Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Andrijašević kao kapetan Zhejianga kreće u pohod na Super ligu: „Šokirala me ta klupska odluka“

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 07.01.22. | 09:23

Bivši veznjak Hajduka, Dinama i Rijeke sutra igra prvu od dvije najvažnije utakmice sezone, a iako je tisućama kilometara udaljen od Lijepe naše, nema smisla isticati da i dalje prati HNL.

Franko Andrijašević ovog je ljeta potpisao ugovor života. Nije otišao u Ligu petice i potpisao za nekog od velikana europskog nogometa, ali je zato u Kini pronašao ono što mu je u ovoj fazi karijere bilo najpotrebnije. Igra za ZJ FC, drugoligaša, ali možda ne još zadugo. Naime, njegova momčad dogurala je do doigravanja za ulazak u Superligu. Protivnik će im biti Qingdao, klub s kojim je ne tako davno Dajen Radonjić raskinuo suradnju i koji je netom završenu sezonu okončao na posljednjem mjestu Super lige.

U posljednje četiri utakmice Zhejiang FC upisao je četiri pobjede, a Andrijašević je zabio tri pogotka. Uvjerljivo je najveća zvijezda momčadi, s tim da je u klubu i Brazilac Matheus koji je veliki trag ostavio u dresu Brage i Dnipra. Ipak, Matusu je 38 godina, trećem strancu u momčadi Nyashu Mushekwiju iz Zimbabvea je 34, a jasno je da bi ulaskom u Super ligu spomenuti dvojac postao bivši.

Ove subote na rasporedu je prva od dvije utakmice doigravanja, a bivši kapetan Rijeke je u razgovoru za Novi list ispričao kakav mu je život u Kini.

„Početak je bio malo težak. Sve mi je bilo novo, ne samo sredina. U početku nisam ni često igrao jer je pravilo da mogu igrati samo dva stranca. Bio sam treći izbor, a prva dvojica su sedam, osam godina igrali u Kini i imali su prednost, što je normalno. No, kako se kaže, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Nažalost, Brazilac Matheus se ozlijedio, nezgodno je pao na rame i nije ga bilo mjesec dana. Meni se otvorilo, Bogu hvala, sve je ispalo kako treba, čak su mi u posljednje dvije utakmice dali kapetansku traku. Ta klupska odluka me pozitivno šokirala. Situacija se preko noći promijenila na bolje“, istaknuo je Andrijašević koji je svjestan da će cijela sezona njegove momčadi stati u nadolazeća dva ogleda 8. i 12. siječnja.

„Cijele sezone borili smo se za Super ligu. Dobro je što dvije momčadi ulaze direktno, a treća i četvrta preko kvalifikicija. Prethodnih sezona samo je prvi ulazio direktno, a druga momčad je morala u kvalifikacije. Sada se otvorilo da još koji klub uđe. Čeka nas Qingdao, posljednji sastav Super lige. Bolji iz dviju utakmice iduće će sezone igrati Super ligu. Nema ni pravila gola u gostima, igra se u nekakvom balonu zbog koronavirusa.“

Naravno, i na 'drugoj stani svijeta' Andrijašević prati HNL, prije svega Rijeku gdje ima status klupske legende.

„Teško mi je reći kakva je sada situacija, došlo je dosta novih igrača. No, po rezulatatima vidim da je atmosfera dobra. Što se tiče pobjedničkog mentaliteta, imam osjećaj da im u nekim trenucima nedostaje ono nešto više, pogotovo kada pogledamo posljednje utakmice na Rujevici. U nekim trenucima se odlučuje tko bi na kraju mogao biti prvak. No, kada pogledamo da tri momčadi imaju 40 bodova, nije da se ne može… U ovih pola sezone Dinamo nije bio na nekoj razini, ne toliko što se tiče igre, već rezultata. Postojala je prilika da Rijeka možda pobjegne na neki bod više, iako je na početku sezone malo tko očekivao ovakav učinak. Na kraju se Dinamo vratio, praktički je prvi. Sada će u drugom dijelu biti puno teže. Rijeka je pokazala da može i bori se s najslabijom artiljerijom, ne zato što mislim da su to igrači s manje kvalitete, već kada pogledamo financijsku stranu, od Dinama, Osijeka i Hajduka, puno se novaca uložilo u usporedbi s Rijekom, to su dvostruko ili trostruko veći ugovori. Zato Rijeka, klub, igrači i sam stožer mogu biti ponosni na to što su napravili do sada. A mi koji to gledamo sa strane, željeli bismo još više, što je normalno. Smatram da u životu uvijek treba težiti najvišem.“

Cijeli intervju Franka Andrijaševića za Novi list pročitajte OVDJE


Tagovi

Franko AndrijaševićKineska nogometna liga

Ostale Vijesti