Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Zadar i Tornado utišali Gripe za plasman u polufinale

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 14.02.24. | 21:54

Na kraju je bilo 80-73

Zadar je u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića nakon pobjede nad Splitom od 80-73. potpuno zasluženo, Split se nikako nije uspio vratiti premda je i vodio, no presudila je veća kvaliteta Zadrana.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Slavili su s navijačima koji su skandirali 'Kup je naš' i 'Krešimir Ćosić'.

U drami u završnici Karlo Žganec je tricom donio Zadru 76-70 2:39 prije kraja taman kada se činilo da je Split u igri (vodili su 70-69),, a na drugoj strani je Tonko Vuko umjesto koša napravio korake, ali ni tu nije bio kraj, Kada je domaćin završnice krenuo po smanjenje zaostatka Vuko je izgubio još jednu loptu, Toni Perković je pokušao tricom, no u posljednju minutu se ušlo s osam razlike. Tornado je pjevao, ali je Vuko zabio tricu, no Zadrani su dobili bacanja 24 sekunde prije kraja i Luka Božić vratio je ponovno na sedam razlike i tu je priči bio kraj....

Igrala se egal utkamica u prvoj četvrtini, nitko se nije uspijevao odvojiti do trice raspoloženog Tonija Perkovića koji je Splitu donio vodstvo od 15-12 dvije minute prije kraj prvog perioda i i prisilio Danijela Jusupa na minutu odmora.

Početkom druge četvrtine Zadar je uspiio izjednačiti s četiri uzastopna poena i primorati sada Slavena Rimca da on zove time-out što je varem neko vrijeme urodilo plodom, jer su Zadrani poveli 28-24. Zadar je potom tricom Darija Drežnjaka otišao na plus pet, ali su se Splićani vratili na minus jedan tricom i dodatnim bacanjem Perkovića. Ipak, Zadar je minuti i pol prije odmora došao do najvećeg vodstva za 43-36 tricu je pogodio Arijan Lakić, 'domaći' u ovom susretu otišli su na poluvrijeme s plus osam.

Raspoložen u redovima Zadra u prvom dijelu bio je Lovro Mazalin koji je dao 12 poena, šutirao pet od pet za dva poena, nisu Splićani imali rješenja za njega.

Upravo je Mazalin na početku treće četvrtine donio i deset razlike, isti igrač dao je koš i za plus 11, stvarno je bio 'vruć'. Ipak, Split se malo probudio i stigao na 51-46 nakon niza promašaja Zadrana. No tu nije kraj, jer Perković je pogodio tricu za samo 53-51 i eto Splita ponovno u igri, 'živnula' je malo i domaća publika na Gripama protiv bučnog Tornada..

Shannon Shorter je sa tri slobodna bacanja doveo Split na samo na minus jedan, ali je tricom uzvratio Luka Božić držeći Zadar na kolikoj tolikoj distanci. Splićani su odigrali nešto bolju treću četvrtinu, potpuno se vratili u igru, u posljednji period ušlo se sa 62-58.

Otišli su potom momci Danijela Jusupa na plus šest, ali je Splićane u igri držao Perković, uzbuđenjima nije bilo kraja.

Onda je na šest minuta do kraja najbolji na terenu od domaćih Perković Splitu donio vodstvo, sjajno pogodivši tricu za 65-64, pa još jednom za 70-69. Perković je bio posebno inspiriran, no nije to pomoglo Žutima, u već opisanoj završnici bolje su se snašli Zadrani.

Prije početka utakmice upriličena je svečanost za Roka Lenija Ukića koji je u nedjelju rekao zbogom košarci. Izašla su djeca u svim dresovim u kojima je Roko nastupao u karijeri, a dres reprezentacije s brojem 103 uručio mu je uime HKS-a Jasmin Repeša, a dobio je i poklon od matičnog kluba Splita

„Hvala obitelji koja je bila uz mene čitavu karijeru. Nisam nakviknuo na govore pred puno ljudi. Da sam birao na kojoj ću se utakmici oprostiiti, onda bi to bilo Split – Zadar“, kazao je Ukić uz ovacije svih u dvorani, a skandirao mu je i Tornado koji se na Gripama okupio u velikom broju.


ZADAR – SPLIT 80-73

(16-20, 30-18, 16-20, 18-15)

Split. Dvorana KK Split na Gripama. Gledatelja 2200. Suci: Denis Hadžić, Tomislav Vovk i Alfred Joković.

Zadar: Davis 3, Klarica, Vujačić, Žganec 7, Mazalin 16, Lakić 9, Mekić, Jambrović, Drežnjak 10, Grbić, Božić 19, Ramljak 16. Trener: Danijel Jusup.

Split: Funderburk 9, Perković 29, Shorter 10, Sullivan 12, Kalajžić 2, Tišma 4, Runjić 2, Vuko 5, Perkušić, Dubravčić, Pavin, Ljubičić. Trener: Slaven Rimac.



Tagovi

KK ZadarKK SplitKup Krešimira Ćosića

Ostale Vijesti