REUTERS/Ahmed Yosri
REUTERS/Ahmed Yosri

Barcelona na krilima Gavija bacila Real na koljena i osvojila prvi trofej u Xavijevoj eri

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 15.01.23. | 22:49

Katalonci su potpuno nadigrali umorni Real (3:1) u finalu španjolskog Superkupa u Saudijskoj Arabiji

Luka Modrić zaradio je pljesak s tribina kad je u 65. izlazio iz igre, ali nije došao do svog 22. trofeja u Realovu dresu, kao i čitava momčad na travnjaku stadiona Kralja Fahda u Riyadhu, odigrao je utakmicu za zaborav. Koliko god se porazi od Barcelone u Madridu teško zaboravljali, svaki boli na svoj način. Barca je zasluženo slavila u finalu španiolskog Superkupa (3:1) i osvojila svoj 14. naslov u tom natjecanju. Nadigrali su Katalonci Real, štoviše, da na vratima 'Kraljeva' nije bilo odličnog Courtoisa, mogla je Barcelona pobjeda poprimiti epske razmjere. Xavi je čvrsto stisnuo šaku na kraju susreta, ovo je njegov prvi trenerski trofej u Barceloni.

Od samog početka bilo je očito da je Barcelona više u utakmici, rastrčanija, laganija, konkretnija. Već u prvim minutama, nakon ubačaja s 20-ka metara, zakasnio je pred golom Araujo, bilo je to prvo upozorenje za 'Kraljeve'. U 13. minuti prvi je put Real bio pred kapitulacijom. Lewandowski je pucao, Courtois odlično obranio, uz pomoć vratnice lopta se vratila u teren. Natrčao je na odbijanac Balde, raspalio, loše i neprecizno. Nešto kasnije uzvratio je Benzema, udarac glavom s 10-ak metara bio je opasan, Francuz u pravilu pogađa iz tih pozicija, ovog puta pucao je pokraj gola. Tih nekoliko minuta činilo se da će Madriđani uhvatiti korak, uspostaviti ravnotežu, no, pokazalo se poslije, bila je to najozbiljnija prijetnja Blancosa ter Stegenu sve do zadnjih 20-ak minuta. Sporo, bezidejno, tromo, tako je igrao Real, Barcelona je to znala iskoristiti,


Dočekali su Katalonci priliku, bili su agresivniji, uzeli loptu neopreznom Rüdigeru, brzo je Lewandowski odigrao za Gavija, koji je matirao Courtoisa. A do kraja prvog dijela, još jedan 'ubod'. Opet je loše reagirala Realova sredina terena, posebno je indisponiran bio Camavinga, de Jong je uzeo loptu i klizećim startom proigrao Gavija. On se sjurio prema šesanestercu, zaspala je i Realova obrana, Gavi je školski proigrao Lewandowskog, vratio mu za asistenciju kod prvog gola, Poljak je bio hladnokrvni egzekutor. Sasvim zasluženo vodstvo, Barcelona je bila bolja, rezultat je bio realan prikaz odnosa snaga. A nije niti nastavak dvoboja donio promjenu. Barcelona je vrlo brzo došla nadomak trećeg pogotka. Dembele je bio sam pred Courtoisom, ali Belgijac je opet fantastično reagirao, nogom je spriječio novu loptu u mreži. Minutu, dvije kasnije, pucao je i Lewandowski, opet je Courtois bio spreman i Realov spasitelj.



Međutim, nije mogao niti Courtois ništa učiniti u 69. minuti. Gavi je opet bio u glavnoj ulozi, ponovno asistent, na drugoj stativi bio je Pedri i dodatno pogurao Realovu glavu ispod vode. Velika partija Gavija, pogodak i dvije asistencije, pamtit će sigurno ovaj El Clasico, svoj prvi u karijeri u kojemu je bio igrač odluke. Ima već jednu pobjedu od 4:0 nad najvećim rivalom, lani u La Ligi, ali tada je ušao pred kraj, odigrao 20-ak minuta. Ovdje je bio redatelj pobjede, glavni 'krivac' za novi Barcelonin trofej. Carlo Ancelotti rijetko gubi finala, štoviše, s Realom još nije izgubio nijedno do ovoga, imao je 10 od 10. Ali u Riyadhu je u nedjelju njegova momčad bila daleko od zvjezdanih trenutaka, od onog Reala koji lakoćom uzima naslove i pobjeđuje u borbi za trofeje. Ako kažemo da je udarac Kroosa s 20-ak metara u 70.minuti u ruke ter Stegena bio prvi udarac Reala u okvir gola na utakmici, onda smo o igri Reala puno toga rekli. Kasnije su 'Bijeli' stvorili još nekoliko prilika, Barcelona je spustila nogu s gasa, a onda je u samoj završnici, u sudačkoj nadoknadi Benzema uspio smanjiti rezultat.

Je li ova utakmica naznake neke Realove krize, jer nedavno je izgubio od Villarrealau prvenstvu ili samo kraći predah i hvatanje zaleta za još jedno trofejno proljeće? Vidjet ćemo, naravno, u svakom slučaju Barcelona ima tri boda više u prvenstvu i Superkup u svojim vitrinama,


Real - Barcelona 1:3

Riyadh. Stadion: Kralja Fahda. Sudac: Gledatelja: 57.000. Ricardo de Burgos (Španjolska).

REAL: Courtois - Carvajal (od 72. Nacho), Militao, Rüdiger, Mendy - Modrić (od 65. Ceballos), Kroos (od 72. Asensio), Camavinga (od 46. Rodrygo) - Valverde, Benzema, Vinicius. Trener: Carlo Ancelotti.

BARCELONA: ter Stegen - Araujo (od 87. Garcia), Kounde, Christensen, Balde - Busquets, de Jong (od 87. Kessie) - Dembele (od 78. Raphinha), Pedri, Gavi (od 90. Sergi) - Lewandowski. Trener: Xavi Hernandez.

Strijelci: 0:1 - Gavi (33, Lewandowski), 0:2 - Lewandowski (45, Gavi), 0:3 - Pedri (69, Gavi), 1:3 - Benzema (90.)

Žuti kartoni: Mendy, Valverde; Christensen, Araujo

Crveni kartoni: -


Tagovi

BarcelonaŠpanjolski SuperkupGaviRobert LewandowskiReal Madrid

Ostale Vijesti