REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Arrivederci: Milan je skočio s konja na magarca, Tomori potvrdio status tragičara (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 07.12.21. | 22:30

Milanova europska avantura je završila.

Za razliku od skupine A koja je danas dala odgovor na pitanje tko će u knockout Europske lige, skupina B Lige prvaka je danas imala puno otvorenih pitanja. Uz izuzetak Liverpoola koji je u prvihpet kola ostvario maksimalnih 15 bodova što mu je osiguralo prvo mjesto u skupini, Milan, Atletico Madrid i Porto su svi redom bili u mogućnosti večeras osigurati prolaz u nokaut fazu Lige prvaka, ili pak prolaska u Europsku ligu, što je ekipama ovakvog kalibra svakako samo utješna nagrada.

Iako je susret Milana i Liverpoola bio rezultatski bitan samo Talijanima, ta utakmica je svakako označena kao derbi dana u ovom natjecanju, dok je akcija u Portugalu gdje su se sastali Porto i Atletico Madrdi pala u drugi plan. Jurgen Klopp je istrčao na San Siru sa kombiniranim sastavom. U napadu nije bilo popusta, od prve minute su zaigrali Salah i Mane, dok su u vezi i obrani šansu dobili Oxlade-Chamberliain, Morton, Minamino, Tsimikas, Konate, Phillips i Williams. Kod Milana nije bilo iznenađenja, Pioli je bacio sve karte na prolaz.

Kalkulacija je bila prilično jednostavna. Milan bez pobjede ne može nastaviti Ligu prvaka ali može onu Europsku ukoliko Atletico Madrid izgubi ili remizira u Portugalu. Ukoliko Milan i Atletico pobijede, Milan je taj koji će dalje u LP zbog bolje gol razlike (osim ako bi Atletico slavio golijadom). Prevedeno, obje utakmice su igrane pod strašnim pritiskom, jedan kiks je mogao cijeli plan srušiti i promijeniti situaciju na tablici.

Na San Siru je suzsret krenuo uz izraženu dominaciju Liverpoola. Gosti su tadili pritisak na Milanovu obranu, aktivno tražili psojed, prijetili uglavnom preko Minamina i tražili pogodak s kojim bi ostvarili perfektan skor i maksimalnih 18 bodova iz šest odigranih utakmica. Tomori se mučio pokraj Salaha koji je stalno odigravao kratke kombinacije sa Salahom, po toj desnoj strani je puno lopta procuriloi samo je nepreciznost napadača Redsa ostavila rezultat na 0:0.

Prvi ozbiljniji izlazak Milana pred Alissona je stigao tek u 28. minuti. Leao je povukao dobru kontru, Ibra prihvatio loptu no njegova reakcija je prespora za pokretne braniče Liverpoola. Ne zadugo. Kako je iz te akcije uslijedio korner, Minamino je neshvatljivo promašio loptu što je ostavilo loptu na pladnju za Tomorija koji zabija za 1:0 i ludnicu u Milanu. Ironično, Tomori je zabioautogol u porazu svoje ekipe na Anfieldu u prvom kolu natjecanja.

U Portugalu prvvih pola sata lagana uspavanka. Na žalost, već nakon desetak minuta igre teren je morao napustit Luis Suarez zbog ozljede, zamijenio ga je Matheus Cunha. Očekivano, Diego Simeone je odlučio igrati zatvoreno u klasičnoj 4-4-2 formaciji uz Vrsaljka koji je uskočio na mjesto stopera zbog velikog broja nedostupnih igrača. Pošto je Trippier ozljeđen, od prve minute na desnom beku je zaigrao Llorente, a Vrsaljko je prebaćen na stopera zbog Gimeneza koji još uvijek nije spreman za povratak na travnjak.

Porto je imao posjed i inicijativu, ali je Atletico napravio bolji posao kada je u pitanju prijetnja prema suparničkim vratima. Pamtimo dobar pokušaj Llorentea iz 23. minute kada je dva puta pucao no nije mogao do pogotka kraj raspoloženog Coste. Do poluvremena je još do gola probao doći Diaz, no Jan Oblak nije slučajno ponajbolji, ako ne i najbolji golman svijeta.

S druge strane, u Milanu je Liverpool prebrzo stigao do izjednačenja. Obrana Milana je zaboravila na Oxlade-Chamberlaina koji si oslobađa prostora za šut. Maignan je to obranio, no Mo Salah je pravovremen na odbijancu za 1:1. Nogomet je ponekad okrutan. Nekoliko minuta je za Piolija sve izgleda bajno, samo da bi ih ovaj gol vratio tamo gdje su i počeli, a to je treća pozicija.

S takvim omjerom snaga smo otišli na poluvrijeme. Sve četiri ekipe su nakon 45 minuta nogometa bile tamo gdje su i krenule. No, daleko je ovaj dvomeč bio od epiloga, u drugih 45 minuta susreta, kada se preuzima i jači rizik, mjesta za oprez je sve manje, a rizika je sve više.

Milan je ušao odlučnije u drugi dio utakmice. Odmah po početnom zvižduku su odlučili ući u čvršći gard prema veznjacima Poola, no ubrzo je postalo jasno kako Milan nema dovoljno kvalitete ugroziti goste na taj način. Kloppove trupe su premobilne, nadopunjavaju se velikom brzinom, pa je teško pronaći sekundu “mira” kako bi se pronašao prostor za neku korisnu loptu prema Ibarhimoviću ili nekome tko dolazi u napad iz drugog plana.

U pedesetoj minuti kontroverzna situacija pred Alissonom. Tsimkas je u šesnaestercu malo sapleo Kessieja koji pada na pod, no sudac Makkelie ostaje nijem. Kasnije je snimka pokazala kako je bilo dodira među igračima, no očito je da je za VAR sobu to bilo nedovoljno da upozori suca da sam pogleda snimku.

Za to vrijeme u Portu nije bilo promjene rezultata. Treneri su ostali vjerni svojim taktičkim zamislima, redali su se udarci s obje strane, no nije bilo dovoljno preciznosti za gol. Sve do 55. minute kada su na oba stadiona pali pogoci koji su u potpunosti prevrnuli stanje na tablici i bacili Milan na samo dno, koje ne daje ni priliku za Konferencijsku ligu.

Prvo je Atletico preko Griezmanna stigao do vodstva nakon kornera. Lopta je preletjala cijeli obrambeni bedem na usamljenog Francuza koji poput nečuvanog duha samo posprema loptu u mrežu za 1:0 i ludnici na klupi Atletica. Njima pobjeda u slučaju Milanovog kiksa znači siguran prolaz.

Minutu kasnije, novi šok na San Siru. Milan nije uspio uspostaviti dugoročni posjed i pritisak s kojim bi se postepeno približio Alissonu koji je nakon sporne situacije i nedosuđenog jedanaesterca ostao besposlen. Liverpool je pak nastavio po svom i nakon novog, velikog previda Fikayja Tomorija postigao drugi gol na utakmikci i tako bacio cijeli stadion u očaj. Krivo dodavanje pa udarac ravno u Maignana koji odbija loptu ravno na glavu Origija koji nema problema pospremiti loptu u praznu mrežu za 2:1

Nakon takve pogreške, momčad se jako teško vraća u tempo koji je potreban za preokret. Liverpool je to iskoristio i krenuo plesti mrežu oko Milanovih vrata kako bi postigli i eventualni treći pogodak koji bi efektno zapečatio sudbinu Milanu. Klopp je izvadio Salaha i u igru gurnuo Keitu kako bi dobio dimenziju više u veznom redu, što je taktički onemogućilo Milanu da bljesne kontrom i vrati utakmicu i neizsvjesnost.

Za to vrijeme u Portugalu nije bilo novosti. Simeone je zamijenio Lemara kako bi u igru ušao ofenzivni Correa. Conceicao mu je odgovorio promjenom Sanusija sa Wendellom. Samo jedan gol bi prevrnuo mjesta za ove dvije ekipe, a razlika između Lige prvaka i Europske je u svim segmentima itekako značajna.

U Milanu sve manje opasnosti za Liverpool. Ibrahimović je kroz cijeli susret ostao odsječen od krilnih napadača, a kada bi lopta i došla u neku opasnu zonu, sjajni Neco Williams je koncentrirano čistio sve lopte. 

A onda, eksplozija u Portu. Nažalost, eksplozija nesportskog ponašanja. Razumljivo je da utakmice s jakim ulogom u igračima bude očaj ako stvari ne idu po planu, no ono što se dogodilo u svega nekoliko minuta s obje strane će sigurno baciti ljagu na inače sjajnu večer u Ligi prvaka.

U 67. minuti nakon velike boprbe na sredini terena za jednu loptu, Carrasco gubi kompas i nakon što je sudac označio prekršaj rukom udara po glavi Oavija za izravni crveni karton i prvo jače naguravanje među igračima. Posve zasluženo.

Tri minute kasnije Wendell radi nevjerojatan potez svega nekoliko minuta od ulaska u igru. Odlučio je zaustaviti kontru Atletica grubim prekršajem nad Correom grubim prekršajem zbog kojeg je utakmica morala biti prekinuta zbog naguravanja igrača i stručnog stožera.

Dok se u Portu odvijala prava drama, na San Siru tek sporadični pokušaji Milana da se vrati u utakmicu. Pokušavao je Kessie uz pomoć neumornog Ibrahimovića. No, rezultat je ostao isti, Klopp je izdržao mali pritisak i u sudačku nadoknadu ušao s brojim izmjenama. S druge strane, Atletico je zakucao Porto s dodatna dva gola u mreži i tako poveo 3:0 čime je priči u skupini B došao kraj, iako je Porto u posljednjim trenucima utakmice dobio počasni penal za konačnih 1:3.

Liverpool i Atletico Madrid idu dalje, Porto će u Europsku ligu, a Milan danas završava svoju europsku priču za ovu sezonu.


Liga prvaka, 6. kolo

Utorak

PSG - Club Brugge 4:1

Leipzig - Manchester City 2:1

Porto - Atletico Madrid 1:3

Milan - Liverpool 1:2

Ajax - Sporting 4:2

Borussia Dortmund - Bešiktaš 5:0

Real Madrid - Inter 2:0

Šahtar - Šerif 1:1

Srijeda

Bayern - Barcelona

Benfica - Dinamo Kijev

Atalanta - VIllarreal

Mancheter United - Young Boys

Red Bull Salzburg - Sevilla

Wolfsburg - Lille

Juventus - Malmo

Zenit - Chelsea


Tagovi

LiverpoolAtletico MadridPortoMilan

Ostale Vijesti