Velika kocka Clevelanda - u tradeu doveli J.R. Smitha, Knicksi se 'čiste' ugovora, Thunderov alibi potez

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.01.15. | 17:03

Cleveland, New York i Oklahoma sudjelovali su u tradeu u kojem je razmijenjeno 6 igrača i nekoliko pickova.

U ovom tradeu Cleveland je dobio J.R. Smitha i Imana Shumperta iz Knicksa te zaštićeni pick prve runde od strane Thundera. U Oklahomu je iz Cavsa otišao Dion Waiters, a u New Yorku će karijeru nastaviti Alex Kirk i Lou Amundson iz Clevelanda te Lance Thomas iz Oklahome. Knicksi će dobiti i Clevelandov pick druge runde 2019. New York je odmah po sklapanju ovog tradea otpustio Samuela Dalemberta kako bi se trade mogao i dogoditi

Cleveland je ovim potezom pokazao da očajnički želi napraviti dobar rezultat već ove godine. Dion Waiters se nikako nije uklopio u stil igre Cavsa, a i prije povratka LeBrona Jamesa u Cleveland nije se slagao s Kyrie Irvingom. Od početka sezone se špekuliralo s njegovim tradeom, ali kada se Anderson Varejao ozlijedio, svi su analitičari smatrali kako će Cleveland Waitersa iskoristiti kako bi dobili jednog visokog igrača. Najčešće su se spominjali Timofey Mozgov ili Kosta Koufos, ali na kraju je nekadašnji 4. pick drafta iskorišten kako bi LeBronu, Loveu i Irvingu u pomoć došli J.R. Smith i Iman Shumpert.

O J.R. Smithu ne treba trošiti puno riječi. Najjednostavniji bi opis bio da se radi o pravom revolverašu koji ne gleda kada i s koje pozicije će uzeti šut sve dok on misli da je pravi. A takav je, u njegovoj glavi, svaki. Ovo mu je 11. NBA sezona, igrao je za New Orleans i Denver, a u New Yorku je u sezoni 2012./13. bio sjajan te osvojio i nagradu za najboljeg šestog igrača lige, ali puno češće je pružao loše partije te izazvao kontroverze svojim ponašanjem. U Clevelandu će također imati ulogu šestog igrača, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se uklopiti u sustav kojim dirigira LeBron James. U svakom slučaju, njegov dolazak nije ništa puno promijenio u odnosu na Waitersa.

Imanu Shumpertu je ovo četvrta sezona, a kada se pojavio u NBA-u dobio je titulu dobrog obrambenog igrača. Međutim, njegov potencijalni uspon zaustavila je teška ozljeda koljena u sezoni 2012./13. od koje se Shumpert praktično nikada nije oporavio. Na njegov šut se ne može osloniti, a Cavsi se vjerojatno nadaju kako će im donijeti obranu na bočnim pozicijama što im uistinu nedostaje. Probao je Cleveland dovesti Coreyja Brewera koji je ipak završio u Houstonu pa su se sada očigledno odlučili zadovoljiti Shumpertom koji je ipak puno lošiji igrač od Brewera,

Smith i Shumpert mogu pomoći Clevelandu, ali teško mogu napraviti bitnu razliku koja bi Cavse gurnula u puno bolju poziciju od one u kojoj se trenutno nalaze. Za takvo što bi im, kao što smo rekli, ipak bio potrebniji centar kojeg nisu dobili. Osim ako nemaju plan potpisati Dalemberta kojeg su Knicksi otpustili.

A Knicksi su ovim tradeom dobro prošli. Već smo pisali kako bi oni vrlo lako mogli sjesti Carmela Anthonyja do kraja sezone kako bi imali što bolji pick na sljedećem draftu, a u rekonstrukciji momčadi im je značajno što su se oslobodili ugovora kojeg J.R. Smith ima i za sljedeću godinu. Na Shumperta nisu ozbiljno računali jer mu nisu ponudili novi ugovor, a kako su otpustili Dalemberta, odmah su uštedjeli oko 20 milijuna dolara na ime plaća i manjeg luxury poreza kojeg će morati platiti na kraju sezone. Ove igrače koji su im pristigli možda će isprobati do kraja sezone, a moguće je i da će ih otpustiti.

Što se Oklahome tiče, ideja da uzmu Waitersa kako bi mu dali još jednu šansu jer je on ipak bio 4. pick drafta u teoriji nije loša, ali kada se pogleda da na rossteru imaju mlade igrače na bekovskim pozicijama (Reggie Jackson, Jeremy Lamb, Andre Roberson), a tu je neprikosnoveni Russell Westbrook koji igra oko 35 minuta po utakmici, onda je pitanje gdje će se naći minute za svih. Dovođenje Waitersa ipak bi se moglo protumačiti kao alibi potez Thundera jer se nisu uspjeli dogovoriti s Jacksonom oko novog ugovora pa bi Waiters mogao preuzeti njegovu ulogu podizača energije s klupe. Doduše, moglo bi se očekivati da Oklahoma ubrzo posegne za još nekim tradeom jer na rosteru imaju dosta mladih igrača za koje bi mogli dobiti jednog iskusnog veterana koji bi im mogao pomoći.

Sve u svemu, Knicksi su napravili najbolji posao ovim tradeom, za Thunder ćemo vidjeti kada budemo saznali njihove sljedeće poteze, a Cleveland se previše kockao. Pitanje je hoće li im se ta kocka isplatiti.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

J.R. SmithOklahoma City ThundertradeNew York KnicksCleveland CavaliersDion Waiters

Ostale Vijesti