Ususret Argentini i Srbiji: Dvoboj koji se uvijek odlučuje u zadnjim sekundama (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 10.09.19. | 11:46

Počinju četvrrtfinala SP-a u Kini.

Današnje četvrtfinale između susjedne nam Srbije i, kako bi Slavko Cvitković rekao zemlje predivne košarke Argentine, košarkaške će ljubitelje posebno posjetiti na dva epohalna susreta ove dvije reprezentacije iz vremena zlatne generacije košarkaša Gaučosa.

Prvi je bilo finale SP 2002. u Indianapolisu. Ono što je bilo zajedničko objema ekipama je da su na turniru savladale momčad domaćina, SAD sa NBA igračima te Georgeom Karlom na klupi.

Argentina je ujedno bila i prva ekipa ikad koja je pobijedila američku reprezentaciju satkanu od NBA zvijezda, a time su indirektno pomogli i Srbiji, odnosno tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

“Zahvaljujući Argentini, i mi smo shvatili da ih možemo pobijediti”, rekao je nedavno u jednom dokumentarnom serijalu Svetislav Pešić, tadašnji izbornik SRJ.

U drugoj grupnoj fazi Argentina je savladala SAD sa 87:80, a domaćinima nije pomoglo ni 22 poena Paula Piercea.

Zahvaljujući tom porazu domaćini su završili drugi u svojoj grupi. Bez posrtanja nije do te faze stigla ni SRJ, te je u drugoj grupi bila treća pošto je do tada izgubila od Španjolske i Portorika. Što je Bodirogu, Stojakovića, Divca i ostale poslalo ravno na ekipu SAD.

U opjevanom četvtrfinalu SRJ je na krilima Vlade Divca, u Hrvatskoj nepopularnog Milana Gurovića i Marka Jarića prošla u polufinale.

Novi Zeland je, iako uz poteškoće nakon prvog poluvremena, savladan, te je u velikom finalu čekala Argentina sa Ginobilijem, Scolom, Obertom, Nocionijem, Montecchijom.

Tijekom većeg dijela utakmice Predrag Stojaković je davao jasno do znanja zašto je u tom trenutku jedan od najboljih strijelaca NBA, utakmicu je završio sa 26 poena. No kad je zagustilo, konce je preuzeo nitko drugi nego Dejan Bodiroga, te sa nekoliko ključnih trica donio SRJ zlato kreiravši prethodno povratak koji je osigurao njegovoj ekipi produžetke.

No mnogi će ustvrditi kako su im produžetke osigruali i suci. Šest sekundi prije kraja regularnog dijela kod rezultata 75:75 Vlade Divac je imao dva slobodna bacanja. Nakon što promašuje oba, lopta dolazi do Huga Schonochinija koji prodire pod koš, te u nastojanju da polaganjem biva nesumnjivo fauliran. Ipak, suci su ostali nijemi, te u produžecima SRJ dolazi do naslova.

Malu su osvetu Argentinci izvoljevali na Olimpijskim igrama u Ateni dvije godine kasnije. Igrala se utakmica u grupi, a Dejan Tomašević pogodio je na četiri sekunde do kraja za vodstvo tada SCG od 82:81. No nakon brze akcije, lopta dolazi na desnu stranu do Emmanuela Ginobilija koji s poludistance u padu i iz veoma teške situacije pogađa sa zvukom sirene za pobjedu.

Srbija i Crna Gora nije osvojila medalju, izgubila je i od Kine predvođene Yao Mingom, a Argentina se upisala u povijest osvojivši zlatnu medalju nakon što je u polufinalu “održala sat košarke” NBA zvijezdama sa Duncanom, Iversonom, mladim Jamesom, Anthonyjem i Wadeom.

Nadamo se i danas uzbudljivom polufinalu.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

FIBA World CupSvjetsko prvenstvo u košarcisrpska košarkaška reprezentacijaArgentinska košarkaška reprezentacijaNBA

Ostale Vijesti