REUTERS/Siphiwe Sibeko
REUTERS/Siphiwe Sibeko

Belgija srušila Kanadu, ali nismo spokojni! Čak 21 udarac prema vratima, Courtois i suci spasili Belgijce

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 23.11.22. | 22:03

Kanada, idući suparnik Hrvatske, pokazala se kao vrlo neugodna momčad, u prvom je dijelu potpuno nadigrala Belgijce, pucala sa svih strana, ali nije uspjela zabiti, Courtois je obranio jedanaesterac. Kanađani su oštećeni i za još dva kaznenan udarca

Belgija je preživjela kanadsku kanonadu, zabila jedan gol i upisala tri boda (1:0) u hrvatskoj skupini F, napravila veliki posao. A on Dalićeve izabranike tek čeka, jer da nije na belgijskim vratima bio sjajni Courtois, mogli smo gledati još jednu seznzaciju na katarskom Mundijalu!

Na poluvremenu je Belgija vodila, bilo je 1:0. Duga lopta stopera Aldewirelda iz svog šesnaesterca, Batshuayi je primio loptu između kanadskih stopera i matirao Borjana. Međutim, bila je to ona priča o nepredvidljivosti nogometa, o sportu u kojem možeš biti potpuno nadigran, pred nokautom, a ipak možeš pobijediti. Kanada je odigrala sjajnih 45 minuta, sigurni smo da Zlatko Dalić nije mogao biti spokojan kad je to vidio. Sijevalo je sa svih strana prema Courtoisu, pogotovo s desne strane, nekad se činilo da Kanađani lete, da prolaze kroz obranu Belgije kao kroz papir. Udarci sa svih strana. iz svih pozicija, precizna statistika donijela je ovaj podatak; Kanađani su u prvom poluvremenu pucali na gol čak 14 puta, što je najviše što je jedna momčad pucala, a da nije zabila gol, u prvom poluvremenu još od Engleske 2006. koja je jednako dominantna, ali i neprecizna bila protiv Trinidada i Tobaga. Kanadi je to uspjelo protiv Belgije.

Johnston i Laryea na desnoj su strani probijali kako su htjeli, doduše, olakšan im je bio posao, jer su tamo 'ordinirali' Eden Hazard i Carrasco, čiji obrambeni doprinos nije bio velik. Međutim, ne samo oni, opasan je bio Buchanan, zatim Davies pa i David, a igrom je iz sredine rukovodio Eustaquio. Već u osmoj minuti imali su Kanađani veliku priliku. Buchanan je pucao, lopta je pogodila u ruku Carrasca. Sudac Sikazwe nije odmah pokazao na bijelu točku, ali jest nakon poziva iz VAR sobe. Alphonso Davies je pucao, no, Thibaut Courtois je najbolji golman na svijetu. Službeno. Obranio je udarac, a Buchanan je odbijanac poslao preko gola.


No, bio je to tek uvod u kanadske napade, u intenzivni presing, obrana Belgije stalno je bila na velikim ispitima. Okomitii, konkretni, brži na lopti, agreisvniji, Kanađani su potisnuli Belgijce u njihov šesnaesterac. No, nisu nikako uspjeli zabiti. Tražili su još dvaput kazneni udarac, jednom je kontakt bio očit, ali je suđeno zaleđe, iako je loptu ugraču u zaleđu dodao Eden Hazard! A potom je Witsel odgurnuo, ali i nagrazio Laryeu. Sudac je bio Sikazwe iz Zambije, poznat po tome što je utakmicu Malija i Senegala, navodno zbog sunčanice, skratio za pet minuta! Očito je imao neki razlog zbog kojeg ni nakon poziva iz VAR sobe nije uopće razmatrao promjenu odluke. Živjela je Belgija opasno, Kanada je odigrala odlično poluvrijeme, ali rezultat je bio na strani Kevina de Bruynea i društva. Ta jedna duga lopta pronašla je Batshuayija i on je zabio. U sudačkoj nadoknadi Buchanan je opet pucao preko gola s nekoliko metara.

Međutim, koliko god Kanađani zadivili tom izvedbom, tom energijom, brzinom i konkretnošću, ipak je takva igra riskantna i ostavlja dosta prostora suparniku. Obrana, definitivno, nije najbolja strana Kanade, stoperi Vitoria i Miller dosta su griješili i nudili Belgijcima već i ranije prilike za gol, ali Belgijci nisu bili previše raspoloženi u završnici, nisu iskoristili te šanse, osim spomenute Batshuayijeve. Nakon sat vremena počeli su Kanađani i fizički padati, malo su se ispuhali, no, i u takvom odnosu snaga bili su Kanađani dobri imali još nekoliko pokušaja, najopasniji je bio udarac glavom Larina, koji je opet zaustavio Courtois. U nastavku susreta ipak je to bila ravnopravnija utakmica, čak i malo više na belgijskoj strani. Pred kraj, kad su se Kanađani još malo otvorili, mogli su Belgijci zabiti i drugi pogodak. Mogao je zabiti opet Larin, opet je bio neprecizan. Mogla je i Belgija zabiti za 2:0, nije iskoristila prostor koji se otvarao.


Što nas, dakle, čeka u nedjelju? Kanada igra brz i energičan nogomet, fizički moćan s puno presinga i koja je uz malo sreće i nešto više preciznosti u završnici mogla Belgiji večer pretvoriti u noćnu moru. Courtois je obranio kazneni udarac, efikasnost Kanađanima nije bila jaka strana, no, momčad koja Belgiji puca na gol više od 20 puta, sigurno se ne smije podcijeniti. Nudi takav pristup, pak, dovoljno prostora protivnicima, Hrvatska mora biti oprezna, ali i odlučna, konkretna, iskoristiti priliku kad se ona ukaže, a budu li Kanađani igrali kao večeras, ona će se ukazati. Isto tako, možemo zaključiti da Belgija nije previše oduševila, ne djeluje moćno i nepobjedivo, Hrvatska nema strahovati od 'Crvenih vragova'. Štoviše, ostali su i oni dužni, posebno u napadačkom dijelu. Ali, pobijedili su, imaju tri boda i ulaze mnogo mirnije u nastavak turnira. A Hrvatska će morati tražiti pobjedu protiv jedne vrlo neugodne momčadi.


Belgija - Kanada 1:0

Al Rayyan. Stadion: Ahmed bin Ali. Gledatelja: 40.432.

Sudac: Janny Sikazwe (Zambija).

BELGIJA: Courtois - Dendoncker, Alderwireld, Vertonghen - Castagne, Tielemans (od 46. Onana), Witsel, Carrasco (od 46. Meunier) - De Bruyne, E.Hazard (od 62. Trossard) - Batshuayi (od 78. Openda). Izbornik: Roberto Martinez.

KANADA: Borjan - Johnston, Vitoria, Miller - Laryea (od 74.Adekugbe), Hutchinson (od 58. Kone), Eustaquio (od 81. Osorio), Hoillet (od 58. Larin) - Buchanan (od 81. Millar), Davies - David. Izbornik: John Herdman.

Strijelci: 1:0 - Batshuayi (44., Alderweireld)

Žuti kartoni: Meunier, Carrasco, Onana; Davies, Johnston

Crveni kartoni:






Tagovi

belgijska nogometna reprezentacijakanadska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.HrvatskaMaroko

Ostale Vijesti