REUTERS/Eric Gaillard
REUTERS/Eric Gaillard

Allons-y: PSG je nedodirljiv, Tudor u ‘ratu’ s igračima, Majer očekuje dodatnu afirmaciju, a Jakoliš prvi gol

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 06.08.22. | 08:50

U novu sezonu Ligue 1 branitelj naslova ulazi kao apsolutni favorit za naslov, a nekoliko će se klubova boriti za mjesto u Ligi prvaka, odnosno za ostanak.

S jučerašnjom utakmicom između Lyona i Ajaccia u Lyonu započela je nova sezona francuske Ligue 1, na glasu kao nekako najmanje zanimljiva Liga petice. Jer, prvak je, praktički, već poznat i prije prvog sučevog zvižduka, a ostaje dvojba koja će dva kluba uz PSG izboriti Ligu prvaka te, dakako, koja će četiri kluba ispasti iz lige. A nama će francusko prvenstvo biti zanimljivo i zbog Igora Tudora, novog trenera viceprvaka Marseillea te Lovre Majera kojeg se već nakon jedne sezone u Rennesu počelo povezivati s PSG-om.

Paris Saint Germain u novu sezonu francuske Ligue 1 ulazi s novim trenerom Christopherom Galtierom (55) kao branitelj naslova i apsolutni favorit za osvajanje nove titule. Parižanima imena poput Lea Messija, Kyliana Mbappea, Neymara, Verattija, Hakimija, Sergia Ramosa, Marquinhosa i Gianluigia Donnarumme očito nisu bila dovoljna, te je jedan od najbogatijih klubova svijeta ovog ljeta otkupio ugovor Nuna Mendesa, zatim doveo Vitinhu iz Porta, Renata Sanchesa iz Lillea, desnog beka Nordija Mukielea i mladog napadača Huga Ekitikea iz Reimsa za ukupno 106 milijuna eura (s time da je Ekitike stigao na posudbu uz mogućnost kupnje na kraju sezone za 30 milijuna eura). A još se s posudbe vratio i španjolski reprezentativac Pablo Sarabia...

S druge strane, klub je od stožernih igrača ostao tek bez Angela Di Marije koji je besplatno prešao u Juventus. Prema tome, super-moćna momčad PSG-a, koja je prošlu sezonu završila s 15 bodova prednosti ispred Marseillea, u novu ulazi još moćnija. Da ne duljimo s pričom oko ‘sigurnog’ novog prvaka, dovoljno je pogledati dvije ‘idealne’ postave Parižana. Napomenimo kako u njih nisu stali Mauro Icardi, mladi napadač Arnaud Kalimuendo, Rafinha, Leandro Paredes, Thilo Kehrer, Sergio Rico...

Osim na zvijezde PSG-a fokus javnosti bit će usmjeren na preostale momčadi iz prošlosezonskog vrha ljestvice među kojima je i Tudorov Marseille. Igor Tudor postao tek peti Hrvat na klupi jednog francuskog kluba. Legendarni Tomislav Ivić vodio je Marseille i Paris Saint Germain, Miroslav Blažević bio je trener Nantesa, Boro Primorac je prije dolaska u Arsenal vodio Cannes i Valenciennes, a posljednji je na klupi kluba koji se natjecao u Ligue 1 bio Niko Kovač koji je do prošle sezone vodio Monaco.

Tudorove brutalne trenažne metode nisu najbolje ‘sjele’ domaćim igračima, prema izvještajima iz francuskih medija. Cijela priča otišla toliko daleko da je predsjednik kluba Pablo Longoria organizirao konferenciju za medije, stao u obranu Tudora, rekao da je trener iznad igrača, ali da je, isto tako, klub iznad trenera. Iza Marseilla su neuvjerljive pripreme, klub je već napustio pomoćni trener Mauro Camoranesi, kao slobodni igrač otišao je ‘kapitalac’ Boubacar Kamara, a otkupljeni su igrači koji su prošlu sezonu bili na posudbi (Mateo Guendouzi, Cengiz Under, Arkadiusz Milik, Pau Lopez), a još su stigli Luis Suarez iz Granade, Jonathan Clauss iz Lenesa i Isaak Toure iz Le Havrea.

Tudora je, dakako, u Marseilleu dočekao i jedan o trojice Hrvata u Ligue 1, Duje Ćaleta Car koji će se igrama na jugu Francuske pokušati izboriti za mjesto u avionu za Katar 2022.

A drugi od trojice Hrvata u Ligue 1 je još jedan hravtski reprezentativac. Lovro Majer je odradio sjajnu debitanstku sezonu u Rennesu, ali njegov klub nije uspio izboriti plasman u Ligu prvaka. Sezonu su završili na četvrtom mjestu. Rennes je ostao bez wunderkinda, 17-godišnjeg Mathysa Tela koji je za 20 milijuna eura prešao u Bayern, a otišao je i Nayef Agueard (West Ham), koji će se u dresu Maroka suprotstaviti Hrvatskoj na idućem Mundialu. Kao njegova zamjena stigao je Arthur Theate iz Bologne, te veteranski golman Steve Mandanda iz Marseillea.

Rennes i dalje ima iznimno zanimljivu i potentnu mladu momčad, pogotovo u napadačkom dijelu. Kamaledeen Sulemana, Jeremy Doku, Gaetan Laborde, Martin Terrier i naš Lovro Majer garancija su ofenzivnog i atraktivnog nogometa. Od Rennesa možemo očekivati još jednu borbu za plasman u Ligu prvaka. Do trona teško da će moći, gotovo nemoguće...

Treći Hrvat u Ligue 1 je Marin Jakoliš koji brani boje Angersa, 14. iz prošle sezone. Jakoliš još uvijek čeka svoj prvijenac u prvenstvu Francuske, a od njegove se momčadi i ove sezone očekuje borba za ostanak, kao i od Clermonta, novog kluba bivše Dinamove ‘devetke’ Komnena Andrića.

Osim Angersa i Clermonta, najveći kandidati za ispadanje su povratnici u elitu Toulouse, Auxerre i Ajaccio, zatim Troyes, Lorient, možda i Brest. A što se tiče borbe za Ligu prvaka (ne i naslov) najviše možemo očekivati od Monaca, Lyona, Nice, Lillea te, dakako, ranije spomenutih Marseillea i Rennesa.

Posebno zanimljivo će biti ispratiti Lyon koji je jako dobro trgovao ovog ljeta. Kao slobodne igrače u kadar je vratio Alexandrea Lacazettea i Corentina Tolissa koje je 2017. prodao za ukupno 94.5 milijuna eura u Arsenal, odnosno Bayern. Lavovi su još doveli argentinskog lijevog beka Nicolasa Tagliafica i mladog Johanna Lepenanta iz Caena, a od značajnih odlazaka bilježe povratak Tanguya Ndombelea s posudbe u Tottenham, odnosno Emersona u Chelsea.

Sve u svemu, Lyon je jedina momčad koja naizgled može ugroziti Parižane na vrhu. Ali, samo naizgled... Koliko je PSG u prednosti u odnosu na ostatak lige dovoljno govori podatak da je vrijednost pariške momčadi prema Transferamrktu veća od vrijednosti Monaca, Lyona i Marseillea – tri iduće momčadi po vrijednosti – zajedno.

Pa neka igre farmera počnu...

Ligue 1, prvo kolo

Petak, 5. kolovoza

Lyon - Ajaccio, 2:1

Subota, 6. kolovoza

Strasbourg - Monaco, 17.00

Clermont - Paris Saint Germain, 21.00

Nedjelja, 7. kolovoza

Toulouse - Nice, 13.00

Lille - Auxerre, 15.00

Lens - Brest, 15.00

Angers - Nantes, 15.00

Montpellier - Troyes, 15.00

Rennes - Lorient, 17.05

Marseille - Reims, 20.45

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+


Tagovi

Ligue 1FrancuskaParis Saint-GermainMarseilleOlympique MarseilleRennesLyonLovro MajerIgor TudorMarin JakolišChristophe GaltierKomnen AndrićClermon FootAngersMonacoNiko Kovač

Ostale Vijesti