NTB SCANPIX/Reuters
NTB SCANPIX/Reuters

Baby Vikinzi: Donosimo pregled nove generacije sjajnih Norvežana

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 08.10.21. | 08:05

Budućnost norveškog nogometa izgleda poprilično dobro.

Daleko su vremena kada je većina nogometnih fanova od norveških igrača znala nabrojati jedino Johna Carewa, posljednjih nekoliko sezona norveški talenti preplavili su Europu, kao nekoć njihovi vikinški preci u svojim pohodima. Uoči sraza mladih reprezentacija Hrvatske i Norveške u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo, donosimo pregled nekih od mnogih talenata iz zemlje fjordova. Vjerujemo da nikome ne treba posebno predstavljati Erlinga Haalanda, Martina Odegaarda, Sander Bergea, Kristoffera Ajera ili Jensa Pettera Haugea. Zajedno sa spomenutom petoricom listu top šest najskupljih Norvežana mlađih od 23 godine zatvara Genkov Kristian Thorstvedt.

Ovaj stameni veznjak nije se iskazao u nedavnom srazu protiv Dinama, ali već je dulje poznat skautima diljem Europe. Početkom prošle godine ostvario je transfer iz FC Vikinga u Genk za 1,5 milijuna eura, a zbog dobrih igara u Belgiji izbornik Ståle Solbakken priključio ga jeA-reprezentaciji za koju je do danas upisao sedam nastupa i postigao dva pogotka. Često se priključuje napadu i nije rijetko na popisu strijelaca. Prošle sezone postigao je devet golova, a ova bi mu mogla biti posljednja u Belgiji, budući da se sve češće spominje interes Tottenhama, koji bi se mogao konkretizirati u siječnju.

Norveška A-reprezentacija tako obiluje perspektivnim mladićima, a situacija nije ništa različita ni u mlađim kategorijama. Krenimo prvo s petoricom koji će vjerojatno zaigrati protiv izabranika Igora Bišćana ovog petka.

Jørgen Strand Larsen – Groeningen

LISI NIESNER/Action ImagesLISI NIESNER/Action Images

Krupni, 193 centimetara visok centarfor. Jørgen je 2000. godište i uskoro više neće biti na raspolaganju U-21 reprezentaciji. Na početku prošle sezone preselio je iz domovine u Nizozemsku gdje je potpisao za Groeningen, nekadašnji klub Arjena Robbena, Virgila van Dijka i Luisa Suareza. Prva sezona u Eredivisie bila je veoma solidna i upisao je devet pogodaka. Ove sezone još uvijek traži pravu formu, ali u posljednjem nastupu za mladu reprezentaciju bio je strijelac protiv Austrijanaca.

Erik Botheim - Bodø/Glimt

SPASIYANA SERGIEVA/Action ImagesSPASIYANA SERGIEVA/Action Images

Larsenov vršnjak i partner u napadu ove sezone nema nikakvih problema s formom. Jedan je od najboljih strijelaca domaćeg prvenstva. Početkom godine potpisao je za Bodø/Glimt, klub poznat po orijentiranosti prema mladima. Trenutno je na učinku od 14 golova i pet asistencija. Upisao se među strijelce i u debiju za mladu reprezentaciju prije mjesec dana. Zna zaigrati i na krilu. Sličan profil igrača kao i Jens Peter Hauge, također proizvod Bodø/Glimta. Ne bismo se čudili ako uskoro zaigra u jačoj ligi.

Kristoffer Klaesson - Leeds United

SCOTT HEPPELL/Action ImagesSCOTT HEPPELL/Action Images

Standardni 20-godišnji čuvar mreže mladih Norvežana. Jedva da je bio punoljetan kada je postao prvi izbor među vratnicama Valerenge, norveškog prvoligaša. Ovog ljeta za nešto manje od dva milijuna eura prešao je u Leeds. Najčešće brani za U23 ekipu i ističe kakva je privilegija trenirati pod paskom Marcela Bielse. U svom novom klubu ima priliku učiti od francuza Illana Mesliera, jednog od najboljih mladih vratara na svijetu. Tko zna, ako Meslier uskoro ostvari transfer, možda upravo mladi Norvežanin postane prvi pik El Locovog stožera.

Håkon Evjen - AZ Alkmaar

screenshot/You Tubescreenshot/You Tube

Polivalentni veznjak, ali kao ljevak najviše voli kada može ulaziti u sredini s desnog krila. Kao 19-godišnjak dominirao je domaćim prvenstvom u dresu Bodø/Glimta, upisavši 13 golova i šest asistencija. Tada su se za njegove potpis nadmetala oba velikana iz Manchestera, ali je mladi Norvežanin odabrao AZ Alkmaar zbog veće minutaže. Zadnje dvije sezone u Nizozemskoj karijera mu nije išla po planu i još uvijek se nije izborio za standardno mjesto u prvih 11, ali učinak za mladu reprezentaciju mu je uvijek bio puno bolji. U posljednje dvije utakmice u našoj grupi upisao je pogodak i dvije asistencije

Martin Palumbo - Juventus

screenshot/You Tubescreenshot/You Tube

Vjerojatno ste pomislili – netipično ime za Norvežanina. Ovaj 19-godišnjak rođen je u Bergenu, odakle dolazi njegova majka, a otac mu je Talijan. Kao mali se preselio u Italiju i započeo trenirati u omladinskom pogonu Udinesea. Igra u sredini veznog reda. Za klub iz Udina prikupio je već četiri nastupa u Serie A, a ove sezone Juventus ga je doveo na posudbu s pravom otkupa. Trenutno najčešće igra za mladu momčad Stare dame, ostaje za vidjeti hoće li ga na kraju sezone odlučiti zadržati u Torinu. Upisao se među strijelce u posljednjem nastupu za mladu reprezentaciju.

Mogli bismo unedogled nastaviti s nabrajanjem norveških talenata. Među još mlađim kategorijama ističu se dva 17-godišnja veznjaka. Andreas Schjelderup iz Nordsjaellanda i Isak Hansen-Aaröen iz Manchester Uniteda. Schjelderup se već ravnopravno nosi sa seniorima u danskom prvenstvu, standardni je prvotimac i ove sezone je na učinku od tri gola i jedne asistencije. Spominje se interes klubova kao što su Juventus, Liverpool, Bayern i Atalanta. Već je nastupao za U21 selekciju u našoj grupi, ali ovog petka neće prijetiti Hrvatskoj jer ga je izbornik odlučio prepustiti U18 reprezentaciji. Hansen-Aaröen potpisao je za United prošlog mjeseca, od ovog omalenog igrača sredine terena na Old Traffordu očekuju puno, a najčešće ga se uspoređuje s Andresom Iniestom.

S nestrpljenjem iščekujemo sraz mini Vatrenih i njihovih vršnjaka iz Norveške, zemlje koja izgleda može biti jako optimistična glede svoje nogometne budućnosti.


Tagovi

NorveškaJorgen Strand LarsenErik BotheimKristoffer KlaessonHakon EvjenMartin Palumbo

Ostale Vijesti