Hutchins Photo/NEWSCOM, Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports, Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports
Hutchins Photo/NEWSCOM, Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports, Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Vlasnica Lakersa prekinula šutnju: LeBron ne donosi odluke, a Magic Johnson se vraća u klub

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 12.05.22. | 08:00

Kćer pokojnog Jerryja Bussa najavljuje promjene u LA-u

Piše: Petar Zobec

Jeanie Buss se svega nagledala dok je njen otac Jerry pokušavao od LA Lakersa sklopiti respektabilnu franšizu. Kada je 1979. kupio Lakerse dr. Buss je odlučio u djelo provesti ideju „showtime“ momčadi i od dolaska na utakmicu napraviti cjelonoćni spektakl.

Sve je počelo draftiranjem Magica Johnsona - centralna figura ambicioznog projekta bio je nevjerojatno talentirani, ali nekonvencionalni razigravač (visok 2,06 metra) iz Lansinga u Michiganu. Nakon što ga je uvjerio da bi mu trebao dati povjerenje i izabrao ga s prvog mjesta na draftu, karizmatični Buss je krenuo u reformaciju franšize.

Uveo je navijačice u dvoranu, dodao glazbu i fanfare tijekom pauza, kućni bend za live svirku i na taj način svima s kupljenom ulaznicom omogućio sjajan provod na košarkaškoj utakmici. Potpuno je reinventirao poimanje odlaska u sportsku arenu, a uveo je i Forum Club, ekskluzivno VIP utočište za društvenu kremu i bogataše LA-a u kojemu je omogućio da se članovi opuste uz piće i druga opojna sredstva uz, jasno, maksimalnu diskreciju.

A sve je to iz pozadine pratila njegova kćer Jeanie, što je zorno prikazano u friškoj HBO-ovoj uspješnici Winning Time. Postepeno se, od djevojke zadužene za kuhanje kave, penjala po klupskoj hijerarhiji, da bi nakon smrti oca u veljači 2013. i preuzela prvo mjesto kluba, uz sekundiranje brata Jima.

Da jabuka ne pada daleko od stabla, odnosno da je Jeanie pokupila nešto očeve odlučnosti, pokazala je 2017. godina (prva godina nakon umirovljenja Kobeja Bryanta) kada je otpustila brata i dugogodišnjeg GM-a Mitcha Kupchaka, zamijenivši ih Magicom Johnsonom i Bryantovim dugogodišnjim agentom Robom Pelinkom.

Pet godina kasnije, Jeanie je ponovno nezadovoljna. I zbog toga svi strepe u LA-u. Potvrđuju to njene riječi u intervjuu za LA Times, u kojemu se prva žena Lakersa osvrnula na razočaravajuću sezonu i jednu od najgorih, s obzirom na ulupane novce, u povijesti kluba.

Stvar je u tome da Lakersi nemaju previše lufta u idućoj sezoni što se tiče reorganizacije rostera, osim ako se ne odluče na poneki trejd. Masivni ugovori Lebrona Jamesa (iduće sezone gotovo 45 mil. dolara), Anthonyja Davisa (38 mil. dolara) i Russella Westbrooka (47 mil. dolara) opteretili su budžet, ali Buss, barem prema onome što javno priča, i dalje vjeruje svojim glavnim vedetama. Ona smatra kako je očito bio problem u sada već bivšem treneru Franku Vogelu.

„Prošla godina je bila strašno razočaravajuća. Nismo na razini standarda Lakersa i zbog toga ću sve razmatrati. Donijet ću teške odluke, jer to je ono što moram napraviti. Pričati o trejdu Russella je preuranjeno. Moramo pronaći trenera koji će na pravi način voditi ovu momčad. Ovisno o stilu igre koji taj trener želi igrati, s obzirom na roster koji imamo, sve to mora sjesti ne svoje mjesto“.

Kada je riječ o Westbrooku, tu je stvar poprilično jasna. Njegov veliki prijatelj LeBron ga je odlučio dovesti u klub ispred recimo DeMara DeRozana i Buddyja Hielda (a istovremeno se odrekao Carusa, Caldwella-Popea Kuzme i Harrella), a na koncu se playmaker nije uklopio. Zbog toga se stvorio dojam kako LeBronov agent Rich Paul i njegova agencija Klutch Sports vode stvari u Lakersima.

„Imaju li oni zadnju riječ? Ne. Vode li momčad? Ne, nikako. Ja držim kontrolno vlasništvo LA Lakersa, i zbog toga sam odgovorna za svaku donesenu odluku“, pojašnjava Buss, koja će, špekulira se, dati posljednju priliku Pelinki. Pred njim je najteži posao ovog ljeta, GM Lakersa mora nanovo složiti konkurentan roster, onakav kakav je bio u šampionskoj 2020. godini.

„Imam potpuno povjerenje u njega. On je izuzetno pametna osoba, taktična i sve šrto radi radi sa svrhom. Vjerujem u njega da će složiti roster i pronaći trenera koji će nas vratiti tamo gdje pripadamo“.

A Buss ionako već ima dvojicu neslužbenih pomoćnika generalnog menadžera. Buss je u savjetničku ulogu vratila Magica Johnsona pa mu pridodala i svog bivšeg dečka Phila Jacksona. Posebno je zanimljiva situacija s Johnsonom koji je napustio Lakerse 2019., ali se ove godine pomirio s Buss i sada je ponovno bitan faktor klupskog odlučivanja.

„Cijenim njegovu iskrenost, samo želim da je to bilo malo drugačije odrađeno. Na koncu, on je važan član Lakersa, želi da su Lakersi uspješni i da su na vrhu. Znam da je to u njegovom srcu, vjerujem mu i moj odnos s njim je bolji nego ikad. Da li se ponovno oslanjam na njega? Apsolutno“, otkriva 60-godišnja Jeanie.

No tu je i čovjek koji vjerojatno ima najveći utjecaj od svih ljudi u klubu. Riječ je, naravno, o Jamesu.

„Normalno je kada u momčadi imate top igrača da se njega pita o stvarima koje su bitne za klub, mislim da je to pametna poslovna odluka. Želim da on ima povjerenje u ovu momčad, da imamo sve potrebno za osvajanje naslova. On mora biti sretan. I ja to želim osigurati“.

U prijevodu, Buss želi da se James i iduće sezone zadrži u klubu, kao i Davis. S njima dvojicom, smatra vlasnica Lakersa, klub može ponovno do naslova.

„Nema razloga da mislim suprotno. Od Phila Jacksona sam naučila da je uvijek postoji put do uspjeha. Nekada je malo težak ali uvijek moraš vidjet tu mogućnost“.

Baš su zbog neuspjeha u posljednje dvije sezone američki mediji počeli špekulirati o tome da će se Jeanie odlučiti na prodaju franšize. Ona čvrsto odbacuje takvu mogućnost.

„Ne idem nigdje. Ova momčad nije na prodaju. To je moj otac želio. To mu je bilo važno, da zadržim Lakerse u obitelji. Moj otac je imao svoju djecu, ali Lakersi su bili njegova beba i mene je zadužio da za nju. I sve ćua napraviti da ta beba uspije“.


Tagovi

NBALos Angeles LakersJeanie BussLeBron JamesMagic JohnsonRussell WestbrookAnthony Davis

Ostale Vijesti