REUTERS/Siphiwe Sibeko
REUTERS/Siphiwe Sibeko

Afrika: Osam reprezentacija izborilo je završnu fazu kvalifikacija za Mundijal, ali jednu možda izbace za zelenim stolom

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 17.11.21. | 20:49

Obala Bjelokosti i Južna Afrika nisu uspjeli proći skupinu.

Jučer je odigrano posljednjih 10 utakmica drugog kruga afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. U izravnim dvobojima za treći krug Kamerun je pogotkom Karla Toka Ekambija svladao Obalu Bjelokosti s 1:0 i ostavio Slonove bez plasmana u posljednji krug kvalifikacija.

Alžiru je u skupini A bio dovoljan i bod protiv Burkine Faso na domaćem terenu. Pustinjske lisice povele su pogotkom Riyjada Mahreza u 21., da bi do poluvremena izjednačio Zakaria Sanogo. Sofiane Feghouli doveo je Alžir u novo vodstvo u 68., a Burkina Faso je do drugog izjednačenja stigla u 84. nakon što je Issoufou Dayo realizirao kazneni udarac. No, do kraja gosti nisu uspjeli prirediti senzaciju.

Alžir je tako nastavio seriju utakmica bez poraza koja se sada protegnula na 33 utakmice u nizu. Podsjetimo, Talijani su nedavno uspostavili svjetski rekord od 37 uzastopnih utakmica bez poraza, na drugom mjestu su Brazil (1993-1997) i Španjolska (2007-2009) s 35., a Alžir je četvrti s 33 utakmice od posljednjeg poraza A reprezentacije, 16. listopada 2018. na Afričkom kupu nacija od Benina (0:1).

DR Kongo je pobijedio Benin rezultatom 2:0, ali je njihov izbornik, Argentinac Hector Cuper napravio amatersku pogrešku koja bi njegovu reprezentaciju mogla koštati Mundijala. Naime, bivši trener Valencije, Intera i Parme je krajem utakmice napravio izmjenu koju prema pravilima nije smio. Zaboravio je da prema novim pravilima smije promijeniti petoricu igrača, ali samo u tri različita navrata. Argentinac je to napravio u četiri navrata, a kobna zamjena dogodila se u 90. minuti kad je Joel Ngandu Kayamba ušao umjesto ozlijeđenog Bena Malange Ngite. Benin će se žaliti, što bi vrlo lako moglo izbaciti Kongo iz baraža.

10 reprezentacija koje će igrati treći, posljednji kvalifikacijski krug su: Alžir, Kamerun, DR Kongo ili Benin, Egipat, Gana, Mali, Maroko, Nigerija, Senegal i Tunis.

Tih 10 reprezentacija bit će podijeljeno u pet parova koje se igraju na dvije utakmice. Pet pobjednika izborit će plasman na Svjetsko prvenstvo.

Utakmice trećeg kruga igraju se od 21. do 29. ožujka 2022. Ždrijeb parova održat će se 18. prosinca 2021. u Dohi.


Tagovi

afrički nogometkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godineKvalifikacije za Svjetsko prvenstvoSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Katar 2022

Ostale Vijesti