EXPA/ laPresse/ Claudio Grassi/EXPA
EXPA/ laPresse/ Claudio Grassi/EXPA

Jaleen Smith za Germanijak: "Babo me puno savjetuje, Hezonja je 'nakazno' atletičan, a Dario zna sve"

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 04.09.22. | 16:46

Playmaker hrvatske nacionalne vrste ističe i kako se u reprezentaciji osjeća kao da je oduvijek dio nje

Ovog ljeta, ali i u prve dvije utakmice na Eurobasketu svjedočili smo pojačanju košarkaškoj reprezentaciji po imenu Jaleen Smith. Košarkašu Albe je uručena hrvatska putovnica nakon dugo polemika oko toga treba li ili ne treba domaćoj selekciji stranac. Sada se uopće ne dvoji da je Smith ojačao dionice reprezentacije.

Sa Smithom smo razgovarali nakon današnjeg poslijepodnevnog treninga, a 27-godišnjak rođen u teksaškom Freeportu je ostavio sjajan dojam. Radi se o elokventnom i pristojnom dečku koji prati jako puno košarke, čak i dalje od NBA i euroligaških parketa. Za početak smo Jaleena zamolili za kratki rezime dosadašnje dvije utakmice.

Dobri smo bili do sada, imali smo samo jedno loše poluvrijeme, ono protiv Grka. Onda smo u drugom dijelu te utakmice bili sjajni od kraja. Potrošili smo puno energije da se vratimo u utakmicu i na kraju ostali kratki. Šteta. Protiv Velike Britanije smo odigrali jako dobro, izgradili smo samopouzdanje za idućih nekoliko utakmica koje će biti teške”, govori nam Smith. Protiv Grka je naš Smith ili Smithić, imao dosta tešku zadaću morao je čuvati jednog od najboljih igrača turnira Tylera Dorseya. Jasno, na tom meču ga je impresionirao i Giannis Antetokounmpo.

EXPA/ laPresse/ Claudio Grassi/EXPAEXPA/ laPresse/ Claudio Grassi/EXPA

Dorsey je paklen igrač, kada mu daš malo prostora on te odmah kazni. Radi se o čvrstom beku s nevjerojatnim driblingom i šutom. A kada se morate fokusirati na njega i Giannisa, onda je to tek problem. Što se Giannisa tiče, on je drugačiji. Nikada nisam vidio igrača koji igra poput njega, u tranziciji je nezaustavljiv, morate mu ući u tijelo poput kakvog braniča u američkom nogometu. A u zadnje vrijeme je puno radio na šutu, protiv nas nije pogađao, ali protiv Talijana je pogodio par. On je puno brži nego što se čini, jednom je u tranziciji napravio tri koraka i već je bio kod obruča. Trčati tako brzo s tom građom je nevjerojatno”.

Hrvatskoj sutra slijedi Estonija koja je do sada na omjeru 0:2 i sigurno da će se željeti pokazati u boljem svjetlu nego do sada. Smith poznaje nekolicinu estonskih igrača i poziva na oprez.

Estonci su mladi, imaju talenta. Igrao sam protiv Kotsara, Drella i Kullamaea u Njemačkoj. Oni će htjeti dokazati da se mogu nositi s NBA igračima. Moramo biti spremni od starta i graditi na način kao do sada i bit ćemo u redu”.

S raznih strana smo čuli kako se Jaleen sjajno uklopio u reprezentaciju. Vidi se to i na treninzima na kojima se najviše druži sa Zupcem, Hezonjom i Šarićem. Pitamo ga kako se on osjeća u hrvatskoj svlačionici.

Osjećam se jako ugodno, svi su me prihvatili kao da sam jedan od njih. Nije bilo baš nikakve negativnosti prema meni, sretan sam što sam ovdje, što mogu doprinijeti i pomoći momčadi na važnom natjecanju.”

Zanimalo nas je i je li Smith imao problema s prilagodbom na igru Hrvatske.

Nije se teško snaći u momčadi koja ima kvalitetu. Biram svoja mjesta na parketu, zovem akcije ovisno o tome tko je na parketu raspoložen. Imamo igrače koje je doista teško čuvati, a na meni je da to sve organiziram i da pronađem igrače na njihovim najdražim mjestima na parketu”, priča Jaleen kojeg smo željeli i malo bolje košarkaški upoznat. Pa smo ga pitali na koji način i što gleda nakon picka na parketu.

Prvo, moram biti siguran da sam se dovoljno odvojio od svojeg čuvara i što će onda visoki igrač na meni napraviti, hoće li biti agresivan, hoće li se spustiti duboko. I onda gledam stiže li mu pomoć jer je u većini slučajeva netko lijen u obrani, pa onda tražim tu rupu obrani za dodavanje ili prodor”.

A o onome što obično želi napraviti na parketu, kaže:

Pa rekao bih da je moj mindset da pobijedim onoga protiv koga igram. Želim biti bolji u match-upu protiv igrača koji me čuva i to na oba kraja parketa. Nije cilj samo napadački biti dobar, jako ozbiljno shvaćam igru u obrani i bez toga danas teško možete igrati na visokom nivou”.

Je li bilo ikakve dvojbe oko prihvaćanja hrvatskog državljanstva, pitamo našeg sugovornika.

Nisam nimalo dvojio. Ali tek sam sada shvatio kako je to igrati za reprezentaciju, osobito u utakmici protiv Grka. Jako je lijepo igrati u ovom okruženju i s navijačima na koji te bodre cijelo vrijeme s tribina. Toga nema previše u Berlinu, tako da sam jako sretan što sam dobio priliku igrati za Hrvatsku. I učiti od NBA igrača.”

Budući da u hrvatskoj reprezentaciji stanuju tri NBA igrača, Smith je priznao kako jako puno uči od njih. I ne samo od njih.

Svaki dan kada si s igračima takve kvalitete jako puno upijaš Recimo Babo je jako dobar u post-up igri i kaže mi da ga što više tražim u postu ako se otvori prilika za to. Ako je pak više šuterski raspoložen, a obično je, onda radimo akcije nakon blokova za njega. Sa Zupcem je stvar dosta jednostavna, njemu morate samo dati loptu dolje duboko. Dario pak zna sve. Može igrati leđima, šutirati, može se i driblingom riješiti sporijih igrača. I s Hezonjom je dosta zahvalno igrati, on je „nakazno” atletičan košarkaš, nema tog igrača koji ga može zaustaviti na otvorenom terenu ili koji ga može maltretirati na terenu.”

Iako je tu gotovo dva mjeseca, Smith nam nije mogao reći s kim se najbolje razumije na parketu.

Još uvijek sve hvatam i drugačije je u ovako natjecateljskim utakmicama nego što je bilo u pripremnom razdoblju. Znam gdje se igrači vole naći s loptom na parketu, ali ne znam ih još toliko dobro. Pitajte me to kasnije”.

Planirate, dakle, daleko otići na ovom turniru?

Haha, pa bilo bi lijepo otići što dalje i sigurno da na papiru imamo kvalitetu, ali treba to dokazati i na terenu. No nećemo se zaletavati, idemo susret po susret”.

Pitali smo Smitha i koji su košarkaši po njegovom guštu.

Volim Paula Georgea, on izgleda tako opušteno na parketu, kao da nikada nije u žurbi.”

Dakle, vi i Zubac imate o čemu pričati.

A ne, ne. Ne želim ispasti fan boy, tako da to držim za sebe. Volim i Chrisa Paula, on je pravi vođa na terenu i van terena. I gdje god je igrao bio je pobjednik”, podvlači Smith.


Tagovi

EurobasketEuroBasket 2022Jaleen Smith

Ostale Vijesti