Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

A što sad? Nakon finala Kupa za neke kreće Liga nacija, a nova sezona 1.HNL već sredinom srpnja

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 22.05.22. | 08:28

U subotu je spušten zastor na još jednu sezonu 1.HNL, a 32. izdanje iste kreće vrlo brzo.

Piše: Niko Rukavina

Kada će netko u nekoj srednjoj ili daljoj budućnosti baciti oko na tablicu jučer završene sezone 1.HNL neće vidjeti ništa čudno. Dinamo je opet prvi, Hajduk drugi, Slaven Belupo sedmi, a Istra 1961 deveta. Međutim, sezona je bila nevjerojatno napeta. Četiri kluba dugo su se tukla za naslov, a zamalo smo u posljednjem kolu gledali nesvakidašnji susret između Dinama i Hajduka koji je mogao odlučivati o naslovu. Ovo je bila prva sezona nakon 13 godina u kojoj je Hajduk bio konkurentan za naslov. Ovo je bila prva sezona u kojoj je Dinamo nakon 13 godina imao plebiscitarnu podršku publike. Ovo je bila sve samo je 'normalna' sezona.

Sezona još, dakako, nije završila. Pred nama je finale Hrvatskog kupa u kojem se, 26. svibnja na Poljudu, susreću dva jadranska rivala, Hajduk i Split.

A što kada završi i to finale Kupa, možda se pitate? Ništa, posebno, idemo na kratki odmor i vrlo smo brzo na novim prvoligaškim terenima.

Vratari tri hrvatska kluba Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Nediljko Labrović, zatim branič Josip Šutalo te napadači Mislav Oršić i Marko Livaja na godišnji odmor će malo kasnije od ostatka HNL-družine. I to čak tri tjedna! Pred njima su četiri utakmice novog izdanja Lige nacija koje Hrvatska igra 3. i 6. lipnja protiv Austrije i Francuske u Osijeku i Splitu, a onda putuje u Kopenhagen (10. lipnja) i Pariz (13. lipnja).

S godišnjim odmorom pričekati će i Dominik Kotarski (Gorica/Ajax), Nikola Čavlina (Dinamo), Karlo Sentić (Varaždin), David Čolina (Hajduk), Nikola Soldo (Lokomotiva), Hrvoje Smolčić (Rijeka/Eintracht), Roko Jurišić (Hrvatski dragovoljac), Martin Baturina (Dinamo), Jurica Pršir (Gorica), Toni Fruk (Gorica), Veldin Hodža (Hrvatski dragovoljac), Luka Stojković (Lokomotiva), Antonio Marin (Šibenik/Dinamo), Lukas Kačavenda (Lokomotiva), Stipe Biuk (Hajduk), Dion Drena Beljo (Istra 1961/Osijek) koji s U21 reprezentacijom love plasman na U21 Euro. Pred Hrvatskom su ostala još dva gostovanja, 3. lipnja u Norveškoj i 8. lipnja u Estoniji. Hrvatskoj je za plasman na Euro potreban bod protiv Norveške.

Taman kada završili Liga nacija (13. lipnja), hrvatski prvoligaši polagano će se početi pripremati za nove izazove. Jer, iduća sezona 1.HNL počinje već 16. srpnja!

Tjedan dana prije toga, 9. srpnja, Dinamo i pobjednik Kupa između Hajduka i Rijeke odigrat će domaći Superkup. Prema tome, Dinamo će sa sezonom krenuti jednako rano kao i lani. Plavima europski izazovi započinju 19. ili 20. srpnja utakmicom drugog pretkola Kvalifikacija za Ligu prvaka (da ruski klubovi nisu izbačeni iz natjecanja Dinamo bi krenuo sa sezonom već 5. ili 6. srpnja), a 21. srpnja sa svojim europskim nastupom krenut će Osijek u drugom pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Poraženi iz dvoboja Hajduk - Rijeka (26. svibnja), s euro-sezonom kreće kada i Dinamo i Osijek, a osvajač Kupa ostvaruje direktni plasman u treće pretkolo Konferencijske lige, dakle, s euro-sezonom kreće tek 3. kolovoza.

Prvenstvo se igra do 13. studenog kada kreće zimska pauza zbog Svjetskog prvenstva koje će se od 21. studenog do 18. prosinca održati u Kataru.

Što sad?

26. svibnja Finale Hrvatskog nogometnog kupa: Hajduk - Rijeka

3.-8. lipnja Dvije posljednje utakmice kvalifikacija za U21 Euro

3.-13. lipnja Četiri utakmice Lige nacija

19. lipnja Početak priprema za hrvatske klubove

9. srpnja Superkup: Dinamo - Hajduk/Rijeka

16. srpnja Početak nove sezone 1.HNL

19. ili 20. srpnja Početak nove euro sezone za Dinamo

21. srpnja Početak nove euro sezone za Osijek i Hajduk/Rijeku

3. kolovoza Početak nove euro sezone za Hajduk/Rijeku

13. studenog Posljednje kolo 1.HNL prije zimske stanke

21. studenog-18. prosinca Svjetsko prvenstvo u nogometu (Katar)


Tagovi

Prva HNLHrvatski SuperkupHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti