REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Vlasnici presudili: Svi ruski klubovi izbačeni iz Eurolige i Eurokupa

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 28.02.22. | 17:59

Velimir Perasović i Mario Hezonja uskoro bi mogli igrati samo domaću VTB ligu, iako se prema aktualnom stanju njihov Uniks s 13 pobjeda i 12 poraza nalazi na osmom mjestu Eurolige

Ipak se dogodilo ono o čemu se u košarkaškim krugovima najavljivalo proteklih dana – Euroliga je suspendirala sve ruske klubove iz Eurolige i Eurokupa. Nakon video sastanka koji je startao danas u 15 sati u kojemu je sudjelovalo svih 11 klubova osnivača natjecanja odlučeno je da moskovski CSKA, Zenit iz Sankt Peterburga te Uniks iz Kazanja više nemaju pravo nastupa u najjačem europskom košarkaškom natjecanju, a ista stvar je zadesila i Lokomotiv iz Krasnodara koji se natječe u Eurokupu.

U priopćenju vodstva lige je istaknuto da će se u slučaju nastavka ruske invazije na Ukrajinu svi rezultati ruskih klubova poništiti i da će se slijedom toga izvršiti korekcija na tablicama Eurolige odnosno Eurokupa. To znači da bi trener Velimir Perasović i hrvatski košarkaš Mario Hezonja uskoro mogli igrati samo domaću VTB ligu, iako se prema aktualnom stanju njihov Uniks s 13 pobjeda i 12 poraza nalazi na osmom mjestu, posljednjem koje vodi u euroligaško doigravanje.

CSKA je pak na šestom mjestu ljestvice s 14 pobjeda i deset poraza, dok je Zenit na petoj poziciji s 14 pobjeda i devet poraza. Lokomotiv je pak držao treće mjesto svoje skupine A Eurokupa.

Košarkaška Euroliga i njezini klubovi podsjećaju na čvrstu predanost miru, ističu da su protiv bilo kakvog nasilja ili rata, te će nastaviti koristiti svoj glas za promicanje poštovanja, uključivanja i različitosti, vrijednosti koje su u srži organizacije i njezinih timova”, priopćeno je na euroligaškim stranicama.

To je, dakle, rezime, današnjeg sastanka na kojemu se trebalo odlučivati o preseljenju ovogodišnjeg Final Foura iz Berlina u Beograd zbog neizvjesne situacije i zdravstvenih ograničenja koja vladaju u njemačkoj prijestolnici.








Tagovi

RusijaEuroligaUnics KazanCSKA MoskvaZenitMario HezonjaVelimir Perasović

Ostale Vijesti