Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Ante Čačić odveo momčad u kino: “Šlag na tortu 1982. bila bi 2022.” (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 12.05.22. | 10:00

Na pretpremijeri filma posvećenog “Generaciji ’82.” Niko Kranjčar i Bruno Petković šalili su se na račun slavlja nakon pobjeda

Ante Čačić je nakon pobjede nad Osijekom (3:0) zakazao regeneracijski trening u ponedjeljak ujutro i potom dao slobodno igračima do srijede u 17 sati, kad su počele pripreme za Dinamovo gostovanje na Šubićevcu (nedjelja, 19.05). Nakon tog treninga plavi su nogometaši otišli na svojevrsni team building – u kino!

Naime, u Kaptol centru je bila pretpremijera dokumentarnog filma "Generacija '82." autora Ivana Blažička i režisera Zlatka Mioča (HNTV) posvećenog igračima Dinama koji su prije 40 godina osvojili naslov prvaka tadašnje Jugoslavije nakon 24 godine posta (onaj iz 1979. , iako sudski dodijeljen klubu iz Maksimira, FSJ ni kasnije HNS nikad nije priznao!).

Generacija 2022. s Ćirom. @PixsellGeneracija 2022. s Ćirom. @Pixsell

Na premijeri su bili i tadašnji igrači zagrebačkog kluba predvođeni trenerom Miroslavom Blaževićem, kapetanom Velimirom Zajecom, tadašnjim predsjednikom Uprave Zorislavom Srebrićem i legendarnim fizioterapeutom Jožom Čačkovićem. GNK Dinamo je tom prigodom dodijelio i posebna priznanja svim članovima te slavne generacije koji su mogli doći, iz ruku predsjednice Uprave Vlatke Peras.

“Kad se rodite na staroj Pešči i kada živite pored stadiona onda su vam mnoge stvari jednostavno zadane. Bio sam klinac i iz Harambašićeve lice gledao svijetla stadiona kad je igrao Santos i slušao huk s tribina. Te 1982. godine imao sam 20 godina i moji dečki s kvarta i ja išli smo na sve tekme i gledali ostvarenje sna. Ovaj film, kada je došla ta 40 obljetnica, je na neki način vračanje emotivnog duga. Danas je bio divan dan u Zagrebu. Jednako je tako bio i 2. svibnja te 1982. kada smo na maksimirskom stadionu protiv Budućnosti proslavili naslov prvaka”, rekao je Ivan Blažičko.

“Sve ono što je vezano za te godine i što se priča današnje vrijeme oko toga sigurno da budi emocije i vraća se film, vraćaju se neke slike u povijest, u prošlost, to se ne može zaboraviti. I ako ja gledam sa svoje strane, to je meni u mojoj nogometnoj karijeri bio najveći uspjeh i jedna velika satisfakcija. Moram priznati da mi je ta godina sigurno najkvalitetnija u mojoj igračkoj karijeri”, rekao je legendarni vratar Dinama Marijan Vlak, član generacije Dinama iz 1982.

Mlinka i Vlatka Peras. @PixsellMlinka i Vlatka Peras. @Pixsell

A igrač koji je u toj generaciji nosio dres s brojem 10 (“ti si naš Maradona”, rekao mu je Ćiro čim ga je upoznao), Marko Mlinarić, kojeg tadašnji kibici pamte I po radio prijenosima Ive Tomića, koji je znao reći "velika varka Mlinarić Marka", nakon što je odgledao 84 minute dug film (bilo ga je nemoguće skratiti na 82), kazao je okupljenim novinarima na pitanje Stjepana Baloga s HTV-a:

“Gospodin Tomić je bio jedan sjajan radio reporter. Tada, u to vrijeme nije bilo toliko televizijskih prijenosa tako da su mahom ljudi čak i na stadionima slušali njegove prijenose i njegove dosjetke. Jedna je bila i ova moja, koja mi se sviđa. Bilo ih je nekoliko, postoji i ‘jedna je klinka vrisnula Mlinka’”, rekao je legendarni nogometaš Dinama koji se prisjetio i jedne angdote.

“Igrali smo u Banja Luci jednu utakmicu, protiv Borca, gdje prvih 15 minuta nisam mogao dodati točan pas. Javlja se gospodin Tomić i kaže: javljamo se iz Banja Luke, dragi slušatelji, mali Marko više nije danas Marko, on je Darko jer daruje lopte protivnicima".

Fantastična generacija koja je osvojila taj naslov ostala je zajedno i često se i danas druži, bez obzira na službene domjenke.

“Manje više, da, ima nas puno koji smo skupa, nalazimo se, družimo se, popijemo piće”, kaže Mlinarić. Nažalost, neki nisu s nama...

“To moram spomenuti, među nama nisu veliki ljudi, veliki igrači. Oni u svakom slučaju moraju biti spomenuti. Ja ću ići kronološkim redom - Ismet Hadžić, Zvjezdan Cvetković, Dragan Bošnjak, Davor Braun, Čedo Jovićević i veliki Zlatko Cico Kranjčar. Dečki, hvala vam za sve kaj ste učinili za naš Dinamo i za Zagreb”.

Aktualno pitanje - Šibenik i završnica sezone?

“Dečki su bili izvrsni, mislim da bi to bio šlag na tortu, kada bi se jedna godina, 2022., poistovjetila i rimovala s 1982. Ja vjerujem u naše dečke i navijamo za njih i vjerujem da ćemo se u Šibeniku svi veseliti novom naslovu prvaka Hrvatske”, poručio je Mlinarić, kojeg je kasnije podbadao Cicin sin.

“Pa Mlinka, kaj ni danas nemrete reć’ istinu? Čuj, slavili ste uz viski i dvije kole”, smijao se Niko Kranjčar na temu veselica u Karaki koju je vodio Pavo Kremenić.

Niko Kranjčar i Vlatka Peras. @PixsellNiko Kranjčar i Vlatka Peras. @Pixsell

Do novinara je došao i dobro raspoloženi, pod Čačićem preporođeni Bruno Petković. S čašom kole, ali jasnom aluzijom:

“A meni zavirujete u piće i slikate me kad god stignete. Što nisam tada bio igrač…”

Dobro raspoloženi Petko dobra je vijest za sve pristaše Plavih. Dinamo cijelo ovo proljeće obilježava 40-godišnjicu “Dinamovog proljeća”, opjevanog u istoimenoj knjizi Zvonimira Milčeca. Simbolična kulminacija bi doista bila povratak iz Šibenika s naslovom prvaka u noći s nedjelje na ponedjeljak. A možda se otvori i Karaka…

Sažetak događanja na pretpremijeri pogledajte ovdje:



Tagovi

GNK DinamoDinamo ZagrebMarko MlinarićMarijan VlakNiko KranjčarBruno PetkovićAnte Čačić

Ostale Vijesti