Robert Matić/hajduk.hr
Robert Matić/hajduk.hr

Bijeli kut: Povratak Livaje donosi optimizam za dobar start protiv vječnog rivala (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 21.07.23. | 08:05

Najbolji igrač i strijelac vraća se nakon odrađene suspenzije u Superkupu

Sasvim je jasno da će iz Hajdukova kuta danas biti potpuno drugačija utakmica na terenu vječnog rivala. Superkup je arhiviran, trofej je ostao u Maksimiru, a Hajduk se okrenuo prvenstvu koje mu već u prvom kolu donosi reprizu, gostovanje kod Dinama. Međutim, Hajduk u tu utakmicu ulazi znatno pojačan jer se nakon odrađene suspenzije u Superkupu zbog grijeha u slavlju prošlosezonskog Kupa, u momčad Ivana Leke vraća Marko Livaja koji je već dvije godine klasa iznad svih kako u sastavu Bijelih, tako i u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Napunili su se Splićani energijom posjetom Toricida kup ove srijede te pjesmom, a mikrofona se uhvatio upravo Livaja.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hajduk je bez najboljeg strijelca poražen prije šest dana u Maksimiru u utakmici u kojoj je imao svojih šansi i nije ostavio loš dojam unatoč neosvajanju trofeja koji je trener Leko priželjkivao više od startne pobjede u prvenstvu. Međutim, porazom je fokus potpuno okrenut prema prvenstvu, a povratak Livaje velika je injekcija samopouzdanja za Splićane. Nema sumnje da će igra s njim biti potpuno drugačija, jer Livaja je opasan kad ima i kad nema loptu, jer zabija, asistira, može zadržati igru i prava je napast za protivničke stopere. Osim toga, sama njegova pojava kao kapetana, dodatni je motiv za ostatak momčadi koja mora raditi za njega, jer je on igrač na kojemu Leko gradi igru.

Više puta je to splitski strateg priznao, zbog igre samo s Livajom u špici, 'izvisio' je Nikola Kalinić koji se na kraju poslije razgovora s trenerom i sportski direktorom, odlučio ne grijati klupu, a na odluku gdje će i hoće li još igrati, još uvijek čekamo. Hajduk je ovisan od Livaje, njegovim golovima i asistencijama, ali za dobar rezultat u Maksimiru, bit će potrebno još raspoloženih igrača.

Leko je na najavnoj pressici rekao da nema namjeru puno mijenjati, ali sasvim izgledno je da će osim 'novog' špica, Hajduk imati i drugačija krila u odnosu na prvu utakmicu. Vrlo vjerojatno je da će se Leko vratiti provjerenim snagama u liku Emira Sahitija desno i Jana Mlakara lijevo koji se s pozicije napadača miče na staro mjesto iz prošle sezone otkako je došao Leko i zaigrao u sustavu 4-2-3-1 nakon neuspješnog eksperimenta s modulom 3-5-2. To znači da je izgledno kako će se starteri iz Superkupa, Ivan Dolček i Leon Dajaku, preseliti na klupu i tražiti priliku u drugom dijelu, mogu poslužiti za unijeti svježinu po krilima.

Ono što je najveći upitnik jest koliko minuta na visokoj razini može odigrati Vadis Odjidja-Ofoe, igrač golemog iskustva koji može biti prevaga, a nekim potezima u Maksimiru kada je ušao, pokazao je da ima potrebnu klasu. Međutim, i on, ali i bekovi Fahd Moufi i Ismaël Diallo, u zaostatku su s pripremama, imaju puno manje treninga s obzirom da su se kasnije priključili, tek nekoliko dana prije Superkupa. Odjidja-Ofoe, može ovisno o rezultatu odigrati pola sata ili možda malo više te donijeti stabilnost u sredini terena, u kojoj od početka Leko ne bi trebao dirati Filipa Krovinovića i Rokasa Pukštasa, koji će morati biti oprezniji po izgubljenoj lopti, jer Dinamo je najopasniji iz kontranapada, uostalom, tako je pao i jedini gol koji je odlučio pobjednika Superkupa koji je zabio mladi Martin Baturina.

Sigurno je da je Leko radio na tom segmentu proteklih dana, jer, ako se suprotstavi na sredini terena, zastavi Baturinu i bude imao raspoloženog Livaju, onda ima razloga za optimizam. Istaknuo je Leko da je prvenstvo maraton i sigurno nakon uvodnog poraza u Superkupu uzme barem bod u Maksimiru.

VJEROJATNI SASTAV (4-2-3-1):



Tagovi

HajdukDerbiMarko LivajaIvan LekoGNK DinamoHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti