REUTERS/Michaela Rehle
REUTERS/Michaela Rehle

Bayern se lakoćom obračunao s europskim teškašima, ali Nagelsmannu napadači i dalje zadaju glavobolje

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 02.11.22. | 12:47

Bavarci se i dalje navikavaju na igru bez Roberta Lewandowskog

U listopadu tamo daleke 1842. godine, pivovara u češkom Plzenu angažirala je uglednog bavarskog pivara Josefa Grolla koji je, koristeći domaće sastojke, smućkao prvo pale lager pivo.

U međuvremenu je to pivo doživjelo brojne preinake, pa to više vrlo vjerojatno nema nikakve veze s onime što je izašlo iz Grollove majstorske radionice. Bolje ili lošije, nemoguće je reći, budući da originalnu varijantu napitka od hmelja nismo kušali.

Plzen i Bavarska imaju, dakle, preko sto godina dugu poveznicu, a koja je obnovljena u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka.

Bayern i Viktoriju Plzen spojile su kuglice ždrijeba u Nyonu zajedno s Barcelonom i Interom u skupinu C.

Za Bavarce je to bila nova prilika da dokažu svoju snagu, dok su navijači češkog sastava navalili na paket-aranžmane karata kako bi u svojem dvorištu pogledali skupocjene momčadi.

Na kraju su Česi, sasvim očekivano, zauzeli posljednje mjesto skupine s gol-razlikom 5-24 i bez iti jednog boda, međutim, daleko od toga da se nisu pokušavali nadigravati s europskim teškašima.

Pa je nakon odigranih šest kola, malotko razočaran konačnim plasmanom.

Bayern je pak dominirao, sakupio šest pobjeda uz gol razliku 18-2, a baš su ta dva pogotka inkasirali od sastava iz Plzena. Ne od Intera, ne od Barcelone, nego od simpatičnih Čeha, u pobjedi 4:2.

Posljednji dokaz svoje nadmoći stigao je sinoć kada su se Bavarci s pola gasa obračunali s motiviranim Interom na Allianz Areni. Nerazzurri su bili puno bolji nego u njihovom prvom međusobnom okršaju na San Siru kada su također kapitulirali s 2:0. Ovog puta su bili organiziraniji i gladniji, ali i dalje – nedovoljno dobri.

I Bayern ponovno pokazuje da je jedan od frontrunnera za osvajanje ušatog pehara.

Julian Nagelsmann oformio je moderni sastav, fluidnih, brzih i preciznih kretnji. Međutim, prostor za napredak je jasno vidljiv i to u napadačkom dijelu.

Protekle sezone obrana Bavaraca nije bila najsigurnija. Najviše kritika je išlo u smjeru Dayota Upamecana, čije su pogreške znalo skupo stajati Bayernov sastav. Ove sezone se Upamecano posložio, siguran je na lopti i intervencijama pa se sada i suigrači mogu pouzdati u njegov nogomet.

U odsustvu Lucasa Hernandeza iskočio je Benjamin Pavard, sjajna opcija i za stopera i za desni bok. Alphonso Davies je dokazao da je najbolja opcija za lijevi bok, iako su njegov najveći neprijatelj ozljede. Pa Nagelsmann na toj poziciji četo koristi našeg Josipa Stanišića koji korektno odrađuje tu ulogu s obzirom da je njegova pozicija na suprotnoj strani obrambenog reda.

Tamo je pak jako dobri Noussair Mazraoui čije su igre uvjerile Nagelsmanna da ga drži ne desnom beku.

Obrambenih opcija, dakle, ne nedostaje.

Napadački je to druga priča. Ali to nikoga ne bi trebalo čuditi. Ovog ljeta smo posvjedočili ponajvećoj transfer-trakavici zadnjih godina, onoj Roberta Lewandowskog. Epilog znamo, poljski napadač je preselio na Nou Camp, dok je kao zamjena doveden Sadio Mane.

Problem je ekspresno detektirao Thomas Müller ustvrdivši kako će se svi u Bayernu morati naviknuti da drugačiji stil igre nakon što je Lewa napustio klub.

Nagelsmann se odlučio za pokretljiviji napad, s puno kretnji, ulaženja u prazne prostore i traženje mekog trbuha protivnika preko krila.

Problem je što su svi napadački nastrojeni igrači Bayerna bez pravog kontinuiteta. Uzmimo za primjer Manea. Senegalski napadač je protiv Intera bio gotovo nevidljiv, nije imao svoju večer pa su u ulogu golgetera uskočili Choupo-Moting i Musiala. Ali to je problem koji muči Bayern od starta sezone.

Pritom ne misleći samo na golu statističku produkciju. Jer, Mane je u 21 utakmici ove sezone zabio 11 pogodaka, a ima i tri asista. Preporođeni Leroy Sane je recimo na deset pogodaka i pet asista u 16 utakmica, što su respektabilne brojke. No, više je problem u tome da dvojac jednu utakmicu iskoči pa onda u drugoj sasvim potone. I to je problem na kojem će Nagelsmann morati raditi ove sezone.

Navike je teško mijenjati. Privikavanje na igru bez napadača koji je bio fokalna točka igre Bayern proteklih osam godina traje i dalje. Bayern je promijenio svoj identitet i stil igre i za to će trebati vremena. Osobito za europska iskušenja. U lovu na Ligu prvaka to će biti presudno.



Tagovi

BayernJulian NagelsmannSadio ManeRobert LewandowskiLeroy SaneJosip Stanišić

Ostale Vijesti