Action Images / John Sibley Livepic
Action Images / John Sibley Livepic

Anatolij Timoščuk izbrisan iz ukrajinskog nogometa

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 11.03.22. | 17:57

Stvar se za bivšeg reprezentativca zakomplicirala nakon što se nije javno izjašnjavao oko svog stava oko rata, a nije ni odlučio dati otkaz na mjesto pomoćnika u Zenitu

Nakon što nije javno osudio rusku invaziju na svoju državu, CV Anatolija Timščuka je i službeno izbrisan iz knjiga Ukrajinskog nogometnog saveza. Stvar se za Timoščuka zakomplicirala nakon što se nije javno izjašnjavao oko svog stava oko rata, a nije ni odlučio dati otkaz na mjesto pomoćnika u Zenitu. Taj je potez, odnosno šutnja, razbjesnila ukrajinsku javnost pa su iz tamošnjeg Saveza odlučili bivšem igraču Šahtara, Zenita i minhenskog Bayerna oduzeti sve osvojene trofeje u Ukrajini, dok je njegovo ime izbrisano iz svih nacionalnih registara igrača.

Nakon razmatranja žalbe Odbora za etiku i fair play, Kontrolno-disciplinsko povjerenstvo Ukrajinskog saveza se odlučilo na tako radikalan potez. Osim toga, doživotno mu je zabranjen rad u nogometu u Ukrajini.

Inače, Timoščuk je rekorder svoje zemlje sa 144 nastupa u nacionalnom dresu, igrao je četvrtfinale Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj, a tri je puta biran i za najboljeg igrača Ukrajine. No i ta priznanja će mu biti oduzeta za zelenim stolom.

Timoščuk se odlučio na zavjet šutnje od samog početka rata 24. veljače, a što su mu mnogi bivši i sadašnji reprezentativni suigrači jako zamjerili. No, niti nakon oštrih sankcija Timoščukuovo viđenje situacije nije stiglo do javnog etera. Ukrajinski mediji su se jednoglasno složili s odlukom Saveza oko igrača koji je u svojoj karijeri bio tri puta nacionalni prvak sa Šahtarom, a tome je pridodao i tri osvojena Kupa. Igračku karijeru je pak završio u redovima kazahstanskog Kairata 2016. godine, a od 2017. godine obavlja dužnost pomoćnog trenera u Zenitu.


Tagovi

UkrajinaŠahtarZenit

Ostale Vijesti