Chris Nicoll-USA TODAY Sports
Chris Nicoll-USA TODAY Sports

Utah under construction: Danny Ainge ovog ljeta usmjerava sudbinu kluba, ali i Bojana Bogdanovića

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 05.05.22. | 08:00

Pred GM-om kluba iz Salt Lakea su teške odluke

Nakon što je šut Bojana Bogdanovića odsjeo na obruču, sirena označila kraj, a igrači Dallasa pohrlili jedni u drugima u zagrljaj, Danny Ainge je vidio što je trebalo vidjeti. Ustao se, prošetao do svog ureda, zasjeo u udobni naslonjač, znakovito uzdahnuo pa otvorio svoju tekicu s bilješkama.

GM Jazza je zaustavio pogled na stranici na kojoj je skiciran plan osvajanja naslova prvaka. Nakon kratkog razmišljanja je istrgnuo stranicu, zgužvao ju pa zatim u visokom luku bacio u smjeru koša na drugom kraju ureda. Promašaj.

Kao i Utahov pokušaj da s Donovanom Mitchellom i Rudyjem Gobertom stigne na vrh - tri sezone i samo jedna pobjednička serija u doigravanju su debelo ispod svih očekivanja. Ali zna Ainge da se takve stvari događaju u košarci. Roster, kemija, trener ili nešto četvrto, sada je manje bitno. Aingea tek sada čeka opsežan posao koji će u idućih nekoliko godina usmjeriti budućnost franšize iz Salt Lake Cityja.

Danny Ainge, photo: Jeffrey Swinger-USA TODAY SportsDanny Ainge, photo: Jeffrey Swinger-USA TODAY Sports


Kako nam je to u razgovoru na startu doigravanja pojasnio Neven Spahija, Ainge sigurno neće imati milosti.

„Kada se ide u rekonstrukciju momčadi onda su svi tradeable, svi su na listi u slučaju rebuildinga pa i najveća zvijezda sastava Donovan Mitchell. Dakle, i titularni igrači mogu biti trejdani. Vlasnička struktura će na ljeto odlučiti mogu li s ovim rosterom do naslova ili se ide u rebuilding“, smatra Spahija.

A to znači da će i Bogdanović na trade listu na ljeto, ili do polovice sezone. Bojan je odradio treću sezonu ugovoren obveze s Utahom, preostaje mu još jedna u kojoj će naplatiti gotovo 20 milijuna dolara. Odradio je još jednu šuterski impresivnu kampanju, zabijao je 18,1 poen u prosjeku (šut 45,5 posto, trica 38,7 posto), uz 4,3 skoka i 1,7 asista. I ako žele nešto dobiti za njega Jazzeri će to odraditi najvjerojatnije tijekom predsezone, pa preostaje za vidjeti u koju sredinu će Bojan otići.

Svi bi smo voljeli da to bude momčad s kojom bi mogao dogurati dublje u doigravanje, ali o tome je nemoguće raspravljati. Kako god, Bojan se i ove sezone potvrdio kao jedan od najboljih šutera lige, a u zadnjoj utakmici sezone je ponovno pokazao da je spreman i za obrambene zadatke. Šteta da s Jazzom nije postigao veće stvari, ali njegov status u ligi ionako već dugi niz godina nije upitan. Samo je pitanje koliko će se Babi još dati igrati u NBA-u nakon što mu istekne tekući ugovor. Babo i dalje može igrati na vrhunskom nivou dvije ili tri godine, no u jednadžbu će sigurno ukalkulirati odredište potencijalnog interesenta, trajanje ugovora i izvješenu cifru.

No prije nego se odluči što će biti s Bojanom, Ainge će morati odlučiti kako će raspetljati situaciju s dvojicom ili ako hoćete trojicom superstarova. Jer, Donovan Mitchell i Rudy Gobert jesu zvijezde ove momčadi, a po plaći im se može pridružiti i Mike Conley, dok je to na parketu ipak drugačija priča. Conley u zadnje vrijeme igra očajnu košarku i to je jedan od skupljih pogrešaka Jazz posljednjih godina.

Nabrojani trojac ima debele ugovore, Gobert u idućoj godini mora naplatiti gotovo 38 milijuna dolara, Mitchell preko 30, a Conley preko 22 i pol mlijuna.

Ako žele zadržati određenu kompetitivnost Jazzeri se moraju riješiti ili Goberta ili Mitchella, ali ne i obojice. Francuski gorostas je proteklog ljeta potpisao super-max ugovor vrijedan 205 milijuna dolara, a nije da se iskazao u utakmicama doigravanja. S obzirom da će koncem lipnja navršiti 30 godina, trostruki All-Star i trostruki najbolji obrambeni igrač lige je i dalje vrijedan chip u nekoj trejd varijanti.

Osim toga, on i Mitchell nisu u nekim bajnim odnosima. Pa bi možda i Donovan bez njega prodisao. A pred najvećom zvijezdom Jazza je jedno od najvažnijeg ljeta u njegovoj karijeri.

Mitchell je trenutno All-Star, ali Jazz treba puno više od toga. On mora napraviti iskorak, jer 26 mu je godina, a ove sezone nije producirao ono što se od njega očekivalo.

„Nisam bio ondje gdje sam želio biti ove godine. Bilo je trenutaka kada nam je lopta iscurila iz obruča jer nismo pokazali da želimo biti momčad sa šampionskim ambicijama“, ističe Mitchell koji je u ovoj sezoni ubacivao 26 poena u prosjeku, uz 4,2 skoka i 5,3 asista. S obzirom da su na gornjim katovima Jazza odlučili živjeti i umirati ovisno o Mitchellovoj inspiraciji, ovaj bi trebao još jače zapeti.

Jasno, u slučaju da Ainge procijeni da Micthellova igra može Jazz odvesti do naslova. Ako GM Jazza ipak odluči započeti rekonstrukciju od temelja, onda će i Donovan preseliti na drugu adresu.

I za kraj, preostaje pitanje trenera Quinna Snydera. On je prvi pick američkih medija za odlazak, nije uspio podići momčad, koja je, treba i to reći, imala puno problema s ozljedama u ključnim trenucima, ali sveukupno je i on podbacio.

Pred Aingeom je, dakle, dugo i vrelo ljeto, puno teških odluka, razgovora i pregovora. Ali jedna stvar je poprilično sigurna – neke od glavnih protagonista Jazza smo posljednji put gledali kako preko glave navlače dres klub iz Salt Lakea.


Tagovi

NBAUtah JazzBojan BogdanovićDonovan MitchellRudy GobertDanny Ainge

Ostale Vijesti