Australski Hrvat zvijezda je juniorske Bundeslige, HNS mora odmah reagirati!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 19.12.19. | 16:36

Nije prošao probu u Hajduku, bratić mu je nakon HNL-a ostvario zavidnu inozemnu karijeru, a on je trenutno bliže Klokanima nego Vatrenima.

Botićevi roditelji emigrirali su iz Hrvatske u Australiju, a svoj nogometni put započeo je u Rockdale City Sunsu, klubu kojeg vodi još jedan naš gorelist, Branko Čulina.

Ovog ljeta mladi napadač bio je član Soccerosa na SP-u za U-17 reprezentacije koja se igrala u Brazilu, a u četiri nastupa upisao je i četiri pogotka radi čega je jedno vrijeme bio vodeći strijelac prvenstva. Nakon što je njegova reprezentacija ispala petorica igrača su ga prestigla, ali on je i dalje jedini koji je zabio pogodak u svim odigranim utakmicama na prvenstvu.

 

 

“Uživao sam igrajući u Brazilu jer su moji suigrači ujedno i moji prijatelji s kojima zajedno igram već dugi niz godina. Ne uzimam to zdravo za gotovo i jako sam zahvalan”, rekao je Botić za popularni Transfermarkt, pa nadodao:

“Zadovoljan sam svojim predstavama i postignutim golovima, ali sve to ne bi bilo ostvarivo bez podrške mojih suigrača”, istaknuo je mladi napadač.

Nakon odličnih igara na SP-u ovaj mladić dobio je poziv Hajduka da se priključi klubu u sklopu probnog perioda, ali struka nije bila zadovoljna viđenim pa mu tako u konačnici ipak nisu ponudili ugovor. Po isteku probnog roka u splitskom klubu Botić se okušao i u omladinskom pogonu Manchester Uniteda, ali nakon što ni tamo nije vidio mjesta za sebe odlučio se za prelazak u Hoffenheim.

Imao je ovaj 17-godišnjak rođen u Sidneyju ponude australskih prvoligaša, ali odluka je pala da bi za njegov igrački razvoj bilo najbolje da se okuša u Europi.

Nakon početne faze prilagodbe na novu sredinu, Botić je postao standardan član mlade momčadi Hoffenheima. U svega četiri nastupa za svoju novu momčad zabio je dva pogotka, a tome je nadodao i jednu asistenciju pa je tako odmah postao, uz Marca Johna, prva zvijezda mlade momčadi kluba čija je prva violina hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić.

Iako je imao ponudu Evertona, mladi Botić odlučio se za klub iz njemačke Bundeslige, a ovako je objasnio svoju odluku:

“Ovdje je odmah vidljiv dobar rad s mladim igračima. Infrastruktura je odlična, a sviđa mi se i sama činjenica da u Hoffenheimu inzistiraju na brzom nogometu. Mislim da su to bili glavni razlozi zašto sam se odlučio za Hoffenheim, a ne Everton”

Možebitno i glavni razlog zašto se Botić nije odlučio za HNL i zašto je u ovom trenutku bliži Klokanima nego Vatrenima je njegov bratić, a njegovo ime je Tomi Jurić.

“Stalno smo u kontaktu. On je tu uvijek za mene, pomaže mi svojim savjetima i velika mi je podrška”, dodao je 17-godišnja.

Jurić je pak iz Australije došao u Lijepu našu gdje je pokušao izgraditi svoje ime u Trnju, Croatiji Sesvete, Lokomotivi i Interu iz Zaprešića, ali se taj period od četiri godine pokazao dosta neuspješnim pa se tako odlučio da je vrijeme za povratkom u Australiju.

Tamo je prvo igrao za Adelaide šest mjeseci nakon čega prelazi u Western Sidney, a njegove dobre igre nisu prošle nezapaženo pa je tako ostvario transfer u nizozemsku Rodu. U Erediviziji se zadržao godinu dana nakon čega odlazi u Luzern gdje je proveo ukupno tri sezone, a od ovog ljeta član je CSKA Sofije.

U međuvremenu Jurić je skupio i 41 nastup za reprezentaciju Australije (šest golova), a zanimljivo je da  je Tomijev mlađi brat Deni Jurić trenutno vodeći strijelac 2.HNL sa devet pogodaka (četiri asistencije) u 15 odigranih susreta.

Kada je riječ o budućnosti mladog napadača Hoffenheima, on je rekao kako je radi obitelji i prijatelja trenutno bliže tome da jednoga dana obuče seniorski dres Australije, ali kako se nikad u životu ne zna što se može dogoditi.

Bilo kako bilo, ovog mladića valjalo bi i dalje pomno pratiti, a ukoliko već nije, HNS bi obavezno morao stupiti u kontakt s ovim mladićem kako ne bi, radi tipične hrvatske indolencije i nezaiteresiranosti, ostali bez još jednog vrhunskog talenta.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Andrej KramarićHoffenheimHNSHrvatska nogometna reprezentacijaAustralska nogometna reprezentacijaNoah BotićTomi Jurić

Ostale Vijesti