'Anonimni' Hrvati koji zabijaju diljem Europe: Neki bi mogli biti zanimljivi i - Niki Kovaču! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 22.02.15. | 14:00

Za Marija Mandžukića znate, ali tko su ostali najbolji hrvatski golgeteri u inozemnim ligama?

Prva HNL ove zime ostala je bez dva najbolja strijelca. Andrej Kramarić, autor 21 pogotka prošle jeseni u dresu Rijeke, otišao je u Leicester, dok je Duje Čop, strijelac 12 golova za Dinamo, preselio u Cagliari. Ljestvicu strijelaca u domaćoj ligi tako predvodi Dejan Radonjić s 10 pogodaka za Istru, a onda slijede Soudani, Caktaš, Gotal, Henriquez...

U ovom trenutku Hrvatska u TOP europskim ligama ima dva raspoložena golgetera. Jedan je naš najbolji napadač Mario Mandžukić u Atletico Madridu, a drugi bivši reprezentativac Nikica Jelavić koji je baš jučer osmim golom sezone i ukupno 12. u dresu Hull Cityja postao najbolji strijelac tog kluba u povijesti Premierligi. Međutim, i u manje poznatim ligama ima uspješnih Hrvata... Neke od njih domaća javnost zna od ranije, a neki bi tek mogli postati poznati. Tko zna, možda i zanimljivi izborniku Niki Kovaču. Ovo su njihove priče:

1. PERO PEJIĆ (16 golova, Kukesi - Albanija)

Iskusni Pero Pejić sasvim sigurno ne treba Niki Kovaču, ali najučinkovitiji je Hrvat u inozemnim ligama. Ovaj 32-godišnjak zabio je 16 prvenstvenih golova za albanski Kukesi i uvjerljivo je vodeći strijelac tamošnje Superlige. Rođenog Makarana mnogi će se sjetiti iz Slaven Belupa, gdje je igrao od 2003. do 2007. godine. Kasnije je bio u Austriji, pa se nakratko vratio u Hrvatsku (Croatia Sesvete), a igrao je i u Saudijskoj Arabiji. U Albaniji je od 2011., a u Kukesi je stigao prošlog ljeta iz Skenderbeua. Brojnim golovima isplaćuje godišnju gažu od 80 tisuća eura.

2. IVAN SANTINI (13 golova, Kortrijk – Belgija)

Santini je jučer zabio četiri gola i izbio na vrh ljestvice strijelaca belgijske Pro lige. Njegov 'maleni' Kortrijk jedna je od najljepših nogometnih priča ove sezone diljem Europe, a 189cm visoki Zadranin definitivno bi mogao postati interesantan i Kovaču. Tek mu je 25 godina, nekada je zabijao i u HNL-u za Zadar, a nakon neuspješne epizode u Bundesligi (Freiburg) skrasio se u Belgiji. Lani je za Kortrijk poentirao 15 puta, sada je pitanje vremena kada će nadmašiti taj učinak. Osim golovima, ističe se i brojnim asistencijama.

3. BOJAN VRUČINA (12 golova, Škendija – Makedonija)

Dijete Varteksa nogometno ime izgradilo je u Slaven Belupu. Bojan Vručina zabio je 46 golova u Prvoj HNL, a svojedobno je bio i želja Zdravka Mamića. No umjesto u Dinamo, otišao je u Njemačku, a potom i Izrael, te Grčku. Vratio se nakratko u Koprivnicu, a sezonu 2012/13 odradio je u mađarskom Kaposvaru. Sreću je potom tražio i očigledno pronašao u Makedoniji, jer s 12 golova za Škendiju prvi je strijelac lige. Međutim, 30 mu je godina i jasno da je svoje za reprezentaciju odigrao, od 2004. do 2010. godine, kada je hrvatski dres oblačio 10 puta i zabio jedan gol.

4. MATEJ JELIĆ (10 golova, Žilina – Slovačka)

Jelić je rođen u Našicama, a u juniorskim danima kratko je bio i u Dinamu. Seniorski nogomet igrao je za Lokomotivu, Lučko, Karlovac i Rudeš. Zabijao je u drugoligaškom rangu, no u Prvoj HNL nije ostavio značajan trag. Sada odrađuje drugu sezonu u Žilini, a s 10 golova vodeći je strijelac slovačke lige nakon prvog dijela sezone. Ima 24 godine.

5. IVAN BREČEVIĆ (8 golova, AEK – Grčka)

Brečević je 27-godišnjak rodom iz Istre, koji se prvoligaškim golovima istaknuo u Sloveniji, dok je u Hrvatskoj ostao nezamijećen noseći kratko dres Šibenika prije četiri godine. U ljeto 2013. napravio je potez karijere i otišao u posrnulog grčkog velikana, AEK iz Atene. Robusni centarfor glavni je predvodnik AEK- na putu zdravog oporavka i povratka u elitu. Prošle sezone u 3. ligi imao je 15 golova u isto toliko nastupa, a u aktualnoj drugoligaškoj kampanji zabio je osam pogodaka u deset utakmica. U prosjeku mu 69 minuta treba za pogodak, a brojni AEK-ovi navijači ga obožavaju.


Tagovi

Niko KovačHrvatska nogometna reprezentacijaDuje ČopAndrej KramarićMario MandžukićPero PejićBojan VručinaŽilinaMatej JelićAEKIvan BrečevićKortrijkIvan Santini

Ostale Vijesti