REUTERS/Massimo Pinca
REUTERS/Massimo Pinca

Bili su glavni kreatori Superlige, a petu godinu u nizu izbacili ih klubovi koji je uopće ne bi igrali

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 26.10.22. | 08:45

Stara dama željela je elitnu ligu iz koje nema ispadanja, a zarađuje se nezamisliv novac. Možda iz razloga jer Bianconeri u Ligi prvaka ispadaju od klubova koji uopće ne bi igrali Superligu...

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez je predsjednik, a vlasnik Juventusa Andrea Agnelli dopredsjednik još uvijek postojeće famozne udruge SuperLige koja je prošle godine uzburkala nogometni svijet, ali je 'pobuna velikaša' vrlo brzo 'ugušena' od krovne nogometne organizacije Europe, ali i nogometnih navijača diljem svijeta koji i dalje pretežito zastupaju tradicionalne nogometne vrijednosti. Ideja je bila stvoriti nogometnu NBA ligu, zatvoreni sustav natjecanja u kojem bi nastupalo 20 najboljih nogometnih klubova svijeta. Svaki bismo vikend gledali velike nogometne derbije između Barcelone i Manchester Uniteda, Real Madrida i Bayern Münchena, Liverpoola i Milana, Manchester Cityja i PSG-a, u ligi bi se vrtjela nama običnim smrtnicima nezamisliva lova, a ti bi klubovi postajali još bogatiji i bogatiji...

Među tim klubovima bi se, dakako, nalazio i Juventus. Najtrofejniji talijanski klub koji je kroz povijest stvorio stigmu najvećeg 'gubitnika' Lige prvaka. Stara dama je, doduše, osvojila dvije europske titule, 1985. i 1996., ali je, istovremeno, u sedam navrata izgubila veliko finale natjecanja. Posljednje finale Juventus je igrao 2017., kada je Mario Mandžukić u 27. minuti zabio spektakularni pogodak za 1:1, no Real Madrid je u nastavku utakmice odigrao impresivnu utakmicu i na kraju slavio s 4:1.

Iduće sezone Real Madird je ponovno bio koban za Juventus, a onda je uslijedila serija posrtaja od Ajaxa (2019., četvrtfinale), Lyona (2020., osmina finala), Porta (2021., osmina finala), Villarreala (2022., osmina finala), a u aktualnoj kampanji (2022./23.) Juventus nije uspio proći niti skupinu. Nakon pet kola Torinezi imaju tek tri osvojena boda, na domaćem su terenu svladali Maccabi Haifu, no izraelski predstavnik je bio bolji u Haifi s 2:0 i da se računa po starom sistemu, kada je vrijedilo pravilo gola u gostima, Juventus bi pred posljednje kolo, u kojem na domaćem terenu dočekuje PSG, bio posljednja momčad skupine. Ovako će, vjerojatno, nastaviti europski put u Europskoj ligi zbog bolje gol-razlike od izraelskog prvaka.

A sve nade u prolaz dalje u ovosezonskoj Ligi prvaka Juve je izgubio sinoć nakon što je s 3:4 poražen u Lisabonu. Konačni rezultat sugerira neizvjestan tijek rezultata, međutim, Benfica je u 50. minuti imala prednost od 4:1, a Juve je pogocima Arkadiusza Milika i Westona McKenniea u 77. i 79. minuti uspio tek ublažiti poraz.

Ono što je u cijeloj priči prilično simptomatično, možemo reći i ironično, Juventus je u posljednjih pet sezona ispao iz Lige prvaka od klubova koji uopće ne bi bili sudionici te elitne SuperLige - Ajaxa, Lyona, Porta, Villarreala i sada Benfice. Klubovi koji nisu bili dovoljno 'glamurozni' za igranje SuperLige, dovoljno su dobri za izbacivanje Juventusa iz Lige prvaka. Nogomet nekada zna biti smiješan, poručio je novinar Daily Mirrora Colin Millar. (nr)

Skupina H

Paris SG – Maccabi Haifa 7:2

Benfica – Juventus 4:3



Ostale Vijesti