Privatna arhiva
Privatna arhiva

Austrijanci oduševljeni 16-godišnjim Hrvatom: On je najveći talent sjajne Red Bullove Akademije

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 06.01.23. | 11:00

Portal Victauri.at, koji se bavi isključivo klubom iz Salzburga, proglasio je Olivera Lukića najvećom nadom ponajbolje nogometne škole u Europi. A pohvale idu i bivšem igraču pulske Istre

Nije tajna da igrača naših korijena ima diljem Europe, potencijalni su to novi hrvatski reprezentativci u godinama koje dolaze, imat će u HNS.-u dosta izazova da okupe sve te talente pod hrvatski stijeg. Kao što su nedavno 'priveli' Dinamova Roberta Ljubičića, koji je dvojio između Austrije i Hrvatske. Upravo je Austrija područje gdje je najviše takvih igrača, a jedan od njih zasigurno je Oliver Lukić (16).

Dečko već dugo slovi za jednog od najvećih talenata u Austriji, a sad je u jednoj analizi polusezone dobio najveći mogući komplimet. Naime, portal Vicaturi.at, koji se bavi isključivio Red Bullom iz Salzburga i svim aspektima kluba, napravio je presjek prvog dijela sezone u momčadima iz nogometne Akademije i proglasio Lukića, bez ustezanja, najvećim talentom Salzburgove škole. A, ne moramo pretjerano naglašavati da je baš Red Bullova Akademija trenutno jedna od najboljih u Europi.

"U prvoj polusezoni Oliver Lukić izrastao je u vjerojatno najvećeg talenta Red Bullove Akademije. Šesnaestogodišnjak je nastupio u svih jedanaest utakmica U18 momčadi, sam je zabio jedan gol i u nekoliko puta asistirao. Austrijski reprezentativac može se koristiti fleksibilno u veznom redu, vrlo je jak u dodavanjima i driblingu, a ima i dobru završnicu", pišu Austrijanci o Lukiću.

Inače, u toj je kategoriji Red Bull nanizao devet pobjeda u prvih devet utakmica, tek u 10. susretu prvi je put izgubio, a Lukić je za U18 momčad igrao i prije 16.rođendana. Tek je 22. rujna napunio 16 godina, što dovoljno govori o kakvo se talentu radi, kad je toliko dominantan među godinu-dvije starijim dečkima. Igra već i za sve uzraste austrijske reprezentacije, također i za starije, no, naravno, nije nemoguće da jednog dana ipak zaigra za Hrvatsku.

Inače, jedan od važnih igrača Red Bulla u toj je kategoriji i Rocco Žiković, uskoro 18-godišnji stoper, koji je u nekoliko utakmica bio i kapetan momčadi. Žiković je, podsjetimo, došao iz Istre 1961, a zaradio je i on pohvale spomenutog portala.

"Čini se da je Rocco Žiković konačno stigao u Salzburg. Prvi put otkako se preselio u Austriju, Hrvat je igrao redovito i čak je bio kapetan U18 od početka sezone, prilično iznenađujuće. Središnji branič jedan je od ključnih igrača u momčadi i neizostavan je u središtu obrane. Žiković se također razvio u jako ofenzivno oružje. On je i drugi najbolji strijelac U18 momčadi s četiri pogotka. Hrvat je započeo svaku od svojih devet utakmica. Zbog svojih dobrih nastupa već je dva puta igrao za FC Liefering u drugoj ligi i UEFA Youth League.", analiza je Žikovićeve polusezone. (T.N.)



Tagovi

Oliver LukićRed Bull SalzburgRocco ŽikovićHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti