Atiemwen kupio Bjelicu, Tomečak na bivšu momčad

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 22.05.19. | 13:49

Hoće li Rijeka podebljati pozitivan skor sa Dinamom u finalima kupa?

U Puli na stadionu Aldo Drosina finale u finalu 28. izdanja Hrvatskog nogometnog kupa sučeliti će se Dinamo i Rijeka, trenutno dvije ligaški najbolje plasirane i, realno je reći, najbolje momčadi u državi. Treneri Nenad Bjelica i Igor Bišćan, iako godištem dobrano odvojeni, dio su sličnog generacijskog tijela hrvatskog nogometa.

Bjelica je kao igrač relativno kasno na sebe privukao pažnju šire nogometne javnosti, bez obzira što je već iza sebe imao višegodišnje iskustvo igranja u Primeri. U sezoni 2000./2001. vodio je Osijek do naslova zimskog prvaka HNL-a i zapažene uloge u Kupu UEFA.

Igor Bišćan, s druge strane, imao je jednu utakmicu koja je bila prijelomna u njegovoj igračkoj karijeri, u pitanju je antologijska utakmica u Ligi prvaka na tadašnjoj Amsterdam Areni sezone 1998./1999. Nije dugo prošlo nakon čega je prodan u Liverpool, a najzapaženiji je bio upravo u polusezoni 2005. kada su Redsi osvojili naslov prvaka Europe, iako Bišćan u samom tom opjevanom finalu nije ulazio u igru.

Danas su u drukčijim ulogama u odnosu na igračke dane. Također, u različitim pozicijama u odnosu jedan na drugog. Bjelica je praktički preporodio Dinamo u godinu dana na klupi, i to u svakom pogledu. Bišćan je na početku svog trenerskog puta, dobio je nezahvalan zadatak održavanja standarda odličnih Rijekinih rezultata zadnjih pet do šest godina, ali Rijeke koja danas grca u dugovima i nije ni u približno dobroj situaciji kao u navedenom razdoblju.

Uspjeh u finalu kupa protiv svog matičnog kluba iz rodnog grada osigurao bi Bišćanu odličnu zalihu povjerenja, kako navijačkog puka, tako i rukovodstva NK Rijeke. Njegova je ekipa stigla do finala bez ijedne domaće utakmice, a s obzirom da se ono igra na neutralnom terenu, to ni danas neće biti slučaj. Bivši Dinamov veznjak na teren će istrčati sa nešto defenzivnije orijentiranom postavom, a problem predstavlja činjenica da Alexander Gorgon još nije potpuno spreman i početi će s klupe.

Bjelica nema problema s ozljedama, a za svoje igrače garantira da su željni i gladni dvostruke krune i pobjede u ovoj utakmici. Na desnoj strani se krajem sezone, nakon što su se cijele godine rotirali Hajrović i Kadzior, ustalio Iyayi Atiemwen. Iako mu navijači pamte promašaj u Lisabonu, mora se priznati da Nigerijac igra dobro na ovoj poziciji, barem sudeći na malom uzorku utakmica. Obrana i vezni red ne skrivaju previše iznenađenja, a prijatelji Modrih se nadaju da bi Bruno Petković mogao izaći iz blagog golgeterskog posta i podsjetiti čime je oduševljavao navijače većim dijelom sezone.

„Želimo ponoviti utakmicu od prije desetak dana kada samo dominirali. Nismo zabili samo zato što je Sluga bio igrač utakmice. Danas će nam biti neophodna potpuna koncentracija, kao i zalaganje. Moja momčad je izgurala cijelu godinu punu izazova, svaki naredni mjesec je bio označavan kao krizni, ključan.“

Riječi su to kojima je Bjelica htio dati do znanja da vjeruje u svoje igrače i njihovu izvedbu u još jednom, zadnjem službenom natjecateljskom izazovu u sezoni 2018./2019.

Ljubitelji domaćeg nogometa se pak nadaju dobroj igri i golovima u zadnjoj poslastici ove sezone. Pomalo začuđujuće djeluje podatak da je Rijeka uspješnija u međusobnim finalima kupa i ima dva trijumfa (2014., 2017.) u odnosu na jedan Dinama (1994.), što bi trebalo značiti da Riječani u ovakvim  situacijama imaju iza čeg stati.

(foto: Pixsell, Germanijak grafika)


Tagovi

Alexander GorgonIyayi AtiemwenBruno PetkovićHNLIgor BišćanNenad BjelicaRijekaDinamo ZagrebHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti