11 HNL igrača koji će ovog ljeta promijeniti klub

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 01.08.20. | 10:25

Hrvatsku ligu ovog će ljeta sigurno napustiti nekoliko kapitalaca.

Ovoljetni prijelazni rok bit će definitivno najneobičniji u posljednjih podosta godina. Pandemija koronavirusa u potpunosti je poremetila nogometni kalendar, a osim klupskih i reprezentativnih natjecanja, promjene je doživio i prijelazni rok. On će u Njemačkoj, Engleskoj, Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj i Rusiji trajati do određenog datuma u listopadu. Toj se praksi priključila i Hrvatska tako da je u Lijepoj našoj 'mercato' otvaren 27. srpnja i trajat će do 18. listopada.

S obzirom na to da nova prvenstvena sezona počinje već 15. kolovoza, jasno je da će HNL klubovima ostati jako malo vremena da kompletiraju rostere do njenog početka i sigurno će do sredine listopada biti pregršt rošada unutar kadra naših prvoligaša. Iako je tržište ozbiljno načeto financijskim reperkusijama pandemije, za očekivati je i ovog ljeta nekoliko velikih izlaznih transfera iz naše lige, a mi izdvajamo momčad sastavljenu od igrača koji bi mogli napustiti HNL.

Dominik Livaković već je prošlog ljeta bio na korak od odlaska iz Dinama. Posao s Montpellierom bio je praktički na koračić do realizacije, dogovoreno je 9.5 milijuna eura na ime odštete, ali je Dinamo tražio Francuze da pričekaju odigravanje još jednog pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka.

„Postigli smo dogovor oko odštete, ali igraču nije dozvoljeno da dođe na liječnički pregled. Zbog toga ćemo se okrenuti drugim opcijama. Ne možemo čekati da Livaković za Dinamo odigra još jedno kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, odnosno da čekamo još dva tjedna“, komentirao je tada predsjednik Montpelliera Laurent Nicollin. Nakon što se reprezentativna 'jedinica' nije prodala, uslijedila je sezona u kojoj je Livaković odlično branio u Ligi prvaka, a u međuvremenu je jučerašnjim korekcijama cijena postao najskuplji HNL eksponat. Prema Transfermarktu vrijedi 12,5 milijuna eura i u slučaju da sleti ponuda u tom rangu, za očekivati je da Modri utrže Livakovića.

Daniel Štefulj ove je sezone prošao put od potpunog anonimca do standardnog člana udarnih 11 Rijeke. Sezonu je započeo u Varaždinu, ali ga je Rijeka silom neprilika vratila na Rujevicu. Taj potez pokazao se kao pravi Jackpot jer je mladi lijevi bek pokazao je on materijal za velike stvari, a osim fantastičnog ubačaja, veoma je dobar i u odrađivanju defenzivnih zadaća. Igra konstantno, Rožman mu vjeruje, a od njegovog dolaska jako je profitirao i prvi topnik HNL-a Antonio – Mirko Čolak kojem je Štefulj „namjestio“ četiri pogotka. Naravno, nije trebalo dugo čekati da se na Rujevicu „sjate“ razni europski skauti, a još prije nekoliko mjeseci pisalo se kako za Štefuljom dolaze upiti iz njemačke Bundeslige. Iako prema Transfermarktu vrijedi svega 300 tisuća eura, nema sumnje da će Mišković i ostatak družine za ovog iznimno talentiranog beka tražiti minimalno dva milijuna eura. Ponavljamo, minimalno.

Ardian Ismajli možda nije „prvi stoper“, ali je zato jedan od onih čije su predstave konstantne i koji malim, ali sigurnim koracima, iz utakmice u utakmicu napreduje. Ismajli je u Split stigao u veljači 2016. godine iz kosovskog KF 2 Korrikua. Prvih šest mjeseci proveo je u drugoj momčadi Hajduka da bi se onda na ljeto priključio prvoj momčadi. Iako je u početku bio dosta osporavan, malo po malo Isamjli je uhvatio kontinuitet te se u posljednje dvije sezone prometnuo u standardnog igrača splitske momčadi. To je uočila i talijanska Verona, koja potencijalnu zamjenu za Amira Rrahmanija (odlazi u Napoli) vidi upravo u stoperu Hajduka.

Dinamu slijedi određeni redizajn u narednom periodu, to je već neko vrijeme jasno. Izgledni su odlasci mnogih igrača, a prema pisanju medija, prvi su na redu Lešković, Hajrović, Pinto, Moubandje i Emir Dilaver. Upravo je potonji vrlo zanimljiv jer je neizostavan član udarne momčadi Modrih još otkako ga je u plavo jato doveo Nenad Bjelica. No, s obzirom na to da je Theophile – Catherine produžio ugovor, Dino Perić se vraća iz ozljede, a tu su još i domaći potencijali Joško Gvardiol i Josip Šutalo, upravo je Dilaver najizgledniji stoperski kandidat za prodaju. U najboljim je igračkim godinama, a ugovor mu traje još dvije godine. Svi preduvjeti za ovoljetnu prodaju su tu.

Za kraj obrambene četvorke mjesto desnog beka rezervirano je za Josipa Juranovića. Sada već bivši dokapetan Hajduka stigao je na Poljud u siječnju 2015. godine kada je stigao iz trećeligaša Dubrave, a upisao je 165 nastupa u kojima je postigao tri gola i 15 asistencija. Prije nekoliko je dana kompletirao odlazak u poljsku Legiju, a Bilima je pripalo 700 tisuća eura odštete i 10% od idućeg transfera. 

U veznom redu nalaze se tri igrača, a prvi je na redu Hamza Barry. Gambijskom veznjaku ugovor s Hajdukom je istjecao 30. lipnja, ali kako se sezona produžila zbog pandemije koronavirusa, Barry je produžio suradnju na još mjesec dana kako bi istu mogao završiti te pomoći klubu. Hamza je u Hajduk stigao u ljeto 2017. godine iz ciparskog Apollona za 250 tisuća eura, a u dresu „Majstora s mora“ je skupio 132 nastupa, zabio 10 golova i pridodao 11 asistencija.

Stjepan Lončar ove je sezone doživio pravu igračku afirmaciju. Zahvalni veznjak svojim dobrim igrama dogurao je čak i do reprezentacije BiH, a njegova najveća kvaliteta je ta što može jednako kvalitetno odigrati na više pozicija. Ljevak s ogromnim kapacitetom pluća raste iz utakmice u utakmicu, interesa za njim ne manjka (spominju se Italija, Španjolska i Njemačka), a na njemu bi Rijeka mogla ostvariti jako veliku zaradu. Od svojeg dolaska u Rijeku Lončar je ukupno odigrao 70 utakmica, a zabio je devet pogodaka. Spomenimo još da ga Transfermarkt vrednuje na 1,2 milijuna eura, ali njegove igre ove sezone su bile takve da iznos ispod 2,5 – tri milijuna eura ne dolazi u obzir.

Jedan od najistaknutijih pojedinaca Hajduka na jesen je bio mladi Darko Nejašmić. Mladić rođen u siječnju 1999. godine bio je standardan u udarnoj postavi trenera Damira Burića tijekom jeseni. Tako je u prvom dijelu ove sezone odigrao čak 17 utakmica za Splićane u Prvoj HNL, zabio dva gola i dodao jednu asistenciju. No, smjenom na klupi i dolaskom Igora tudora potpuno je pao u drugi plan i nijednom u drogom dijelu sezone nije upisao 90 minuta. Dapače, samo je jednom zaigrao više od 60 minuta i to u porazu od Gorice. S obzirom na sjajnu jesen i činjenicu da je mladi reprezentativac, Nejašmić je jedan od igrača na kojima bi Hajduk mogao dobro zaraditi i nikoga neće iznenaditi ako napusti Poljud vrlo skoro.

Iza Mirka Marića sezona je karijere. Dugo je bio vodeći strijelac Prve HNL, ali mu je na koncu tu titulu oduzeo Antonio Mirko Čolak. Prva špica Osijeka je u 35 utakmica 20 puta tresla protivničke mreže, dodao je i šest asistencija. Ako uzmemo u obzir da ima 25 godina i tek ulazi u najzreliju igračku dob, Marić predstavlja najvrijedniji eksponat u izlogu slavonskog prvoligaša i sve se glasnije priča o njegovoj prodaji. Interes je postojao od strane Dinamo Kijeva, kao i iz Italije, a ako zabije i u nekom od europskih pretkola te se time dodatno iskaže zainteresiranim klubovima, Osijek bi trebao ostvariti najviši izlazni transfer u karijeri.

Kao što smo nedavno doznali, Kristijan Lovrić 99,9% odlazi iz Gorice te mu je utakmica protiv Slaven Belupa bila posljednja u „bijelom“ dresu. U posljednje dvije sezone Lovrić je u dresu Gorice odigrao ukupno 63 utakmice u svim natjecanjima, a pritom je uspio postići 25 pogodaka što je i više nego dobro za jednog veznjaka. Čelnike kluba zadovoljilo bi između 3.5 i četiri milijuna eura, a ako još uslijedi i poziv Zlatka Dalića za rujanska okupljanja, možda bi u Veliku Goricu moglo kapnuti nešto više.

Za kraj nam je ostao Antonio Čolak, prvi strijelac Prve HNL sa 20 golova u 32 nastupa. Nedavno je Damir Mišković izjavio kako su svi igrači Rijeke na prodaju jer je to jedini način da klub financijski ostane stabilan i na jednakoj razini kao i dosad, a za Čolaka navodno postoji interes iz Dinama. Točnije, barem je postojao do prije nekoliko dana. U međuvremenu su Modri vratili Marija Gavranovića pa je upitno jesu li i dalje u kombinacijama za Čolaka, no čak i ako tome nije slučaj, ne sumnjamo da će ovakav strijelac lako naći novog poslodavca. Spomenimo i kako je na početku sezone Čolak već bio na izlaznim vratima kluba jer je Rijeka prihvatila ponudu Rennesa od 3.7 milijuna eura. Bila je obavljena i prva runda razgovora, ali Čolak se ozlijedio u utakmici protiv Genta i time je propao njegov odlazak u Francusku. Poslije sezone u kojoj je poharao protivničke mreže, Čolak bi mogao postići još veću cijenu.

(foto: Luka Stanzl/Igor KraljPixsell)

 

 

 


Tagovi

Ardian IsmajliJosip JuranovićEmir DilaverDominik LivakovićDaniel ŠtefuljAntonio-Mirko ČolakMirko MarićHamza Barry

Ostale Vijesti