Kyle Terada-USA TODAY Sports
Kyle Terada-USA TODAY Sports

Warriorsi pobijeđeni svojim oružjem: Boston tricama i neumornom obranom ukrao prvu utakmica finala (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 03.06.22. | 04:56

Curry je već nakon 12 minuta imao 21 poen, ali niti to nije pomoglo Golden Stateu da stigne do pobjede

Ako kojim slučajem niste gledali prvu utakmicu NBA finala između Golden State Warriorsa i Boston Celticsa, evo nekoliko zanimljivih statističkih podataka. Sastav Stevea Kerra je pogodio 19 od 45 ispucanih trica ili sjajnih 42,2 posto. Steph Curry je samo u prvoj četvrtini stavio šest dalekometnih pokušaja i izbrojao do 21 za početnih 12 minuta. Najbolji igrač Celticsa Jayson Tatum je pak zabio jedan koš u posljednje tri četvrtine, dok je ukupno iz igre šutirao očajnih 3/17 ili 17,6 posto.


Kada bi trebali isključivo na temelju gore navedenih informacija donijeti sud o pobjedniku, vrlo je izvjesno da bi ste pogriješili – Boston je uzeo break u prvoj utakmici, slavivši s 12 poena viška, 120:108.

Ako se pitate kako, ne brinite, isto se pitaju i košarkaši Golden Statea.

Jer, utakmica je za njih počela baš kako je doktor preporučio – sjajna obrana, fluidne kretnje u napadu i pakleno vrući Curry. Prvi pokušaj na utakmici mu je zapeo na prvom obruču, ali je nakon skoka Looneya odmah dobio drugu priliku i stavio – suzu. Pa je onda idućih pet pogodio, da bi drugu promašio tek na koncu poluvremena kada je potegnuo s istekom vremena sa svoje polovice, a i ta je skoro ušla.

Celticsi su mu redovito išli ispod bloka, bilo je tu i loše komunikacije pri preuzimanju, pa je Curry imao barem četiri otvorena pogleda prema košu u prvih šest minuta utakmice.

Što se Bostona tiče, ključni moment u promjeni defenzivnog postavlja zbio se na pauzi između prve i druge četvrtine. Riječ je preuzeo najbolji obrambeni igrač lige Marcus Smart pa suigračima pojasnio kako ne mogu igrati obranu kakvu su igrali protiv Miamija i Kylea Lowryja, nego da moraju visoko preuzeti Curryja nakon picka pa se onda ići u drop.


Rezultat? Curry u drugoj četvrtini nije zabio niti jedan poen. U redu, dio razloga leži u tome što je polovicu četvrtine prosjedio – prvi dio jer ga je Kerr odmarao, a posljednji jer je zaradio treću osobnu, ali Kelti su doista zaigrali agresivnije prema njemu.

Neumorna obrana Celticsa u kombinaciji s pametnim iskorištavanjem mismatcheva donijela je Bostonu prednost na poluvremenu. Iako je šuterski bio van svakog ritma, Tatum je sjajno razigravao što iz reketa, što izvana i na poluvremenu je imao uz osam poena podijelio i sedam asista. Warriorsima je nedostajalo raspoloženih igrača u ofenzivi, osim Stepha nitko nije bio dvoznamenkast nakon početne 24 minute.

Steph se ponovno razigrao na startu drugog poluvremena kada je sa sedam novih poena odveo Warriorse na devet poena prednosti (73:64). Na dvije minute do kraja Wiggins je bacanjima donio najvećih plus 15 (87:72). Na koncu je GS ušao s 12 poena viška u posljednju četvrtinu.

Već smo do tada pratili jako kvalitetnu utakmicu, razigranu i preciznu, s jako visokim razumijevanjem igre, a onda su gosti pronašli još jednu brzinu više. Ime Udoka je odlučio dati loptu u ruke Jaylenu Brownu koji mu je povjerenje vratio s pet poena u nizu te nabacivanjem Robinu Williamsu na zakucavanje za minus pet Kelta.

Kerr je minutom odmora pokušao razbuditi svoje igrače, ali nije išlo.

Njegovi igrači su nastavili biti nepažljivi s loptom u rukama, dok su u Bostonu svi bili razigrani. White je vezao dvije trice, donijevši izjednačenje, da bi nepoderivi Al Horford zatim preuzeo utakmicu u svoje ruke. Osam poena zaredom na valu kojih su Kelti odmaglili na 111:103, a GS nije bio u stanju pet minuta zabiti koš, da bi priču na koncu s dvije vezane trice zaključio Smart. Serija Bostona 17:0 u kojoj se igrala brutalna obrana, a napadi se izvodili kirurškom preciznišću. I još jedna stvar, Celticsi su tricu šutirali 21/41 ili nestvarnih 51,2 posto. A kada baci pogled na rubriku poeni, Udokinim će se licem zasigurno razvući široki osmijeh – Horford 26, Brown 24, White 21, Smart 18, Tatum 12.

Curry je kod GS-a stigao do 34 poena, Wiggins je dodao 20, a Thompson 15.

Status heroja je na koncu ipak pripao Horfordu - čovjeku koji je 15 godina i 141 playoff utakmicu čekao na ulazak u veliko finale pa onda odlučio i riješiti stvari u svom debiju.

Kako je bilo igrati? Jako zabavno, zahvalan sam što sam se uopće našao u ovoj poziciji. Jako dobro smo započeli posljednju četvrtinu, Brown je napadao i to nam je dalo zalet. Nastavili smo se boriti nakon toga. A što se mene tiče, želio sam igrati na pravi način, ali i da koristim prilike kada god mogu i da budem spreman uzeti šut”, istaknuo je Horford.


Tagovi

NBANBA finaleGolden State WarriorsBoston CelticsStephen CurryJayson Tatum

Ostale Vijesti