sjednici je bio prisutan i sportski direktor Nikola Kalinić

Dioničar Gordan Šangut, poznati navijač iz 80-ih, pozvao je čelnike na ostavke nakon rezultatskog kraha ove sezone.

Predsjednik Udruge Naš Hajduk Dino Marković prozvao je upravu koja je najvaljivala pohod na trofeje i Europu uz budžet od 36 milijuna eura, a izrazio je čuđenje načinom na koji je odrađen transfer Vuškovića u Tottenham.

„Hajduk je godinu završio u minusu od 12 milijuna eura zbog neobičnog transfera. Bilo bi normalno da Hajduk svoj rekordni transfer kapitalizira, a ne da je prisiljen dizati kredite za tekuću likvidnost. Da je taj transfer i knjižen, Hajduk bi bio u gubitku. Hajduk je imao veliku priliku, a završio je kao šampion propuštenih prilika.

Na to je odgovorio Ivan Matana, rekavši da je transfer bio knjižen, da na bi klub bio u minusu.

Govorio je i Vedran Bukovac, iznio kritike na račun kluba i odnosa s Našim Hajdukom te pozvao instucije ukoliko smatraju da ima štete u tim relacijama da djeluju. Nije protiv Našeg Hajduka, ali smatra da nije u redu da se novac koji uplaćuju članovi knjiži kao obveza Udruzi. Razočaran je rezultatima u posljednjih 20 godina i ne traži povratak na staro, nego da se klub trgne, a ako čelnici to ne mogu, neka podnesu ostavke.

Replicirao je dogradonačelnik Bojan Ivošević naglasivši da je na Skupštini kao privatna osoba i rekao da se klub podignuo na svim razinama dodavši da su brojke rekordne, ali da Hajduka nije pratio sportski rezultat.

Na optužbe Bukovca javio se predsjednik NO Aljoša Pavelin.

„Naše ostavke bi bile kukavičluk. Sportska izvedba je bila podbačaj, a poslovna izvedba je bila odlična. Međutim, u tom dijelu imamo dva segmenta s kojima nismo zadovoljni. Jedan je razvoj infrastrukture, što ne čudi jer su to financijski veliki zahvati Bez razvoja infrastrukture mi ne možemo ići naprijed. Financijska izvedba izgleda jako loše, ali ona nije zabrinjavajuća u smislu funkcioniranja kluba. Tri su razloga: računovodstveni, neplasiranje u skupinu europskog natjecanja i povećana ulaganja kako bi se ostvario sportski rezultat. Dok ne budemo kontinuirano igrali grupna natjecanja u Europi, to će biti tako. Nema financijskih čarolija koja nas mogu izvući iz toga. Društvo je u svim aspektima djelovalo u skladu sa zakonom“, rekao je Pavelin.

Bukovac je inzistirao na tome da je prihod od članarina nula u izvješću, ali je i dodao da je smijenjen Lukša Jakobušić, ali ne i sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Dodao je da je 12 milijuna minusa loš nadzor te da je slika Jakobušića na odlasku pred razrušenim sjeverom loše odjeknula u javnosti. Nezadovoljan je što se ulaznice prodaju samo članovima, te da je imao neugodinih iskustava kao nepoželjan kada je htio s iskaznicama kupiti karte za derbi.

Matana je replicirao da dioničko društvo ne može imati članove. Šangut je zatražio da Grad Split nađe neovisnog revizora, a malo potom je izglasano da će to za 2023. godinu biti "Kalibović i partneri".

Potom je govorio predsjednik Ivan Bilić u osvrtu Uprave za tekuću godinu:

„Sezona je bila neuspješna. Treće mjesto u HNL-u, ispadanje u polufinalu kupa. ŽNK Hajduk je osvojio drugo mjesto, ukupno 20 igračicaje u raznim selekcijama. Značajna je bila i gledanost televizijskih prijenosa. Promovirali smo niz mladih igrača iz Akademije. Osvojena su dva kupa u kategorijama U15 i U17. Unaprijedio se i rad skauting službe. U dva navrata su naši skauti otišli u Afriku“, rekao je Bilić.

Akrap je prisnažila da je čitav niz akcija bio za pohvalu, te su za kampanju 'Prgava familija' dobili nagradu, a zahvalila je Macronu na 11 godina suradnje, jer su došla vremena da se ide korak dalje. Dodala je da je prihod od prodaje 69 posto veći od planiranog.

„Naš jedini cilj je da momčad pokaže što se može napraviti radom, redom i disciplinom. Obećavanja nećemo davati. Želimo biti konkurentni u domaćoj ligi za osvajanje trofeja. Želimo se plasirati u grupnu fazu Konferencijske lige. Osvježavat ćemo igrački kadar, ali vjerujemo da ova momčad ima kostur da budemo uspješni. Nastavit ćemo s afirmacijom mladih igrača. Nadam se da ćemo do kraja sljedećeg tjedna imati trenera. U završnim smo pregovorima“.ri važne stavke vezane za HNS: VAR afera, uvođenje stranih sudaca i smjena predsjednika Sudačke komisije. Imali smo 415.300 navijača na Poljudu u prošloj sezoni. Prosječan broj gledatelja je bio skoro 22.000. Zahvalio bih svim navijačima. Među 15 smo klubova u svijetu po brojnosti članstva. HNS je najavio stranog povjerenika. Jedan od prioriteta će biti izrada strategije odnosa prema HNS-u. Angažirat ćemo Hajdučku zajednicu, uključiti što više ljudi. U interesu nam je da sudjelujemo u Županijskom savezu. Tu sam tek 40 dana, na vrijeme ćemo informirati javnost o svim potezima“, dodao je još Bilić pa nastavio: „Udruga prvoligaša nije prekrižena, ako klub smatra da će to pomoći, mi ćemo biti za to. Moramo vidjeti što o tome misle drugi prvoligaši. Nismo rekli ne, ali nismo još razgovarali ni s kim“.

Matana je spomenuo da će se neke utakmice igrati zbog preuređenja stadiona bez pokrova, otvorena je i tema novog objekta na Brodarici koji ide svojim tempom, ali i kampa.

Oko toga je govorio dogradonačelnik Antonio Kuzmanić:

„Puno je toga rečeno vezano za infrastrukturu. Dosta tiho radimo, ne želimo izlaziti u javnost. Stobreč je pokrenut prošle godine. Bilo je puno administrirativnih prepreka. Jučer i danas su dignuti stupovi za rasvjetu, napravljen je pomoćni teren. Želimo taj mali stadion pretvoriti u nešto da cijela Akademija tamo igra utakmice. Na igralištu Dalmatinca sutra ujutro se u posao uvodi izvođač radova. Postavljaju se reflektori. N ažalost, taj teren ne možemo proširiti zbog vlasničkih odnosa. Za novi Hajdukov kamp tražit ćemo pomoć države. Ako su dali Dinamu, mogu i Hajduku. Da se mene pita, već bi se krenulo u obnovu Poljuda. Samo čekamo da nam arhitekti i inženjeri daju cifru koliko će koštati obnova. Brodarica, išli smo u izmjenu GUP-a. Pri kraju je izrada projektne dokumentacije i ubrzo će ići u javno savjetovanje. Imamo studiju koja pokazuje isplativost projekta. Nijedan investitor neće uložiti novac, ako nema svoj interes“, kazao je Kuzmanić te dodao da je u planu i Fan shop u središtu grada.

Na pitanje iz Našega Hajduka što ako se ne uđe u skupinu Konferencijske lige, odgovorio je Matana:

"Ili ćemo rezati troškove, ili će se to riješiti kroz transfere. Vidjet ćemo kakve su opcije na stolu."

Denis Alajbeg iznio je činjenice da Hajduk nije prvi jer je Dinamo potrošio 21 milijun eura na igrača za razliku od splitskog kluba koji utrošio 12. Predložio je da se savjeti potraže od od kluba prijatelja Benfice po pitanju znanosti, tehnologije, skautinga te da je potreban odjel kvantitativne analize. On je za to da se dovede najbolji analitičar, ma koliko koštao, a smatra da sportski direktor Kalinić ima brojna poznanstva što se može iskoristiti.

Josip Tadinac je rekao da bi bilo bolje da se o rezultatskom neuspjehu razgovara s bivšim predsjednikom i nadzornicima naglasivši da je odredba o uvjetima za čelnog čovjeka promijenjena par mjeseci prije njegova imenovanja. Spomenu se da se čeka član Uprave za sport na što je Pavelin odgovorio kako je jako malo ljudi koji mogu obavljati tu funkciju, pa će biti bez njega dok ne pronađu pravog čovjeka.

Sve točke dnevnog reda su usvojene, pa tako i na kraju ona o korekciji imena u HNK Hajduk Split sportsko dioničko društvo kao i izmjena Statuta

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HajdukSkupštinaNikola KalinićMarinka AkrapIvan BilićIvan MatanaHrvatska nogometna ligaUdruga Naš Hajduk

Ostale Vijesti