Tom Horak-USA TODAY Sports
Tom Horak-USA TODAY Sports

Lakersi, pogriješili ste: Bogdanovićeva šuterska klinika u Detroitu

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 27.10.22. | 16:56

Hrvatski košarkaš pokazuje zbog čega je jedan od najboljih šutera NBA lige

LA Lakersi su ovog ljeta imali priliku poslati svoje pickove prve runde 2027. i 2029. prema Salt Lakeu u zamjenu za Bojana Bogdanovića, Mikea Conleya, Rudyja Gaya i pick prve runde 2023.

Nije se, međutim, dogodilo. Lakersi su odustali od toga, nisu se željeli upustiti u taj posao jer su procijenili da će idućeg ljeta imati bolje šanse za dovođenje nekog kapitalca u svoje redove. Američki mediji ističu da je prvi pick Kyrie Irving, a Lakersi će se osloboditi mega-ugovora Russella Westbrooka kojem ove sezone moraju isplatiti preko 47 milijuna dolara.

Stoga su odlučili žrtvovati još jednu sezonu LeBrona Jamesa u nadi da će ove sezone biti nešto drugačije nego prošle. A jasno je čak i površnim pratiteljima NBA zbivanja da bi pouzdani šuter značajno podignuo vrijednost njihovih akcija.

I da s takvim profilom igrača možda ne bi započeli sezonu s četiri poraza iz četiri utakmice, a James zabilježio najgori ulazak u sezonu u posljednjih 19 godina.

„Ovo što su Lakersi složili oko LeBrona protekle sezone i sada ove je sramota. Netko ne radi svoj posao u LA-u“, oštar je prije koji dan bio Charles Barkley.

Veliki Chuck je pritom mislio na Roba Pelinku, GM-a Lakersa, a koji sada vjerojatno sjedi u svom uredu na gornjem katu Crypto.com Arene i nježno drži uokvirenu sliku Bojana Bogdanovića. Sjedeći na rubu fotelje, Pelinki se omakne suza koja klizne preko nasmiješenog Bojanovog lica. Uz blagi jecaj, shrvani Pelinka izusti:

„Oprosti mi Bojane, pogriješio sam“.

Podsjetnik na veliku pogrešku u predsezoni Pelinka dobiva praktički svake večeri kada se Detroit Pistonsi pojave na televiziji. Jer, Bojan je trenutno najbolji igrač Detroita i to bez konkurencije.

U pet odigranih utakmica Bojan bilježi prosjek od 23,2 poena, 3,4 skoka i 2,4 asistencije, uz 53,3 posto šuta i nevjerojatnih 51,2 posto za tricu uz ogromnih 8,2 pokušaja po utakmici.

Svoju košgetersku seriju najavio je na premijeri protiv Orlanda kojemu je spakirao 24 poena, New Yorku je ubacio 16, Indiani 16, Washingtonu 25, da bi najbolju utakmicu dosadašnjeg dijela sezone zabilježio sinoć protiv Atlante kojoj je zabio 33 poena. Hawski su morali šest puta svjedočiti ubačenim Bogdanovićevim tricama (iz 12 pokušaja), a hrvatski košarkaš je podijelio i tri asista i ugrabio dva skoka.

„Nisam uopće promijenio svoje mišljenje bez obzira na to što sam došao u momčad koja je stvaranju, koja ima dosta mladih igrača. Kada god izađem na parket, želim pobijediti. To je slučaj i ovdje, bez obzira na to što imamo mladu momčad. Svaki put želim do pobjede, a svaki igrač pokušava napraviti isto. Cijeli život sam druga ili treća opcija, tako je i ovdje s tim da imam veliko povjerenje trenera. Cijelo vrijeme pokušavam biti agresivan i napraviti sve što treba da dođemo do pobjede“, rekao je Bogdanović nakon 33 poena protiv Atlante, a koji je nakon te utakmice postao vlasnik najviše ubačenih trica u dosadašnjem dijelu sezone – s 21 tricom je ispred Stephena Curryja, Damiana Lillarda i Garyja Trenta.

Svojim igrama oduševio je sve u Detroitu.

„Puno toga sam naučio već sada od njega. Upoznajem se s njegovim načinom igre, gdje želi dobiti loptu i da mu olakšam da dođe na svoja mjesta. On dijeli svoje znanje o košarci, ne drži to za sebe. Želi biti siguran da svi pušemo u isto jedro, puno priča s nama. Zabavno je igrati s košarkašem koji ima visoki IQ i jako mu je stalo do pobjeđivanja. On samo želi jednu stvar – pobjeđivati. Očito je igrao puno košarke na visokom nivou i zna jako puno o igri. I on daje novu iskru našoj momčadi“, pohvalno je nakon Atlante pričao mladi Cade Cunningham o Bojanu.

Jedino što bi Bogdanovića moglo frustrirati su porazi, Pistonsi su na omjeru 1:4 i trenutno ne djeluju kao momčad koja bi mogla zgrabiti doigravanje. Ali sezona je još mlada.

A Bojan već sada pokazuje kako ne bi imao problema uklopiti se u bilo koju NBA momčad. No u Detroitu dosta profitira od načina igre mladih bekova, Cunninghama i Jadena Iveya koji ga često traže na njegovim mjestima iza linije tri poena. Nije, međutim, Bojan samo šuter, u dosadašnjim je utakmicama, kao i proteklih sezona u Utahu, pokazivao da zna zabijati i iz posta, pa čak i iz driblinga.

Dosadašnja najefikasnija Bojanova sezona je bila 2019./2020. kada je ja za Jazzere u prosjeku ubacivao 20,2 poena. U ovoj je sezoni na 23,2 poena zbog čega mu se smiješi novi lukrativni NBA ugovor. Bogdanoviću je, naime, ovo zadnja godina 73 milijuna dolara vrijednog ugovora i ova sezona će mu poslužiti kao pokazna vježba za novi, vrlo vjerojatno i posljednji. Nastavi li ovako, cifra će ponovno biti znatno preko deset milijuna po sezoni…


Tagovi

Bojan BogdanovićDetroit Pistons

Ostale Vijesti