Zadar u pripremnoj utakmici pobijedio euroligašku momčad

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 19.09.19. | 08:52

Fanatična partija.

Nešto više od tisuću gledatelja jučer navečer moglo je uživati u otvaranju šestog izdanja Zadar Basketball Tournamenta. Što zbog tradicionalno besprijekorne organizacije, što zbog velikih imena na parketu, ali prije svega zbog jako dobre predstave košarkaša Zadra koji su svladali moćni Himki rezultatom 90-82.

Zadrani su na krilima raspoloženog Ivana Siriščevića bolje otvorili utakmicu. Iskusni Splićanin je ubacio prvih sedam poena domaćina i primorao Rimasa Kurtinaitisa na ranu minutu odmora. Uvidio je Himki da s Dalmatincima nema šale i počeo igrati na jednog od najpoznatijih igrača u svojim redovima, Jeremyja Evansa. Bivši član Utah Jazza i pobjednik NBA natjecanja u zakucavanjima 2012. godine u početnim se minutama istaknuo kao najopasniji igrač ruskog sastava. Promašenom 'kucanju' koje je izazvalo podsmijeh domaće publike unatoč, 31-godišnji krilni igrač ubrzo je postao fokalna točka napada moskovskog sastava.

Malo po malo Himki je topio zaostatak, da bi upravo košem Evansa minutu i pol prije kraja prve četvrtine došao do prvog vodstva (16-17). Kako je vrijeme odmicalo tako su početnu postavu u domaćim redovima polako mijenjali igrači s klupe, no premda je petorka na parketu u jednom trenutku imala u prosjeku samo 21 godinu (Uljarević-Palokaj-Gilbert-Vuković-Planinić), agresivnost niti u jednom trenutku nije padala.

Trica Janisa Timme pokrenula je nalet Moskovljana 0-7, no trademark ovosezonskog Zadra, agresivna igra i lagani poeni iz kontre, ubrzo su vratili Nazorove trupe u vodstvo. Čak deset napadačkih skokova, uz probuđenog Bryona Allena koji bi trebao biti prvo ime Zadra, unijeli su nadu domaćinima da mogu parirati eminentnom euroligašu.

Tri minute prije kraja prvog poluvremena neumoljiva statistika je pokazivala čak 26 slobodnih bacanja Himkija i – samo četiri Zadra. Ipak, na veliki se odmor otišlo s 43-37 za domaćine.

Početne minute nastavaka donijele su ‘reprizu’ otvaranja. Zadrani su nastavili u istom ritmu te su nakon 23 minute imali ugodnih 11 poena prednosti (50-39), a u posljednjih deset minuta se ušlo s deset poena viška iz domaće perspektive (67-57). Rusima je, valja i to kazati, nedostajalo nekoliko bitnih igrača (Jović, Šved, Jerebko i Mozgov), no plus 15 protiv viceprvaka moćne VTB lige koliko je u jednom trenu bilo, ne viđa se svaki dan (74-59).

Gosti su do kraja samo smanjili zaostatak na prihvatljivijih 90:82.

Najefikasniji u redovima Zadra bio je  Bryon Allen s 22 poena, po 12 su dodali Siriščević i Ivanov, dok su goste predvodili Evans i Bertans s 22, odnosno 20 poena.

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

Khimki

Ostale Vijesti