REUTERS/Eloisa Lopez
REUTERS/Eloisa Lopez

Nepobjedivi Nijemci srušili Srbe i po prvi puta se popeli na krov svijeta!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 10.09.23. | 16:44

Njemačku lokomotivu je do pobjede vukao MVP Dennis Schröder koji je stavio 28 poena

Nije bilo puno hrabriša koji su se usudili prognozirati da će se ovako rasplesti Mundobasket u Manili, no nevjerojatna priča na Filipinama upravo je, barem što se Njemačke tiče, dobila svoj hepi end – Nijemci su u triler-završnici bili koncentriraniji i precizniji od Srbije i rezultatom 83-77 stigli do naslova prvaka! Svog prvog u povijesti.

Njemačku lokomotivu je do pobjede vukao MPV turnira Dennis Schröder koji je stavio 28 poena, Franz Wagner je zabio 19, a Johannes Voigtmann 12.

Kod Srbije je Aleksa Avramović zabio 21, a Bogdan Bogdanović je dodao 17. Ali na koncu nije bilo dovoljno.

A Srbi su krenuli jednako žestoko u finalni okršaj kao i u polufinalu protiv Kanađana. Jak pritisak na lopti, nerijetko i full court press kojim se htjelo dodatno izmoriti Dennisa Schrödera i prisiliti ga na pogrešku, pa je ubrzo stajalo 0-5 za Srbe na startu finala i to nakon što Obst nije iskoristio napad Njemačke, a Jović zatim spektakularnim zakucavanjem doveo Srbiju na plus pet. Ne zadugo, jer je Franz Wagner odgovorio na drugoj strani parketa.

Srbi su držali prednost do četiri minute igre u prvoj četvrtini nakon čega Franz Wagner stavlja dva penala za 10-9 Nijemaca.

No na koncu je ipak Srbija ponijela prednost od tri poena (23-26) u drugi dio igre i to zasluženo. Bili su ipak nešto agresivniji u obrani i koncentriraniji u napadu, dok Nijemci nisu uspjeli do kraja iskopirati ulazak u utakmicu kao protiv SAD-a

Marinković je bio najbolji strijelac nakon prve četvrtine s devet poena, pratio ga je Jović sa sedam, a po pet su imali Bogdanović, F. Wagner, Voigtmann i Obst.

U nastavku je Njemačka ipak podignula ritam pa smo dobili veliku bitku i nevjerojatno izjednačenu utakmicu. Tako je Franz Wagner pogodio za Nijemce, a onda su Srbi na krilima Bogdanovića dignuli na četiri razlike (38-42) za time-out Nijemaca sredinom dionice.

Ubrzo su uzvratili Nijemci - F. Wagner je bio gotovo pa nepogrešiv na slobodnim bacanjima i donio je nova dva poena za Nijemce, a onda je odsjela i trojka u košu Srbije i prednost Njemačke 43-42 što je natjeralo Pešića na minutu odmora. Na koncu je to bio mrtvi egal na poluvremenu: 47-47, nitko nije uspio složiti niti milimetar prednosti.

To su, međutim, ipak prvi uspjeli odraditi Nijemci u trećoj dionici. Sredinom četvrtine krenulo je rezultatsko odvajanje Njemačke - Schröder je zaradio penal nakon faula Avramovića, koji je žestoko reklamirao faul kod sudaca, a koji su nakon pregleda situacije ipak poslali njemačkog beka na liniju penala, a ovaj je stavio dva od tri i dignuo na 57-53. Zatim je vezao i skok-šut, a Bonga se nadovezao zabio bacanjima za 62-53.

Na minutu i pol do kraja treće osvanulo je na semaforu plus 11 za Njemačku (64-53), i to nakon polaganja Moritza Wagnera. Brat mu Franz se osjetio manje vrijednim pa je onda on dignuo na tada najvećih plus 12 (67-55). I s tim se rezultatom ušlo u zadnju dionicu.

Kakvo bi to finale bilo bez drame. Nijemci su održavali komotnu prednost veći dio zadnje četvrtine, da bi se onda u finišu Srbi vratili na samo minus tri nakon bacanja Avramovića. Na minutu i 21 sekundu do kraja, Nijemci su pozvali minutu odmora kako bi dogovorili akciju koja im je donekle donosila mir u zadnjoj minuti. A onda kaos – Bogdanović krade loptu Bongi, lopta dolazi do usamljenog Gudurića u kutu koji promašuje otvorenu tricu, da bi u nastavku akcije Schröder izborio faul i zabio jedno bacanje za 79-75.

Gudurić je imao veliku priliku za iskupljenje, Franz Wagner ga je faulirao na ulazu, ali lopta mu je iscurila iz obruča pa nije uspio dohvatiti koš faul.

Nijemci su loptu dali u ruke Schröderu koji je mudro otišao prodorom po poene i projurio do kraja pored Avramovića za 81-77 na 21 sekundu do kraja.

Srbi su se odlučili na brzi šut - Avramović je promašio tricu, a onda Gudurić radi veliku uslugu Nijemcima i baca loptu u aut. Schröder je opet uzeo loptu, izborio faul i s dva nova penala ubio utakmicu.

Svjetsko košarkaško prvenstvo, finale

Nedjelja, 10. rujna

Njemačka - Srbija 83-77



Tagovi

Mundobasket

Ostale Vijesti