Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Stopostotni Sesar želi pobjedu nad Ukrajinom, pa onda i vjerojatni okršaj s Atamanovom Turskom u finalu

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 18.08.23. | 08:43

Ukrajince znamo dosta dobro. Tako smo na lanjskom Eurobasketu odigrali (i pobijedili) neizvjesnu utakmicu u kojoj je Hrvatskoj trebala pobjeda s manje od osam razlike kako bi imala lakši ždrijeb u nokaut fazi, ali dobro znamo što se kasnije dogodilo (čitaj Lauri Markkanen)

Tri pobjede u Istanbulu, a ukupno deset računajući sve utakmice, pa i one prijateljskog karaktera ovog ljeta, nisu mala stvar. Ta spoznaja dobiva na težini kada se zna da je riječ o hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji, koja ovakav niz ne pamti dugo vremena. Izbornik Josip Sesar je, naime, još uvijek neporažen, a s obzirom na igru kakvu su njegovi izabranici prezentirali na pretkvalifikacijskom turniru u Istanbulu, lako je moguće da tako ostane i danas, nakon polufinalne utakmice protiv Ukrajinaca (16 sati).

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A Ukrajince znamo dosta dobro. Tako smo na lanjskom Eurobasketu odigrali (i pobijedili) neizvjesnu utakmicu u kojoj je Hrvatskoj trebala pobjeda s manje od osam razlike kako bi imala lakši ždrijeb u nokaut fazi, ali dobro znamo što se kasnije dogodilo (čitaj Lauri Markkanen). No u spomenutoj utakmici s Ukrajinom, Bojan Bogdanović je stavio 27 poena, zabivši ključne poene u finišu utakmice kada je i pobjeda bila u zraku.

Bojana danas nema, ali tu je poker asova – Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja i Jaleen Smith, koji nosi hrvatsku selekciju u Istanbulu. I koji bi trebao biti dovoljan da se slome Ukrajinci pa da se ovjeri finale protiv, izvjesno je, Turaka.

Nešto zasluga za tri sigurne pobjede idu Sesaru koji je očito pronašao dobitnu kemiju u relativno malo vremena. Tu prvenstveno mislimo na ranije spomenutu četvorku koja je s reprezentacijom tek desetak dana. Protiv Ukrajine se traži potvrda sjajnih rezultata i fine igre koja krasi Hrvatsku u Turskoj.

„Nemamo pravo nikoga podcijeniti. Moj stožer i ja gledamo korak po korak. Ukrajina je jako dobro odigrala ovaj turnir, s Turskom je bila u nekih desetak razlike, trebale su joj tek jedna do dvije lopte da se vrati u egal. Ima jako dobru koheziju u momčadi, no možda i malo smanjenu rotaciju obzirom da nedostaju dva NBA igrača koji su inače u sastavu. Međutim, jako su puno dobili na timskoj igri i tako i igraju. Neće biti lako, brzi su, slobodni u igri, slobodni su uzimati šuteve. Imaju dva-tri visoka igrača koji dominiraju ispod obruča i tu ćemo imati puno posla, pogotovo iz aspekta posljednje utakmice u kojoj smo imali problema u građenju defanzivnog skoka i na tome ćemo, među ostalim, raditi do utakmice“, najavio je Sesar dvoboj protiv Ukrajine.

U slučaju pobjede protiv Ukrajine u polufinalu, Hrvatska će u nedjelju u finalu turnira igrati protiv pobjednika susreta Turska - Švedska, a i u toj utakmici će joj igrati samo pobjeda jer u nastavak kvalifikacija za odlazak u Pariz ide samo pobjednik turnira.

A Sesar, za razliku od kvalifikacija za Eurobasket, na raspolaganju ima četvorku iz prvog dijela teksta, o čijem će raspoloženju ovisiti igra u nastavku turnira.

„To su četiri ekstra talentirana igrača i zaista je užitak raditi s njima. To su dečki koji igraju na visokoj razini, a meni je bilo bitno smanjiti tu razliku u kvaliteti između onih igrača koji su tu od 5, srpnja i njih. Mislim da su kroz sustav koji pokušavamo uspostaviti svi dobro kliknuli i svi znaju svoju poziciju i na koji način trebaju igrati, a ta su četiri igrača dodatna kvaliteta i nositelji igre. Međutim, treba im dati kredita i reći da su oni napravili šest do sedam treninga prije dolaska na ovaj turnir i mi smo i s tim malim brojem zajedničkih treninga izgledali jako dobro. Ipak, kako sam već napomenuo, postoje i stvari na kojima treba poraditi i u obrambenom i u napadačkom dijelu, ali za to treba vremena“, dodao je Sesar.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarMario HezonjaDario ŠarićIvica ZubacJaleen Smith

Ostale Vijesti