Leko je nezakonito uzeo proviziju na transferima dvojice Hrvata

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 28.06.19. | 11:15

Navode iznos od 200 tisuća eura.

 

Prošle sezone eksplodirao je skandal u belgijskom nogometu prema kojemu je privedeno nekoliko sportskih dužnosnika. Posrijedi su bile sumnje u namještanje utakmica i pranja novca, a među uhićenima su bili i hrvatski trener Ivan Leko, koji je do ove sezone vodio Club Brugge, kao i srpski nogometni agent Dejan Veljković te pojedini suci i nekadašnji trener Anderlechta, Herman Van Holsbeeck.

ODIGRAJ Venezuela - Argentina

Nakon određenog vremena 'zatišja' u kojima su istražitelji prikupljali dokaze, belgijski mediji na čelu sa Het Belang van Limburgom, izašli su s novim informacija. Prema njihovim napisima, Leko je ispitan u četvrtak od strane belgijske policije u sklopu akcije 'Čiste ruke', vezano uz transfere trojice igrača – Karla Letice, Ivana Tomečaka i Matsa Ritsa – a sva trojica su klijenti Dejana Veljkovića.

Srpski nogometni agent je svjedok pokajnik, prenose Belgijci, a hrvatski strateg koji je nedavno preuzeo Al Ain, navodno je optužen da je nezakonito uprihodio 200 tisuća eura provizije na transferu nekadašnjeg vratara Hajduka. Prema njihovima informacijama, Leko i Veljković su imali dogovor bez znanja spomenutih igrača. Nakon dolaska navedene trojice nogometaša, Veljković bi dogovorenu sumu novca proslijedio Leki, a sami igrači su dobivali ugovore koji su ovisili o učinku, prema kojemu je sam Veljković dobivao dodatnu proviziju. Važno je naglasiti, prenose iste novine, da njihovi izvori sa suda nisu pronašli novac (spomenutih 200 tisuća eura).

Leko je nakon sedmosatnog ispitivanja, kako prenosi Het Nieuwsblad, negirao optužbe, izjavivši da mu je „reputacija nepopravljivo oštećena“, a iz uglednog belgijskog kluba su izašli sa šturom informacijom kako su „iznenađeni ovim napisima i da oni nisu znali za nikakav potencijalni dogovor među njima“. Odvjetnik hrvatskog nogometnog stručnjaka, koji je s ovim klubom pretprošle sezone bio prvak Belgije, izjavio je da je ispitivanje trajalo toliko dugo jer se sve moralo prevoditi s jednog na drugi jezik, a da Leko nije službeno proglašen sumnjivcem nakon novih saznanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Reuters)


Tagovi

Ivan LekoDejan VeljkovićIvan TomečakKarlo LeticaJupiler liga

Ostale Vijesti